Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 20/98 ze dne 21. května 1998

Titulní strana
Koupaliště by mělo zahájit provoz od prvního června
Starosta města v ODS zůstává i po auditu
Draftex zastavil práce na projektech továrny
Radní jednali o prodeji dalších pozemků, ale neřeknou s kým
Výstava varuje před těžbou v Beskydech
Maturanti vyrazili do ulic města, aby si vyžebrali peníze na alkohol
Zprávy z města a okolí
Některá města prodala akcie rozvodných firem výhodněji
V Lubině zřejmě skončí vysílání místního rozhlasu
Kopřivnice se měla stát centrem turistiky, ale nestala se
Před padesáti lety vláda povýšila Kopřivnici na město
CO kryty jsou použitelné, přestože je v nich vlhko
Rada schválila dotaci na volejbal a na Privat sprint
Sdružení měst se spojí, aby mohla lépe propagovat turistické možnosti
Radní odmítli žádost školy na náměstí o zřízení sportovní třídy
Zastupitelé mají informace z Tatry poněkud mlhavé
Za mateřské školky se má platit více
Lidé se psy štvou zvěř v lesích, tvrdí myslivci
Ekologové připravili programy pro mládež a chystají další
Zájem dětí o návštěvy klubu Kamarád neopadá
Kultura
Přehlídka studentských divadel slibuje zajímavé hry čtyř souborů
Lístky na Titanic jsou v předprodeji, ale ne všechny
Špatné počasí odradilo lidi od návštěvy Hukvald
Po Shöenfeltovi vystoupí v Noře další cizinec - Michael Thomas
Ve Štramberku skončila přehlídka ochotníků
Jazzový orchestr hrál výborně
Jablkoň, tentokrát komorně
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Běžci na Koridě překonali dva traťové rekordy
Neuwirth byl v Drnholci nejrychlejším závodníkem
Frýdek-Místek se stal vítězem I. turnaje v malém fotbale
Volejbalisté dokázali porazit též Orlovou
V utkání Kopřivnice proti Vlčovicím branky bohužel nepadaly
Mladší žáci lehce porazili Nový Jičín
Vzpěrač Smolík mistrem republiky
Okresní přebory tenistů ve znamení převahy Kopřivnice
Kopřivnický pohár vyhrál tým Včelína Fulnek
Karatisté vybojovali čtyři medaile
Chaos překvapil, když se stal vítězem ligového poháru KMK

Koupaliště by mělo zahájit provoz od prvního června

K o p ř i v n i c e (jk) - Pár teplých dní, které jsme v letošním roce již zažili, v mnohých lidech jistě vyvolaly představu radovánek u vody. S blížícím se kalendářním létem je otázka možností koupání v Kopřivnici a blízkém okolí, se vším co k němu patří opravdu, na místě. Jak to tedy letos bude vypadat?

„Děláme vše pro to, aby koupaliště bylo připraveno ke zprovoznění k 1. červnu. Zda bude tento den opravdu otevřeno, by mělo záviset jen a jen na počasí, které jak doufáme bude stálejší než v loňském roce,“ uvedl ředitel Správy sportovišť města Kopřivnice Milan Gilar.

Některé snímky v televizních zpravodajstvích, ukazující zaplněné pražské plovárny ve zmiňovaných horkých dnech, byly svědectvím toho, že mnohde začíná sezona dříve, než s prvním červnem. Zdejší koupaliště je však na rozdíl od jiných samostatným areálem, a i když je umístěno v bezesporu krásném prostředí, je právě to, že není ve společném areálu s krytým bazénem z hlediska počátku sezony, nevýhodou.

„Bazény na koupališti vyžadují samostatnou údržbu, úpravy, filtraci a podobně. Pokud bychom uvedli koupaliště do provozu, dejme tomu již v půli května, bylo by to pro nás ekonomicky neúnosné, neboť počasí v té době ještě není stálé a zájem lidí není tak velký jako v pozdějších měsících,“ vysvětlil Gilar.

Jak známo, dochází ke všeobecnému růstu cen, což se promítá i do růstu provozních nákladů. Málokdo tedy může čekat, že vstupné za den či jen několik hodin strávených na místním koupališti ho vyjde na stejný peníz jako v loňském roce. Celodenní vstupenka pro dospělého bude stát 30 korun, dětský lístek na stejnou dobu korun dvacet (loni 15/10). Je zde však změna, kterou zřejmě uvítají především děti. V ceně vstupného budou totiž zahrnuty i jízdy na tobogánu.

Dále budou k dostání vstupenky na dobu po 15. hodině za dvacet korun pro dospělé a patnáct pro děti. Večerní koupání vyjde na deset korun, pro děti bude zdarma. K dispozici budou nově zavedené celodenní rodinné vstupenky, a to za osmdesát korun. „Co se týče cen, myslím si, že nejsou přehnané. Například ceny v Praze jsou kolem sta korun, a i když nelze srovnávat Kopřivnici a hlavní město, je z tohoto příkladu patrný nárůst cen, který se bohužel nevyhýbá ani nám,“ říká Gilar.

Zda budou za tyto ceny pro zákazníky k mání i odpovídající služby, musí každý posoudit sám. Kromě plavání by si lidé měli mít v areálu možnost zahrát řadu míčových či společenských her, a to od fotbalu a nohejbalu přes volejbal, kuželky až po tenis a stolní tenis. „K 15. červnu by mělo být do standardních rozměrů a kvality upraveno beachvolejbalové hřiště, v blízkosti je i nově zřízený tenisový kurt, jehož využívání bude možno dohodnout přímo na koupališti a budou zde i branky na malý fotbal. Přímo v areálu by měla dvakrát až třikrát v týdnu vyrůst nafukovací skákací atrakce a jedná se i o využití prvního patra sociální budovy, které se nabízí rovněž k některým společenským hrám. Jinak by měl být k zapůjčení podobný sortiment sportovních potřeb jako loni, to znamená od plavacích kol, přes volejbalové míče a síť na volejbal či nohejbal až po pálky na stolní tenis,“ podotkl Gilar.

Provozní doba koupaliště bude prodloužena. Bude otevřeno od osmi od rána do dvaceti hodin večer. Mimo tyto hodiny nebude vstup do areálu povolen, v případě nerespektování zákazu je koupání na vlastní nebezpečí. Navíc je plánován i dozor v mimopracovní době, především ve dnech konání kulturních a společenských akcí. Personál by měl být z řad pracovníků bazénu, navíc správa počítá s dvěma až třemi brigádníky. „Budeme usilovat o co největší bezpečnost lidí, počítáme s dvěma plavčíky pro všední dny a až třemi pro víkendy. Tito lidé jsou pochopitelně proškoleni a mají řádné osvědčení o provozování této činnosti. Pro plavčíky bude vytvořeno stanoviště, což je další novinkou. Mělo by tak dojít ke zvýšení jejich přehledu o dění v areálu. Správa sportovišť počítá také s opatřeními, která by zamezila skákání do vody ze stran bazénu. Vůbec bych chtěl tímto apelovat na lidi, kteří koupaliště navštěvují, aby se chovali odpovídajícím způsobem,“ dodal na závěr Gilar.

Místnímu koupališti bude konkurovat přehrada a také bazén v Libotíně. Pro přehradu mluví větší prostory a nepoměrně nižší cena, která by měla být stejně jako loni čtyři koruny pro dospělé a korunu pro děti. Pro ty lenivější může však být překážkou vzdálenost. Stejně jako loni zde budou k dispozici loďky a na své si přijdou i vyznavači diskoték. Štramberské koupaliště je zatím ještě ve stádiu oprav a mělo by být otevřeno později.


Starosta města v ODS zůstává i po auditu

K o p ř i v n i c e (tom) - Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka sice připouští, že zveřejnění auditorské zprávy o hospodaření Občanské demokratické strany může znamenat další odliv voličů, nedomnívá se však, že by měl stranu opustit, pokud bude chtít v podzimních komunálních volbách získat podporu, která mu umožní opět se postavit do čela města. Auditorská zpráva, ze které vyplynulo, že v ODS docházelo k rozsáhlejším finančním machinacím a zřejmě také k daňovým únikům v mnohem větším měřítku, než se původně předpokládalo, podle Jalůvky znamená jakousi „očistnou lázeň strany“.

„Myšlenkově se nic nezměnilo, navíc audit přispěl i k vyřešení mnohých vnitřních problémů v ODS, na které jsme my z regionálních úrovní upozorňo- vali naše vedení. Takže nemám důvod z ODS odcházet. Pozitivum také je, že dnes do ODS již nevstupují lidé z prospěchu,“ řekl Jalůvka.

Podotkl zároveň, že jej výsledky auditu mrzí. „Stále jsem doufal, že to nebude až tak zlé, jak se nakonec ukázalo. Nicméně spousta věcí se dala očekávat. Hodně členů na místní úrovni však zřejmě vůbec netušilo, k čemu v ODS dochází,“ míní starosta.

Jalůvka zároveň zdůraznil, že problémy, které má ODS jako taková, se netýkají oblastního sdružení, kterého je předsedou nebo místního sdružení. „Já o tom alespoň nevím. Ani z toho auditu není žádný signál, že by na naší úrovni k něčemu podobnému docházelo.“ Podle Jalůvky bude mít pravděpodobně řada lidí menší důvěru v ODS, „ale nezbývá než přiznat chyby a znovu lidi pílí a prací přesvědčit.“

Zatímco po propuknutí skandálů o hospodaření v ODS ze strany odešla značná část členů, z kopřivnických zastupitelů, kteří kandidovali v minulých komunálních volbách za ODS, ukončil členství pouze místostarosta Zdeněk Kunčar. Naopak v téže době do ODS vstoupil nezávislý kandidát Richard Váně.


Draftex zastavil práce na projektech továrny

K o p ř i v n i c e , L u b i n a (dam, tom) - Záměr firmy Draftex o vybudování nové továrny v místní části Kopřivnice v Lubině se může rozplynout dříve, než by kdo čekal. Odpor lidí bydlících v blízkosti pozemků, na kterých má stát gumárenský závod Draftexu, se totiž v posledních dnech vystupňoval na takovou míru, že vedení Draftexu zastavilo veškeré projektové práce. Nezávisle na sobě to potvrdili jak lidé z vedení kopřivnické radnice, tak z vedení Draftexu.

„Odpor lubinských občanů byl tak obrovský, že ustanovili občanské sdružení, které má za cíl, zabránit stavbě za každou cenu. Argumentují ochranou životního prostředí,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Občanské sdružení se podle zákona stává účastníkem některých řízení a může protahovat, díky možnostem různých odvolání, vydání stavebního povolení o roky.

„Ředitel Draftexu nám sdělil, že koncem května se pojede poradit se zakladateli Draftexu do Anglie, kde projedná otázku, zda a za jakých podmínek bude firma v naplňování záměru výstavby závodu pokračovat,“ uvedl Jalůvka. Starosta dodal, že se tento týden chce sejít se zástupci sdružení a vyjasnit si některé záležitosti. Lidé, kteří sdružení založili, přitom již dvakrát veřejně své námitky prezentovali. Poprvé na schůzce v Lubině a podruhé minulý týden při veřejném projednání studie posuzování vlivu na životní prostředí.

„Myslím si, že veřejné projednávání se změnilo ve veřejnou schůzi, místo toho aby občané bez emocí diskutovali o problému vlivů na životní prostředí, ptali se nebo říkali věci, které s ním až tak dalece nesouvisejí,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek.

Podle Rulíška nestačí, když někdo řekne: Mně se tam ta stavba nelíbí. Když ale řekne, mně se ta stavba nelíbí, protože porušuje ten a ten zákon, pak musí být dohlédnuto na to, aby byl daný zákon dodržen. „To, že se někomu něco nelíbí, není žádný argument. To bychom nemohli postavit nic,“ míní Rulíšek.

Lidé z Lubiny tvrdí, že s nimi nebylo ze strany města jednáno fér. „Ti lidé se cítí podvedeni, neboť byli o stavbě Draftexu informováni pozdě - v době, kdy už se dá jen těžko něco ovlivnit,“ řekl Petr Dudešek z Lubiny, který se o stavbu závodu Draftexu zajímá.

„Udělali jsme mnohem víc pro informovanost občanů, než nám ukládá zákon. Nejen, že všechny potřebné informace visely na úřední desce, ale mnoho informací šlo získat i z Kopřivnických novin nebo kabelové televize,“ tvrdí naopak vedoucí odboru životního prostředí. I přes tuto kampaň, možnost nahlédnout do znaleckých posudků využilo jen několik málo občanů. „Lidé si musí uvědomit, že mají sice právo do podobných věcí zasahovat, ale musí se o ně sami zajímat. Nebudeme a nemůžeme přece všem posílat zvláštní dopis,“ podotkl Rulíšek.

„Já sám jsem se byl s kolegyněmi z odboru životního prostředí v Odrách na závod Draftexu informovat. Byli jsme jednak na radnici, ale také jsme obešli několik domů, které v podstatě přímo sousedí s továrnou a ani z jedněch úst nezazněla sebemenší stížnost na cokoliv související s jejím provozem,“ řekl Rulíšek.

„Pokud se zjistí, že budou zájmy kteréhokoliv z občanů porušeny, tak je budeme hájit. Nevím ale o tom, že by nějaký zájem porušen byl,“ uvedl starosta Kopřivnice Jalůvka. Řekl také, že doufá, že se s lidmi ze sdružení proti stavbě shodne jak v názorech na ochranu životního prostředí, tak v zájmech obyvatel. „Buď každý argument vyvrátíme nebo potvrdíme,“ podotkl Jalůvka.

V případě, že Draftex od stavby závodu odstoupí, podle Jalůvky by pravděpodobně došlo ke zpětnému vyrovnání ceny zaplacené za pozemky. Draftex již za pozemky zaplatil městu přes osm milionů korun a zhruba pět a půl milionů by ještě měl postupně zaplatit. Draftex měl zahájit stavbu již letos v létě, protože je vázána termínem na dodávku součástek pro automobilku Škoda. Práci v Draftexu mělo najít až pět set lidí.


Radní jednali o prodeji dalších pozemků, ale neřeknou s kým

K o p ř i v n i c e (tom) - Radní minulý týden jednali o prodeji některých pozemků města, na kterých by měly vyrůst nové továrny. S kým však jednali, neprozradí. „To jednání skutečně proběhlo, ale zájemce o pozemky chtěl, ať jeho jméno nezveřejňujeme, protože nestojí o publicitu,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka s tím, že „jde o německou firmu, která podniká v oblasti strojírenského průmyslu“.

„Jednání trvala dva dny. My jsme firmě nabídli vhodné pozemky a nemovitosti jak v Kopřivnici, tak v blízkém okolí. V Kopřivnici šlo o pozemky, které jsou v okolí Tatry, především kolem ulice Panské,“ uvedl Jalůvka. Podle něj se firma do konce června rozhodne, zda v jednáních bude pokračovat. V případě, že pozemky získá, hodlá investovat částky v řádu stamilionů.


Výstava varuje před těžbou v Beskydech

Foto 2

K o p ř i v n i c e (tom) - Posledním městem v novojičínském okrese, ve kterém si lidé mohou prohlédnout výstavu fotografií nazvanou Beskydy a karvinské memento je Kopřivnice. Až do 24. května budou ve vestibulu kina Puls vystaveny fotografie beskydské krajiny Miroslava Bílka a jako protipól jsou zde snímky zničené krajiny na Karvinsku.

„Výstava by měla pomoci ochránit beskydskou krajinu a její obyvatele před nevratnými důsledky těžby, kterou plánuje OKD. Je jasné, že uhlí pod Beskydami se jednou vytěží, ale mělo by to být až v době, kdy budou existovat takové těžební technologie, které nezdevastují krajinu,“ řekl při zahájení výstavy Oldřich Sobek z Koalice za ochranu Beskyd.


Maturanti vyrazili do ulic města, aby si vyžebrali peníze na alkohol

Foto 4

K o p ř i v n i c e - Masky, zvonky, klobouky, ale také pěny na holení, zubní pasty či láhve s vodou. To byly hlavní rekvizity středoškoláků, kteří minulý pátek vyrazili do ulic, aby oslavili poslední den strávený ve školních lavicích, a také vybrali nějaké peníze na maturitní večírek.

V tentýž den propuklo poslední zvonění na obou kopřivnických středních školách a do ulic vyrazilo nejen několik tříd ze Střední průmyslové školy a obchodní akademie, ale také ze soukromé Střední školy podnikání a managementu. Právě tato koncentrace rozverných studentů v centru města vyvolávala rozporné reakce kolemjdoucích lidí. Zatímco někteří se jen usmívali nebo studentům přispěli, jiní tuto tradici spojenou s žebráním jednoznačně odsuzovali.

Poslední zvonění začali studenti maturitních ročníků zdejší průmyslovky již před sedmou hodinou a očekávali své mladší spolužáky a profesory po celé délce cesty, od vlakového nádraží až ke vstupu do budovy školy. Kdo dobrovolně nepřispěl, byl okamžitě ušpiněn zubní pastou, pěnou, hořčicí, posypán moukou či jen postříkán vodou. Stejný osud ale ostatně postihl i ty, kteří peníze dali. Spolu se studenty byla dokonce donucena vybírat i jedna z profesorek. Tu její svěřenci přivázali ke sloupu šňůrou na prádlo s tím, že dokud nevybere pět set korun, tak ji tam nechají.

Poté, co maturanti s krátkým programem obešli jednotlivé nižší ročníky, vyrazili ze škol do ulic města.

„Poslední zvonění mě vůbec nevadí, možná spíš naopak. Za prvé, je jen jenou v roce a je to příjemné zpestření, no a taky si připomenu tu dobu, kdy jsem podobně blbnul sám,“ říká jeden z náhodných chodců, kterého obstoupil dav studentů. Naopak někteří lidé byli tím, co se na ulicích dělo, hrubě pohoršeni.

„Nevím, co si od toho slibují. Není to ani vtipné, ani pěkné a nedala bych jim ani korunu. Kdyby tak šli radši dělat něco užitečného,“ myslí si jedna z odpůrkyň akce.

Studenti si však z podobných názorů nedělali hlavu a navíc jich prý ani nebylo mnoho.

David Macháček


Některá města prodala akcie rozvodných firem výhodněji

K o p ř i v n i c e (tom) - Pokud by se kopřivnické radnici podařilo prodat akcie Severomoravské energetiky, a. s., a Severomoravské plynárenské, a. s., za stejnou cenu, jako například prodával Frýdek-Místek, potom by Kopřivnice utržila o více než pět milionů tři sta tisíc korun víc, než kolik podle rozhodnutí zastupitelů dostala. Zatímco Frýdecko-Místečtí prodali energetiku za tisíc dvě stě korun za kus, Kopřivnice pouze za tisíc korun. Plynárny prodal Frýdek-Místek za tisíc šest set padesát korun za akcii, kdežto Kopřivnice jen za tisíc tři sta. Akcie energetiky přitom shodně kupovalo město Ostrava, plynárny potom v obou případech společnost SPP Bohemia. O prodeji akcií rozhodlo kopřivnické zastupitelstvo letos v únoru.

„Vždy rozhoduje, jaká je nabídka v době, kdy se prodává. My jsme v době prodeje o lepší nabídce nevěděli,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka s tím, že Frýdku-Místku se mohlo podařit dohodnout vyšší cenu možná proto, že prodával větší balík akcií než Kopřivnice.


V Lubině zřejmě skončí vysílání místního rozhlasu

Foto 3

L u b i n a (dam) - Lidé v Lubině se budou muset obejít bez vysílání místního rozhlasu. Místnost, ze které se vysílá, již radnice nebude smět dále využívat, přestože o tuto místnost město žádalo. Lubinská Společnost Katolického domu reagovala na to, že město si nechce nadále pronajímat všechny části katolického domu tak jako dosud a rozhodla se, že městu nebude pronajímat žádné prostory.

„Město mělo v nájmu jednu místnost jako hlasatelnu rozhlasu, druhou, ve které byla umístěna poradna pro matky s dětmi a malou tělocvičnu. Za to vše jsme platili společnosti Katolického domu roční nájem ve výši čtyřiceti osmi tisíc korun. V souvislosti se zvýšením cen energií nám pronajímatel chtěl zvýšit cenu o sedmnáct procent, což by město akceptovalo, ale nevidíme důvod nadále platit pronájem za tělocvičnu, kterou využíváme málo a místnost, ve které jednou za čtrnáct dní ordinuje privátní lékař,“ řekl člen městské rady Petr Chromečka, který má na starosti místní části města. Pole názoru radních si tělocvičnu v katolickém domě, stejně jako je tomu v Kopřivnici, může pronajmout ten, kdo ji chce využívat, přímo od Společnosti Katolického domu.

„Nejen, že v budově se odehrává jen minimum akcí, ale také pomalu chátrá a je zřejmé, že současný vlastník nemá peníze na její rekonstrukci. Proto jsme připraveni jednat o případném převodu katolického domu zpět na město,“ dodal Chromečka.


Kopřivnice se měla stát centrem turistiky, ale nestala se

K o p ř i v n i c e (tom) - Jestliže se dnešní skutečnost v mnohém liší od toho, co se před dvěma lety ve Strategickém plánu rozvoje Kopřivnice v oblastech rozvoje podnikání, zlepšení centra města a silničního systému naplánovalo, ani v oblasti turistiky tomu není jinak.

Plán předpokládal především vytvoření centra rozvoje turistiky, které mělo provádět propagaci a marketing turistických aktivit v mikroregionu Kopřivnice - Štramberk - Hukvaldy - Příbor. Tato města měla zřídit nezávislou organizaci pro rozvoj turistického ruchu, do které by se postupně zapojili také podnikatelé, hoteliéři, cestovní kanceláře, dopravci či správci sportovních zařízení. Sdružení potom mělo nechat vypracovat marketingovou studii, která měla k rozvoji a koordinaci turistiky v mikroregionu napomoci.

„Tento záměr (podle plánu měl být zcela splněn v polovině loňského roku, pozn. red.) je splněn tak napůl. My dnes můžeme říct, že zde je jakési centrum turistiky, které provádí propagaci, ale není to zatím instituce, jak se předpokládalo,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Navíc se ukázalo, že omezení na mikroregion tak, jak byl plánem stanoven, je nereálné a dnes se již ukazuje, že je neefektivní i práce větších celků, jako jsou regiony Beskydy a Valašsko, pokud se nespojí.

Podle plánu se měla také zlepšit nabídka atrakcí, výrobků a služeb pro turisty, jako jsou možnosti ubytování, stravování a podobně. Městské informační centrum tomu mělo napomoci zpracováním nabídky stáží a školení pro podnikatele. „Informační centrum takovou nabídku dnes v podstatě má, problémem je ale to, že mezi podnikateli není o využití školení a stáží zájem,“ dodal Jalůvka.

Strategický plán sice ukázal městu cestu, kterou by se mělo ubírat, řada úkolů však ztroskotala na nedostatku financí.


Před padesáti lety vláda povýšila Kopřivnici na město

K o p ř i v n i c e (tom) - Před padesáti lety 18. května 1948 rozhodla vláda Československé republiky, že Kopřivnice bude povýšena na město. Hlavní oslavy povýšení Kopřivnice ovšem nebudou probíhat v květnu, ale byly stanoveny na srpen, stejně jako tomu bylo v roce 1948.


CO kryty jsou použitelné, přestože je v nich vlhko

K o p ř i v n i c e (dam) - V případě nebezpečí hrozícího občanům Kopřivnice, jsou kryty civilní ochrany pod novou části kulturního domu použitelné, a to i přes to, že se v nich objevuje vlhkost. Potvrdil to Petr Mareček z kopřivnické radnice, který má kryty CO na starosti.


Rada schválila dotaci na volejbal a na Privat sprint

K o p ř i v n i c e (tom) - Záštitu nad mezinárodním turnajem dorostenců pořádaným při příležitosti padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město, převzala městská rada. Radní na svém posledním zasedání také rozhodli, že turnaj podpoří z městského rozpočtu částkou tři tisíce korun na zakoupení cen. Finanční příspěvek čtyři tisíce dostanou také pořadatelé závodu motocyklů a automobilů Privat sprint, který se koná začátkem června.


Sdružení měst se spojí, aby mohla lépe propagovat turistické možnosti

K o p ř i v n i c e (tom) - Sdružení měst v oblasti Beskyd, která spolupracují především v oblasti rozvoje cestovního ruchu - Sdružení region Beskydy a region Valašsko, se zřejmě spojí. Uvedl to starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který je zároveň předsedou Sdružení měst a obcí region Beskydy.

„Sloučením by mělo vzniknout nové sdružení. To bude moci lépe prezentovat turistické možnosti v Beskydech, než mohla obě sdružení zvlášť,“ řekl Jalůvka. „Nutnost propagace většího celku, než který jednotlivá sdružení propagovala, aby prezentace byla efektivní, ukazují příklady z jiných částí republiky. Také z hlediska využití propagace v zahraničí prostřednictvím české centrály je větší celek výhodnější,“ dodal Jalůvka s tím, že by spojení sdružení vyřešilo i otázku založení cestovní kanceláře, která by se starala o dovoz turistů do regionu.


Radní odmítli žádost školy na náměstí o zřízení sportovní třídy

K o p ř i v n i c e (dam, tom, jk) - Ačkoliv mnoho argumentů mluví pro to, aby v Kopřivnici existovala sportovně orientovaná škola, zdejší radní dospěli k názoru přesně opačnému. Na svém posledním zasedání totiž rada zamítla žádost Základní školy - náměstí o otevření třetí třídy v příštím školním roce, která by byla zaměřena na sport, především na hokej a plavání.

Argumentem, který v radě převážil proti celé řadě argumentů hovořících pro zřízení sportovní třídy, bylo podle starosty města Josefa Jalůvky to, že by vznik sportovní třídy omezil rozvoj církevní školy. Ta zatím sídlí v téže budově. „Návrh na zřízení sportovní třídy nebyl akceptován, protože platí rozhodnutí rady z roku 1997 o počtu tříd, které bude mít církevní škola a které bude mít Základní škola - náměstí,“ řekl Jalůvka. Podle zprávy, kterou měla rada k dispozici, však bude církevní škola potřebovat další místnost až v roce 1999/2000. Zpráva přitom radní upozornila na možnost využití budovy Středního odborného učiliště na Štefánikově ulici pro umístění církevní školy.

Naopak tím, že rada vznik sportovní třídy odmítla, lze předpokládat, že dojde k odchodu některých žáků do sportovních škol mimo Kopřivnici, nebude využit možný potenciál k vedení mládeže k pravidelné sportovní činnosti, což souvisí také s prevencí kriminality. Lze očekávat negativní reakce jak žáků, tak rodičů, trenérů a také široké veřejnosti. I na toto radní byli prostřednictvím zprávy upozorněni.

Starosta Jalůvka však poukazuje také na zprávu školní inspekce, ve které se praví, že „úvaha o zřizování sportovních tříd od prvního ročníku je přinejmenším diskutabilní“. Ve zprávě pro městskou radu se však uvádí, že na doporučení školní inspekce požádala ředitelka školy na náměstí o konzultaci a písemné vyjádření sportovního lékaře. „Vyjádření je pozitivní. Rovněž vyjádření rodičů je kladné a hodnocení sportovních tříd po dvouleté působnosti nese výsledky,“ konstatuje se ve zprávě.

„Rodiče, kteří počítali s tím, že jejich dítě v dalším školním roce nastoupí na naši školu do sportovní třídy, budou muset s tímto krokem ještě počkat. Také bude narušena koncepce sportovně orientované školy, na jejímž vybudování pracujeme,“ řekla ředitelka školy Jitka Kalužová. „Jelikož Církevní škola svaté Zdislavy má problémy s prostory, já postup radních do jisté míry chápu. Není totiž asi možné povolit expanzi naší školy do doby, dokud nebude uspokojivě vyřešen problém s umístěním církevní školy. Rozhodnutí rady není katastrofa. Jen nebudeme moci naplňovat cíl, který jsme si položili. Samozřejmě rok můžeme počkat. Za rok bude nové zastupitelstvo i rada s novými lidmi a rozhodně se budeme o tuto třídu zasazovat i nadále,“ řekla Kalužová.

„Sportovní hokejové třídy mají smysl jedině při zachování posloupnosti jednotlivých ročníků. Bez třetí třídy je to jaksi nemožné,“ uvedl prezident HC Jaroslav Fleischmann.

Podle vedoucí odboru školství kopřivnické radnice Radomíry Michálkové se radní obávají toho, aby nedošlo k něčemu podobnému jako na ZŠ na ulici Alšově, která jazykovým zaměřením přetahuje žáky jiným školám. „Rozhodně si nemyslím, že by tím, že třída nevznikne, došlo k situaci, kdy by chyběl jeden ročník hokejistů. Zájemci o hokej se mu budou moci věnovat před a po vyučování,“ řekla Michálková.


Zastupitelé mají informace z Tatry poněkud mlhavé

K o p ř i v n i c e (dam) - Komunikace mezi vedením města a Tatry nefunguje tak, jak by měla, stěžovali si hosté diskuzního pořadu kabelové televize Co vy na to, který se vysílal minulý týden. „O tom, že Tatra plánuje propustit své zaměstnance, jsme se dozvěděli neoficiální cestou ze sdělovacích prostředků. Informace jsou nepřesné, dokonce počty propouštěných se liší,“ řekl radní Pert Chromečka (ODS).

Mnohem více informací měl k dispozici komunistický zastupitel Miroslav Veselý. O jejich věrohodnosti však lze pochybovat. „Já nevím, co se říká v Tatře, i když v ní pracuji, ale vím, co se říká v hospodě na Severu. Tam se mluví o propuštění patnácti set zaměstnanců. Bude jistě velký problém tyto lidi zaměstnat,“ řekl Veselý.

Všichni zastupitelé se shodli na tom, že situace města je přímo závislá na profitu automobilky. „Kopřivnice byla vybudována jen jako nějaká noclehárna pro lidi z Tatry a chybí zde další zaměstnavatelé,“ vysvětluje si situaci Alois Janek, zastupitel za KDU-ČSL. K tématu situace v automobilce by se chtěl moderátor besedy se zastupiteli Jaroslav Baďura vrátit v některém z dalších pokračování a přizvat do něj také zástupce Tatry.

O propouštění jednali s vedením Tatry minulý týden také odboráři, ale nebyli k zastižení.


Za mateřské školky se má platit více

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravděpodobně o dvě stě korun více zaplatí ročně rodiče za své děti navštěvující mateřské školy. Podle vyhlášky o příspěvku na částečnou úhradu neinvestičních nákladů mateřských škol a školních družin, kterou má na svém dalším zasedání schválit městské zastupitelstvo, totiž budou platit nejen za jedenáct měsíců v roce jako doposud, ale za celou dobu, kdy je dítě v zařízení přihlášeno.

„Jde o první zvýšení platby od roku 1994 a vzhledem k inflaci je téměř zanedbatelné,“ řekla vedoucí oboru školství kopřivnické radnice Radomíra Michálková s tím, že toto zvýšení pravděpodobně vůbec nepocítí ti, kteří mají děti ve školních družinách. „Děti jsou do družiny zpravidla přihlášeny na začátku školního roku a na konci se zase odhlašují,“ dodala Michálková.


Lidé se psy štvou zvěř v lesích, tvrdí myslivci

L u b i n a (dam) - Členové mysliveckého sdružení Družba z Lubiny si stěžují, že jim mnozí lidé v revíru působí značné škody, a to především nyní, v době, kdy má většina zvířat mladé.

„V současnosti je naším největším problémem neukázněnost některých lidí, kteří nechávají volně pobíhat nebo dokonce vypouštějí své psy a kočky do lesa. Ti pak, hlavně nyní, kdy mají zvířata mladé, mohou napáchat obrovské škody,“ řekl předseda mysliveckého sdružení v Lubině Petr Dudešek. Lidé si podle něho často neuvědomují, že myslivec je ze zákona povinen zvěř ve svěřeném revíru chránit a uvidí-li v revíru škodnou zvěř, je ze zákona povinen ji zneškodnit.

„Povědomí o významu slova myslivost je celkově špatné. Lidé se mnohdy mylně domnívají, že myslivec může kdykoliv jít do lesa a cokoliv střelit, to však není pravda. My jsme především povinni se o zvěř starat,“ vysvětlil Dudešek s tím, že když někdo slyší v lese střelbu, jde v poslední době často o řádění pytláků.

„Naše sdružení loni neuspořádalo žádný honí na drobnou zvěř, kvůli nízkým stavům zvěře, ale pytláci loví dál. Dokonce nám někdo do revíru chodí štvát srny se psem,“ konstatoval předseda myslivců. Naopak za velmi přínosnou považují myslivci spolupráci s místním zemědělským družstvem, hasiči a ZŠ v Lubině. „Družstvo nám poskytlo plevy a děti ze školy sbíraly kaštany a žaludy pro zimní přikrmování zvěře. Za to jsme pro ně připravili zábavný program spojený s mysliveckou osvětou. Podobné spolupráce si velmi ceníme a doufáme, že pokud lidé pochopí, co je naším úkolem, bude stále lepší,“ dodal Dudešek.


Ekologové připravili programy pro mládež a chystají další

K o p ř i v n i c e (tom) - Sedmnáct víkendových akcí, které nabízely netradiční využití volného času mládeže, připravilo ekologické Občanské sdružení Blud od září loňského roku do letošního března. Sdružení Blud to uvádí ve výroční zprávě, kterou předložilo městské radě. Programů se podle zprávy zúčastnilo téměř tři sta mladých lidí, převážně studentů.

Rovněž programů určených zdejším základním školám, se zúčastnilo přibližně dva tisíce osm set dětí. „První skupina čtyř programů byla zaměřena na biotop lesa a probíhala venku a v hájence na Janíkově sedle. Druhá skupina programů byla připravena pro zimní období a zabývala se problematikou odpadů,“ uvádí se ve zprávě.

Zpráva rovněž hovoří o tom, že v lednu letošního roku byl založen Klub členů Občanského sdružení Blud, který se bude výhradně zabývat prací s mládeží a dětmi. První z akcí, pořádaných klubem, byl víkend pro děti ze sociálně slabých rodin. S nápadem a žádostí o pomoc při uspořádání této akce přišli pracovníci sociálního odboru ze Zlína. Do konce tohoto školního roku mají proběhnout ještě další dva víkendové programy tohoto zaměření. „Na základě našich zkušeností by bylo možné v případě zájmu kopřivnické radnice uspořádat podobnou akci i pro vybrané děti z Kopřivnice a okolí,“ uvádí členové sdružení Blud.

V letošním roce se chtějí ekologové z Bludu věnovat také projektu, který počítá s likvidací přibližně dvou set krychlových metrů černých skládek z pětačtyřiceti míst v Kopřivnici.

Sdružení Blud také pamatuje na pořádání kulturních akcí, kdy první z nich, Kopřivnická želva se koná již o tomto víkendu. Lidé se v průběhu roku budou moci také seznámit se starými řemesly jako je řezbářství, platnéřství a fechtýřství, tkalcovství či kovářství.


Zájem dětí o návštěvy klubu Kamarád neopadá

K o p ř i v n i c e (tom) - Zájem dětí, především ze sídliště Sever, o navštěvování klubu Kamarád zatím neopadá. Přesto se dnes v klubu vystřídá za den polovina dětí, než tomu bylo po otevření. Uvádí se to ve zprávě, kterou se na svém posledním zasedání zabývala městská rada. „Tím, že jsme v březnu omezili provoz klubu podle věkových skupin, návštěvnost se mírně snížila. Denně se zde vystřídá kolem třiceti dětí, zatímco v počátcích sem chodilo padesát až šedesát dětí,“ praví se ve zprávě.

Od dubna je klub otevřen na rozdíl od předchozích měsíců pouze v pracovní dny, kdežto předtím zde mohly děti přijít také v sobotu.

Skateboardový areál, přestože dosud nebyl oficiálně otevřen, denně navštíví zhruba dvacítka dětí. Zatím je za pěkného počasí přístupný denně mimo neděle. Po dokončení protihlukových úprav by však mohly děti areál využívat také v neděli. Plán slavnostního otevření zatím není připraven, ale asi se uskuteční zároveň s oslavou Dne dětí.


Přehlídka studentských divadel slibuje zajímavé hry čtyř souborů

K o p ř i v n i c e - Pět studentských divadel místo loňských tří souborů, se mělo podle původních plánů představit na letošním, již druhém ročníku přehlídky studentských divadel, pořádané kulturním domem Ludvík Moravia dvaadvacátého května. Nakonec jich diváci ovšem uvidí o jedno méně, neboť Divadelní soubor Radima Juny aneb Studentské divadlo třetího věku, se svou zdařilou parodií na americký seriál Pobřežní hlídka, svou účast odřekl.

Jako první se po začátku přehlídky, který je plánován na půl pátou odpoledne, představí divadelní spolek Prkno z Veverské Bitýšky. Soubor, který sám sebe prezentuje jako ’silně amatérský’, zahraje hru, kterou si možná diváci pamatují již z loňského ročníku přehlídky, a to Hru na Zuzanku známého scenáristy Miloše Macourka. Představení je o narození, životě a smrti člověka s nesmyslným či chaotickým přístupem a pohledem na svět kolem sebe. S touto hrou se Prkno účastnilo také několika soutěží a postoupilo na přehlídku Šrámkův Písek.

Poté by se na pódiu měli objevit studenti kvarty a kvinty příborského gymnázia, kteří by se mohli stát pokračovateli skupiny Michala Sopucha, která letos gymnázium opustí. Jejich divadelní představení Minikomedie je složeno z výstupů Kleštěnec z pralesa, Žárlivý břichomluvec, Reinkarnování, Dítě století, Drama v paláci Borgiů, Robinsonova láska a Opilcovo dítě. Autorem všech těchto krátkých skečů je francouzský spisovatel Pierre-Henri Cami, který často užívá slovní hříčky, černý humor nebo kontrast naprosto nesourodých postav.

Třetím divadlem, které v rámci přehlídky vystoupí, bude G-Divadlo z Ostravy. Divadlo je souborem dramacentra tamního domu dětí a mládeže. Jeho členové zahrají v Kopřivnici asi čtyřicetiminutové pásmo anglických pohádkových a nonsensových textů, nazvané Čaj o páté.

Posledním souborem, který letos na přehlídce vystoupí bude Divadelní skupina MS. Tu místní diváci dobře znají, nejen z loňského ročníku přehlídky a letního Štramberkování, kde vystupovali s hrou Dobytku smíchu netřeba, ale také například z jejich literárních koláží v novojičínské kavárně Knihotoč. Tentokrát tříčlenné divadlo v premiéře představí hru K. P. Prudkova - Triumf ctnosti. Její autor by mohl být přirovnán k českému publiku dobře známému Járovi Cimrmanovi.

Bez zajímavosti není jistě ani fakt, že lídr skupiny Michal Sopuch před časem v rozhovoru pro Kopřivnické noviny nevyloučil možnost, že jde o vůbec poslední hru, kterou toto divadlo nastuduje.

Celá přehlídka je čistě nesoutěžní a neuvažuje se ani o zavedení diváckého hlasování. „V loňském roce akci navštívilo asi jen třicet lidí a nepředpokládáme, že by byl nárůst zájmu více než čtyřnásobný. Proto bude přehlídka probíhat v malém hudebním salónku pro sto dvacet diváků. Pokud by ale byl zájem skutečně větší, můžeme přesunout přehlídku do kinosálu,“ řekl dramaturg studentské divadelní přehlídky Jiří Cachnín.

Také v případě, že by docházelo k časovým skluzům se počítá s tím, že je možné přesunout některá představení do jiných prostor kulturního domu a tím zajistit plynulost celého večera přehlídky.

Vstupné je připraveno jak jednotlivé na každé představení, tak na celou přehlídku. „Lístek na jedno představení bude stát dvacet pět korun a všechna čtyři představení lze zhlédnout za šedesát korun,“ uzavřel Cachnín.

David Macháček


Lístky na Titanic jsou v předprodeji, ale ne všechny

K o p ř i v n i c e (dam) - Na rozdíl od premiérového uvedení velkofilmu Titanic v místním kině Puls, kdy se stovky lidí, mnohdy marně tísnily před pokladnou, je možné zajistit si lístky na jeho květnovou reprízu předem. I tentokrát se však dá očekávat, že s prodejem lístků budou potíže a lidé budou ve frontách u pokladny nadávat.

Předprodej sice probíhá od třináctého května do posledního promítacího dne, kterým je dvacátý pátý květen, ale v předprodeji se má prodat pouze polovina lístků. Druhá polovina vstupenek se bude prodávat tradičním způsobem vždy půl hodiny před představením, takže řadě lidí nezbude, než se postavit do fronty, mnohdy i několikrát, stejně jako v březnu.

Nejprve, podle provozovatelů kina, nebylo možné zajistit předprodej kvůli tomu, že sedadla nebyla označena. Po jejich očíslování chyběl počítačový program, který by měl zajistit jak prodej lístků do kina, tak i na všechny další kulturní akce v budově KDK.

„V současnosti máme jak počítač, tak i program, dokonce i naše pracovnice byly na práci s ním vyškoleny. Bohužel ale na umístění počítače a nezbytné tiskárny není ve stávající pokladně dostatek místa. Zatím ještě není jasné, jakým způsobem se bude vzniklý problém řešit,“ řekla vedoucí kina Puls Naďa Smazová.

V případě Cameronova velkofilmu se však provozovatelé kina obávali opakování situace z prvního promítání a zajistili předprodej alespoň provizorně. „Vytiskli jsme místenky a ty se budou prodávat v městském informačním centru, stejně jako vstupenky na jiné programy KDK,“ uvedla Smazová.


Špatné počasí odradilo lidi od návštěvy Hukvald

H u k v a l d y (dam) - Deštivé počasí, které panovalo minulý víkend, udělalo čáru přes rozpočet pořadatelům Středověkých rytířských slavností, které již po několik let na hradě Hukvaldy zajišťuje umělecká agentura Requiem.

Zatímco v loňském roce akci za dva dny navštívilo kolem čtrnácti tisíc lidí, letos to bylo v sobotu asi jen čtyři sta a v neděli o něco málo více. „Podobné akce, pořádané pod širým nebem, jsou naprosto závislé na počasí a jejich příprava je vždycky tak trochu sázka do loterie. Letos to bohužel nevyšlo, takže jsme celou akci museli oficiálně zrušit,“ řekl ředitel pořádající agentury Requiem Libor Vysoudil. Přesto však lidé, které špatné počasí neodradilo, mohli na hradě vidět alespoň něco.

Za běžné vstupné do hradu byl v neděli připraven náhradní program. „Ti umělci, kteří zůstali, zajistili alespoň nějaký program. Byl to ale jen zlomek z toho, co jsme původně připravili. Plánovali jsme, že vystoupí více než dvě stovky účinkujících, plus jarmarečníci a denně mělo proběhnout zhruba třicet představení. Když jsme však viděli, že se počasí neumoudří, posílali jsme soubory postupně domů,“ uvedl Vysoudil a dodal, že pořádat například rytířské souboje v dešti je nejen nepříjemné, ale také nebezpečné, protože by mohlo dojít ke zranění účinkujících. Uskutečnit Rytířské slavnosti v náhradním termínu však není možné. „Většina umělců má svůj program nasmlouván na dlouhou dobu dopředu a nemohou jej tak snadno změnit,“ vysvětlil Vysoudil.

Zájemci o podobný druh zábavy se však mohou ještě letos těšit na další akce. „Program podobného rozsahu a charakteru připravujeme na Hukvaldech ještě na podzim. Historické vinobraní je naplánováno na sobotu devatenáctého a neděli dvacátého září. Doufám, že to už bude pěkné počasí, které lidi od návštěvy Hukvald neodradí,“ uzavřel ředitel agentury Requiem.


Po Shöenfeltovi vystoupí v Noře další cizinec - Michael Thomas

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Již druhé vystoupení zahraničního interpreta v tomto měsíci je připraveno na zítřek v rockovém klubu Nora. Po britském rockerovi Shöenfeltovi tam vystoupí Australan Michael Thomas.

Tento zpěvák a skladatel, vystupující jak sólově, tak s doprovodnou skupinou, již hrál nejen v celé Austrálii, ale i v USA a v Evropě. Zvláště pak v Británii si získal značnou oblibu tamního publika. Michael Thomas vydal sedm alb, je autorem písní, ve kterých je hlavní důraz kladen na smysluplné texty, ale nepomíjí ani melodickou stránku a elektronické efekty. V Noře vystoupí Thomas sám, jen se svou kytarou a mandolínou.


Ve Štramberku skončila přehlídka ochotníků

Š t r a m b e r k (dam) - Posledním nesoutěžním představením a slavnostním večerem s vyhodnocením, skončil minulou sobotu první ročník Štramberské přehlídky amatérských divadel. Tou se podařilo úspěšně navázat na tradici pořádání Štramberských divadelních úterků, které se konaly po mnoho let, ale po roce osmdesát devět byla návaznost přerušena.

„Myslím si, že přehlídka proběhla podle našich představ, i když je samozřejmé, že se objevily nějaké drobné nedostatky,“ zhodnotila přehlídku Dagmar Szabóvá, členka Divadelního spolku Kotouč Štramberk, který akci organizoval.

Pět ochotnických představení navštívilo dohromady asi pět set diváků, hlavně střední a starší generace.

„Jsme spokojeni s tím, že se počet diváků v sále postupně zvyšoval. Podle toho, co jsme se od nich po skončení festivalu dozvěděli, byli s představeními jednoznačně spokojeni. Zvláště si pochvalovali fakt, že se něco podobného do města zase po letech vrátilo,“ uvedla Szabóvá. Diváci byli také jediní, kdo na přehlídce rozhodovali o konečném umístění souborů. Hodnocení probíhalo dvěma způsoby. Zvlášť hodnotili předplatitelé a zvlášť ti, kteří přišli jen na některá představení.

„V předplatitelské soutěži zvítězil kus Muziky, muziky štramberského Divadla Pod věží, což byla hra se zpěvy o životě Františka Kmocha. Ve druhé kategorii vyhrál ochotnický divadelní spolek z Albrechtiček s hrou Hospoda u Markyty,“ řekla Dagmar Szabóvá.

Vzhledem k dobrému ohlasu na první ročník jsou štramberští amatérští divadelníci připraveni pořádat přehlídku i v dalších letech. „Určitě chceme pokračovat v divadelních přehlídkách i příští rok. Také bychom v budoucnu chtěli přehlídku o jedno nebo dvě představení prodloužit, neboť se ukázalo, že zájem o divadlo je velký,“ plánuje Szabóvá.


Jazzový orchestr hrál výborně

Svým vynikajícím výkonem na tradičním jazzovém koncertu ve středu 13. května dokázali členové dětského orchestru Základní umělecké školy MIS music, že jazz není jen žánrem pro starší a velmi zkušené muzikanty, ale že jej kvalitně a s grácii dokáží zahrát i hudebníci mnohem mladší.

Koncert uvedl MS Band a po něm hrál instrumentální blok právě dětský orchestr. Ten nejen, že hrál dobře dohromady, ale také sóla jednotlivých členů, kterých bylo během večera bezpočet dosahovala překvapující kvality. Míra technické a improvizační vyspělosti malých jazzmenů vynikala zvláště v několika vysoce obtížných skladbách, jež byly na programu. Již do vynikající atmosféry, vytvořené v sále, přišlo následující vystoupení pěti hostů z řad studentů Janáčkovy konzervatoře a ti ji s přehledem profesionálů náležitě zúročili. Poslední a bohužel nejslabší částí koncertu se stalo vystoupení pěveckého sboru Kopřivěnka. Za doprovodu orchestru přednesli několik skladeb, ale výkon pěvců byl s hráči naprosto nesrovnatelný.

David Macháček


Jablkoň, tentokrát komorně

K o p ř i v n i c e (dam) - Vystoupení z řady koncertů nového projektu Michala Němce a Martina Carvana, členů známé hudební skupiny Jablkoň, s názvem Malé lesní Jablkoň je připraveno na čtvrtek osmadvacátého května v kopřivnickém kulturním domě.

Jde o určitou komornější formu Jablkoně. Písně jsou poněkud průzračnější a lidovější. Je to návrat k začátkům Jablkoně a hudba je mnohem méně náročná.

„Myslím si, že po tom, co Jablkoň vydal poslední desku s názvem Písničky, cítí Michal Němec potřebu prezentovat je také pódiově a pro to zase není v rámci koncertů Jablkoně takový prostor. To je, podle mého názoru důvod vzniku Malé lesní Jablkoň,“ míní hudební publicista Jiří Černý.

To, že v Malém lesním Jablkoň vystupuje právě Michal Němec, je samo o sobě důkazem kvality, neboť právě on je vůdčí osobností Jablkoně. „Zatímco kapelu Jablkoň za folkovou kapelu nepovažuji, neboť hrají hudbu, která se zcela vymyká jakýmkoliv kategoriím, Malé lesní Jablkoň je taková forma folku, jakou dělá například Leonard Cohen,“ doplnil publicista Černý.


Kulturní servis

Čtvrtek 21. května

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Nejnavštěvovanější film všech dob, který získal 11 Oscarů. Neodolatelný Leonardo DiCaprio a svůdná Kate Winsletová. Do 12 let nepřístupný

Pátek 22. května

Kino Puls uvede v 16 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 16.30 hodin na Přehlídku studentského divadla

V klubu Nora se vám ve 21 hodin představí Michael Thomas (Austrálie) - Nausea • Zabloudil. 3x live koncert

Sobota 23. května

Kino Puls uvede v 10, 16 a v 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Power music dance club. Nejnovější pecky od Milana „105“ kg Krajčího

Neděle 24. května

Kino Puls uvede v 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Hl. role: Leonardo DiCaprio, Kate Winsletová. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 25. května

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Čtvrtek 28. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Dva chicagští detektivové pronásledují masového vraha. Hrají: D. Washington a D. Sutherland. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede historický velkofilm USA Muž se železnou maskou. Klasický přepis slavného stejnojmenného románu Alexandra Dumase v hvězdném obsazení: Leonardo DiCaprio, Gérard Depardieu... Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice uvede v 19.30 hodin Malé lesní Jablkoň - nový hudební projekt Michala Němce a Martina Carvana

Pátek 29. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Sobota 30. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 20 hodin na Transglobal underground + Significant other + D. J.´S Tráva, Jezus. Koncert se uskuteční na zimním stadioně

Neděle 31. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční thriller USA Ďáblův advokát. Do 15 let nepřístupný

Muzeum Fojtství Tatra, a. s., vás zve na výstavu Zdeněk Babinec - obrazy a kresby, vernisáž 22. května v 17 hodin. Výstava potrvá do 20. Června. Otevřeno denně 9 - 15.30 hodin


Kam za sportem

Krytý bazén: čt 21. 5. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 22. 5. a so 23. 5. zavřeno - plavecké závody, ne 24. 5. 10 - 19, út 26. 5. 14 - 17, 18.30 - 21, st 27. 5. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 28. 5. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 29. 5. 13 - 17, so 30. 5. 10 - 21, ne 31. 5. 10 - 19 hodin. Informace tel. 415 42
Sauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná (so 23. 5. sauna zavřena)
Bruslení na kolečkových bruslích: čt a út na zimním stadionu od 16 do 18 hodin FC Kopřivnice: pá 22. 5. v 17 hod FC - Romo Fulnek (benjamínci); so 23. 5. (st. žáci v 9 hod., ml. žáci v 10.45 hod.) FC - FC ŠSK Bílovec
Malá kopaná: so 23. 5. 8 - 13 hod. 3. liga (IV. turnaj); so 30. 5. 8 - 15 hod. 1. liga (IV. turnaj); ne 31. 5. 8 - 15 hod. 2. liga (IV. turnaj)
Rekreační turistika: Pozor! Od 24. 5. budou nové jízdní řády ČD - nutno přihlédnout k úpravám! so 30. 5. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Ostrava ČD hl. - do ZOO + Nová Huť k největšímu bludnému kameni v ČR + prohlídka města - do Svinova ČD - odj. v 17.13 hod., návrat v 18 hod.; ne 31. 5. v 8.43 hod. individuálně - ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - přes pramen Jičínky - nebo Kamenárku do Rožnova nebo v 11.50 hod. ČD Kopřivnice - Veřovice - Valašské Meziříčí - Rožnov ČD - dřevěné městečko - ve 14 hod. Kácení máje (hudba Jasénka) - odjezd ČD (u obou variant) v 16.54 hod., návrat v 18.30 hodin
CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt


Výsledky

Házená: so 16. 5. mistrovská utkání: ml. žáci B: Zubří - KH Kopřivnice 9:11 (4:5), střelci: Hábovčík 5, Olšovský 3, M. Veřmiřovský 2, Danišek 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - Ostrava 23:16 (9:9), střelci: Kaluža 9, Bezděk 6, T. Veřmiřovský 3, Riedel a Venclík 2, Peichl 1; ml. žáci A: KH Kopřivnice - Ostrava 17:7 (7:4), střelci: Pěček 6, Grmolenský 5, Lipový 3, Kučera 2, Chromek 1; st. žáci A: KH Kopřivnice - Ostrava 29:19 (14:12), střelci: Winkler 10, Smutek 6, M. Veřmiřovský 4, Bílek a Malinovský 3, T. Veřmiřovský 2, Kučerka 1; ne 17. 5. mini A: DDM Val. Meziříčí - KH Kopřivnice 7:17 (3:11), SKH Ostrava - KH Kopřivnice 2:17 (1:9), TJ Meteor Orlová - KH Kopřivnice 3:24 (3:13), střelci: T. Jahn 24, J. Stanislav 14, Číp 8, Novák 5, Seidl 3, Domitra 2, Choleva a Havrlant 1; mini B: Loko Suchdol - KH Kopřivnice 7:5 (4:3), HBC Slavia Opava - KH Kopřivnice 5:5 (2:1), střelci: Číp 5, Soušek 4, Valentík 1; ml. žáci B: KH Kopřivnice - Ostrava 25:9 (13:4), střelci: Hábovčík 8, Olšovský 7, Kijonka a Bonn 3, Jakeš 2, M. Veřmiřovský a Domitra 1; ml. dorost: KH Kopřivnice - Karviná 15:25 (9:13), střelci: Gřes 8, Machačík 3, Hanzelka, Bílek, Marek a Winkler 1; st. dorost: KH Kopřivnice - Prostějov 36:15 (16:4), střelci: Štěpán 12, Matějek 8, Glogar 5, Gřes 4, Fojtík 3, Hanzelka a Vala 2
Kopřivnický pohár ’98 (malá kopaná): Skupina A: Včelín Fulnek - FC DBV Šumperk 2:1, V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Megas Bordovice 2:5, Včelín Fulnek - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 3:0, Megas Bordovice - FC DBV Šumperk 2:2, FC DBV Šumperk - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 6:1, Megas Bordovice - Včelín Fulnek 1:2. Skupina B: FC Fixum Žihadla Opava - Twins N. Jičín 2:1, Ivánek Ostravice - New Jersey N. Jičín 0:6, FC Fixum Žihadla Opava - Ivánek Ostravice 12:0, New Jersey N. Jičín - Twins N. Jičín 1:3, Twins N. Jičín - Ivánek Ostravice 5:0, New Jersey N. Jičín - FC Fixum Žihadla Opava 1:0. Útěcha: Megas - Ivánek 5:0. Semifinále: Včelín - Žihadla 6:0. Útěcha: Jersey - Chaos 2:1. Semifinále: Twins - DBV 2:0. Finále útěchy: Megas - Jersey 0:0 (5:4). Utkání o 3. místo: Žihadla - DBV 2:3. Finále: Včelín - Twins 1:1 (2:1)
Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Vlčovice-Mniší 1:0, branka: Boháč; dorost: Lubina - Veřovice 2:7, branky: Chlebek, Chovanec; muži: Lubina - Mankovice 2:2, branky: Friedel, Man
Kopaná Kopřivnice: dorost Trojanovice I. - Kopřivnice 1:2, branky: Macek 2


Běžci na Koridě překonali dva traťové rekordy

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Víkendové deštivé počasí se bohužel podepsalo na účasti závodníků jak z řad dětí, tak i dospělých ve třetím ročníku kopřivnické Koridy, která se konala v sobotním dopoledni na 932 metrů dlouhém okruhu v blízkosti školy Emila Zátopka. Kvalita závodníků však plně nahradila kvantitu. Řada běžců i běžkyň, kteří se na startu deset kilometrů dlouhého závodu objevili, totiž patří k širší české špičce.

Štafety dětí na 4 x 1 km, které byly úvodním závodem, byly díky vytrvalému dešti poznamenány účastí nejvíce. Sešly se jen dvě štafety - ze školy 17. listopadu a Milady Horákové, vítězství a velký dort se staly kořistí štafety ze školy na ulici 17. listopadu (Ondrušková, Svobodová, Lukacs, Želázková), neboť druhá štafeta, která byla v jednoznačném vedení, byla pro zkrácení tratě diskvalifikována.

Ještě v půl desáté, kdy vyběhli na desetikilometrovou trať veteráni a ženy, hustě pršelo, přesto se sešel poměrně velký počet běžců a ani výkony, především v kategorii žen, nebyly chladem a deštěm příliš poznamenány.

Pro vítězství v kategorii mužů nad 40 let si doběhl stále vynikající Alexandr Neuwirth, mezi veterány nad 50 let zvítězil Pavel Veselý. Kategorii žen dominovala Renáta Kvitová, která si s přehledem vyběhla vítězství a nový traťový rekord. Hlavní kategorie mužů byla odstartována již bez deště v 10.30, a také tady padl traťový rekord. Postaral se o něj Jiří Hajzler z AHA Vyškov, který s půlminutovým náskokem zvítězil před Hudákem z Techniky Brno a Bukovjanem z Otrokovic.

Nově zavedené závody dětí na kolečkových bruslích, by za lepšího počasí měly zřejmě úspěch, ale takto se dětí sešlo opravdu málo a také závěrečné štafety měst měly do loňské účasti daleko, sladké odměny však jejich účastníky neminuly. Při jejich předávání a také při odměňování nejlepších jednotlivců byl přítomen i starosta Josef Jalůvka. Dobrá nálada nechyběla, i přesto všichni doufali, že v příštím roce přispěje svou trochou do mlýna i počasí.

Hlasy vítězů: Alexandr Neuwirth: Počasí vadilo, možná, že se to nezdá, ale voda a bláto mají především v zatáčkách na tempo vliv. I když jsem se svému loňskému času nepřiblížil více (loni 33:09, letos 34:00 - pozn. redakce), jsem s výkonem spokojen, vím, že letos po vynucené pauze ještě nemám tolik natrénováno.

Renáta Kvitová: Závod jsem šla z plného tréninku víceméně jako test. I přes špatné počasí se mi podařilo dosáhnout solidního času, bez toho, aniž bych se nějak trápila, či překonávala krize na trati. Dá se tedy říci, že jsem splnila své představy. Nejbližším závodem, kterému přikládám větší váhu je extraliga, která se běží v sobotu v Ostravě, budu startovat za Liaz Jablonec.

Jiří Hajzler: Trať je to hezká, jsem rád, že jsem tady vyhrál, také kvůli tetě, která v Kopřivnici bydlí. Forma je, škoda jen toho počasí. Závod jsem šel z plné přípravy, chystám se až na sobotní II. ligu, ve které hostuji za Sokol Vyškov. Nejvyšším cílem v letošní sezoně je však reprezentační start na Mistrovství Evropy v běhu do vrchu v italském Sestriere, pevně doufám, že se mi to podaří.

Výsledky: muži - kat. A (do 39 let): 1. Jiří Hajzler (AHA Vyškov) 31:09 - traťový rekord (dříve Veselý 31:27), 2. Luděk Hudák (Technika Brno) 31:39, 3. Vlastimil Bukovjan (Jiskra Otrokovice) 31:41, 4. Václav Filip (AK Milo Olomouc) 31:46, 5. Petr Stanka (Liaz Jablonec) 33:04, 6. Vincent Šimko (Maratonklub Kopřivnice) 33:38. Kat. B (do 49 let): 1. Alexandr Neuwirth (MK Kopřivnice) 34:00, 2. Alois Kovařík (MK) 35:28, 3. Jiří Tureček (AFK Kyjov) 36:26. Kat. C (nad 50 let): 1. Pavel Veselý (MK) 37:35, 2. Jiří Bednařík (MK) 39:18, 3. Josef Bukovjan (Jiskra Otrokovice) 40:35. Ženy: 1. Renáta Kvitová (RPG Brno) 35:37 - traťový rekord (dříve Šádková 36:28), 2. Irena Šádková (MK Kopřivnice) 36:37, 3. Magda Hajzlerová (AHA Vyškov) 38:47.


Neuwirth byl v Drnholci nejrychlejším závodníkem

Foto 6

L u b i n a (jk) - S přehledem a v solidním čase vyhrál šestý ročník Drnholecké dvanáctky, která se stejně jako sobotní Korida řadí do seriálu běžeckých závodů Lašská liga, Alexandr Neuwirth z Maraton klubu Kopřivnice.

Na hřišti v Lubině, kde byl start a cíl závodu, se sešla konkurence především z řad členů Maratonklubu Kopřivnice a klubů z nejbližšího okolí. Rovinatý terén sliboval rychlé časy, velkým plus pro závod byla i dočasná uzávěrka hlavní silnice vedoucí na Příbor. Po horkých dnech, které v úvodu minulého týdně panovaly, následovalo ve středu (13. 5.) ochlazení, které také běžcům přišlo vhod.

Hlavní kategorii mužů do 39 let vyhrál Vincent Šimko, v celkovém pořadí se však musel sklonit před uměním již zmiňovaného Alexandra Neuwirtha, který vyhrál kategorii mužů nad čtyřicet let v čase o 23 vteřin lepším. Jedinou ženou, která se Drnholecké dvanáctky zúčastnila byla Dana Hajná z Rybího (závodí však za AK Kroměříž), ta v celkovém pořadí doběhla na čtvrtém místě ve velmi slušném čase 43:03.

Z výsledků: muži do 39 let: 1. V. Šimko 39:53 (MK Kopřivnice), 2. R. Baláž (Titan Zlín) 40:19, 3. T. Melčák (MK Kopřivnice) 42:29. Muži do 49 let: 1. A. Neuwirth (MK Kopřivnice) 39:30, 2. L. Hudeček (SKP Nový Jičín) 44:15, 3. P. Čižmar (SKP Nový Jičín) 44:54. Muži nad 50 let: 1. P. Veselý (MK Kopřivnice) 44:12, 2. Karel Piskoř (MK Kopřivnice) 45:20, 3. Jan Pobořil (Kotouč Štramberk) 45:36. Ženy: 1. Dana Hajná (AK Kroměříž) 43:03.


Frýdek-Místek se stal vítězem I. turnaje v malém fotbale

K o p ř i v n i c e (luk) - I. ročník turnaje v malém fotbale mužstev nad 35 let se uskutečnil v sobotu 9. května ve sportovní hale SOU Kopřivnice. Turnaje se zúčastnily čtyři týmy, které se utkaly systémem každý s každým.

Nejlépe si vedl celek frýdku-Místku, druhý skončil Nový Jičín, třetí Šenov u Nového Jičína a na posledním místě skončila domácí Kopřivnice. Nejlepším střelcem se stal Marián Biroš z Frýdku-Místku, nejmladším účastníkem turnaje byl Miroslav Bill (roč. 1962) ze Šenova a naopak nejstarším Jiří Krejčí (roč. 1946) z Kopřivnice.

Sestava: Kopřivnice - Milan Nytra, Oldřich Kocourek, Eduard Kvita, Jiří Krejčí, Antonín Kováč, Radek Honč, Jiří Pečiva, Luboslav Kapsa, Jiří Procházka. Kopřivnice - Milan Nytra, Oldřich Kocourek, Eduard Kvita, Jiří Krejčí, Antonín Kováč, Radek Honč, Jiří Pečiva, Luboslav Kapsa, Jiří Procházka. Kopřivnice - Milan Nytra, Oldřich Kocourek, Eduard Kvita, Jiří Krejčí, Antonín Kováč, Radek Honč, Jiří Pečiva, Luboslav Kapsa, Jiří Procházka. Kopřivnice - Milan Nytra, Oldřich Kocourek, Eduard Kvita, Jiří Krejčí, Antonín Kováč, Radek Honč, Jiří Pečiva, Luboslav Kapsa, Jiří Procházka.

Výsledky: Kopřivnice - Frýdek-Místek 0:9, Nový Jičín - Šenov 3:0, Nový Jičín - Kopřivnice 6:0, Šenov - Frýdek-Místek 1:9, Kopřivnice - Šenov 5:9, Frýdek-Místek - Nový Jičín 1:1.

Pořadí:

1. Frýdek-Místek 2 1 0 19:2 7
2. Nový Jičín 2 1 0 10:1 7
3. Šenov 1 0 2 10:17 3
4. Kopřivnice 0 0 3 5:24 0

Střelci: 8 - M. Biroš (F-M); 4 - P. Bilas (F-M), Rostislav Kafka (N. Jičín), P. Žlebek (Šenov); 3 - Z. Procházka (F-M), B. Šíma (Šenov) a J. Procházka (Kopřivnice)


Volejbalisté dokázali porazit též Orlovou

Orlová - Kopřivnice 0:3, 0:3

O r l o v á (jk) - Jednoznačnou záležitostí kopřivnických volejbalistů byl i pátý zápas jarní části krajského přeboru na půdě Orlové. Ta, jako poslední tým tabulky, hrála v rámci svých možností poměrně dobře, herně však na hostující tým mladé mužstvo nestačilo a nepodařilo se mu vzít soupeři ani set.

V příštím kole, které se hraje v sobotu 23. května přivítají Kopřivničtí doma Dolní Benešov.

Sestava: Schenk, Holáň, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Kylhof, Sykala, Šustala, David. Schenk, Holáň, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Kylhof, Sykala, Šustala, David. Schenk, Holáň, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Kylhof, Sykala, Šustala, David. Schenk, Holáň, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Kylhof, Sykala, Šustala, David.


V utkání Kopřivnice proti Vlčovicím branky bohužel nepadaly

Foto 7

FC Kopřivnice - FC Vlčovice-Mniší 0:0

K o p ř i v n i c e (jk) - Gólu se bohužel nedočkalo téměř dvě stě diváků, kteří oželeli sobotní finálový zápas hokejového mistrovství světa a přišli se podívat na letní stadion na mistrovské derby mezi FC Kopřivnice a FC Vlčovice-Mniší. Utkání skončilo bezbrankovou remízou, kdyby se však hrálo na spálené příležitosti, prim by jednoznačně patřil Kopřivnici.

Úvod utkání se nesl ve znamení vzájemného oťukávání, teprve od desáté minuty se začali více prosazovat domácí a také z jejich strany vzešla převážná většina gólových situací, které byly v první půli k vidění. Mezi ty největší ’spálené’ patřila samostatná akce Šudáka ve 23. minutě, dvě příležitosti Paciorka a především pak pokutový kop, který rozhodčí nařídil po hře soupeře rukou, Pítrovu střelu po zemi však brankář Juráň zlikvidoval. Vyložených šancí ze strany domácích bylo více, mnohdy však chyběla pohotovost, a v některých případech i trochu štěstí. Hosté se v prvním poločase dostali za polovinu spíše sporadicky, za jejich největší příležitost lze označit přímý kop Kudělky, který však za zády Slezáka neskončil.

Druhý poločas načali lépe hosté, domácím příznivcům zřejmě zatrnulo v 54. minutě při nadějném rohovém kopu Vlčovic a také v 61. minutě při střele Radima Juřeny, kdy se musel Slezák hodně natáhnout, aby vypíchl nad. Domácí ve chvílích převahy soupeře nedokázali ke skórování využít ani rychlých protiútoků a neprosadili se ani v poslední dvacetiminutovce, ve které měli stejně jako v první půli trochu navrch. Vlčovicím rovněž nevyšel ani jeden ze závěrečných breaků a tak se obecenstvo branky nedočkalo.

Trenér Kalich: Byl to průměrný zápas, ve kterém mi chybělo větší nasazení z naší strany. Měli jsme daleko více příležitostí, to, co jsme však nedokázali proměnit, snad ani není možné a fakt, že jsme byli lepší, nám nemůže být útěchou. Myslel jsem, že bychom mohli mít snahu dotáhnout se v tabulce na druhý Příbor, s elánem jaký jsme předvedli, dnes je to však jen teorie.

Sestavy:
FC Kopřivnice: Slezák - Kladiva (69. Machciník), Pítr, Řezníček, Petráš, Feilhauer (81. Rypar), Návrat, Špaček, Šenkeřík (75. Hobza), Paciorek, Šudák.
FC Vlčovice-Mniší: Juráň - Havlík, Svoboda, Palágyi, D. Strnka, Harabiš, Kudělka, M. Strnka (84. Fusek), Kapica, R. Juřena, Kuběna.


Mladší žáci lehce porazili Nový Jičín

N o v ý J i č í n (jk) - Starší i mladší žáci FC Kopřivnice sehráli o víkendu mistrovské zápasy na hřišti v Novém Jičíně. Starší žáci ve vyrovnaném utkání podlehli domácímu celku 2:0, když narozdíl od Jičínských nedokázali své vytvořené šance proměnit.

Mladší žáci si s domácím celkem poradili jednoznačně a vyhráli 8:0.

Sestava ml. žáků: Formánek, Skřivánek, R. Švrček, M. Švrček, Petřvaldský, Mička, Ondruška, Peroutka, Kühnert, Tobola, Měcháček, náhr.: Nevlud, Tichavský, Zapletal.

Branky: Tobola 3, M. Švrček 2, R. Švrček, Petřvaldský, Ondruška po 1.

Sestava st. žáků: Hrabovský - R. Švrček., Kalich, Březina, Mikolanda, Neckář, Hykel, Bjaček, Petr, Navrátil, Gilar, střídali: Horák, Drozd.


Vzpěrač Smolík mistrem republiky

H a v í ř o v (jk) - Velkého úspěchu se podařilo dosáhnout svěřencům Ludvíka Kašpárka na žákovském Mistrovství republiky ve vzpírání pro rok 1998 v Havířově. Zlatý pro kopřivnické vzpírání byl závod v hmotnostní kategorii nad 69 kg. Výkonem 145 kg v dvojboji vybojoval zlatou medaili a titul mistra pro rok 1998 Rostislav Smolík. Zvítězil s náskokem nad ostatními závodníky a svým výkonem vytvořil nové rekordy ČR v trhu, nadhozu i dvojboji. Petr Pavelec získal stříbrnou příčku v hmotnostní kategorii do 69 kg výkonem 135 kg a osobními rekordy v trhu i nadhozu. Miroslav Machač se umístil v kategorii do 62 kg na šestém místě výkonem 90 kg v dvojboji rovněž s osobními rekordy.


Okresní přebory tenistů ve znamení převahy Kopřivnice

K o p ř i v n i c e , N o v ý J i č í n , P ř í b o r (lup) - Na dvorcích v Kopřivnici, Novém Jičíně a Příboře byl ve dnech 15. - 17. května sehrán okresní přebor v tenise jednotlivců pro rok 1998. Navzdory nepříznivému počasí se pořádajícím klubům podařilo dodržet plánovaný program a všechny soutěže dokončit. Dosažené výsledky opět potvrdily prioritní postavení TK Kopřivnice v okrese v kategoriích žactva a dorostu, což potvrzuje i šest získaných titulů okresního přeborníka.

Výsledky jednotlivých kategorií: ml. žáci - dvouhra: ve čtvrtfinále 7, v semifinále 3 žáci z TK Kopřivnice; finále: Polášek - Mach (oba Kopřivnice) 4:6, 6:2, 6:0; čtyřhra: v semifinále 3 dvojice z Kopřivnice; finále: Polášek, Jiříček (Kopřivnice) - Galda (Kopřivnice), Kudele (Frenštát) 6:0, 6:3; st. žáci - dvouhra: ve čtvrtfinále 6, v semifinále 2 žáci z TK Kopřivnice; finále: Kamp (Fulnek) - Hradil (Kopřivnice) 7:5, 6:2; čtyřhra: v semifinále 2 dvojice z TK Kopřivnice + Hradil s frenštátským Vojtíškem; finále: Ondrašík, Martínek - Růžička, Veřmiřovský (všichni Kopřivnice) 6:0, 6:3; ml. žačky - dvouhra: finále: Polachová (N. Jičín) - Stavjařová (Fulnek) 6:4, 6:3; st. žačky - dvouhra: v semifinále 3 hráčky z TK Kopřivnice; finále: Dvorská - Kubalíková (obě Kopřivnice) 6:2, 6:2; dorostenci - dvouhra: finále: M. Fojtík (Kopřivnice) - M. Vojtíšek (Frenštát) 6:2, 6:3; čtyřhra: Fojtík, Olšák (Kopřivnice) - Ignalénko (Frenštát), Raná (Kopřivnice) 6:3, 7:6.


Kopřivnický pohár vyhrál tým Včelína Fulnek

K o p ř i v n i c e (luk) - Vítězem VII. ročníku turnaje ve futsalu o Kopřivnický pohár se stal celek 1. novojičínské ligy Včelín Fulnek, který ve finálovém utkání porazil po nerozhodném výsledku 1:1 (Borák - Vaněk) na pokutové kopy 2:1 (Borák, Randis - Kelnar) největší překvapení letošního turnaje Twins Nový Jičín, jenž je účastníkem stejné soutěže jako vítěz.

Za Včelín nastoupil po delší době jeden z nejlepších fotbalistů okresu Nový Jičín Jaroslav Šesták a byl opět vynikající. Společně s Vilémem Randisem, který se stal nejlepším střelcem, vytvořili nejúdernější a zároveň nejproduktivnější útočnou dvojici turnaje, hraného poprvé ve své historii pod střechou, ve sportovní hale SOU Kopřivnice. Hlavními trumfy Twinsu byli jako vždy kapitán tohoto celku Radovan Jurka a brankář Tomáš Palla, který mužstvo ve všech utkáních podržel a v semifinálovém utkání proti velice silnému Šumperku dokonce udržel čisté konto.

V utkání o 3. místo proti sobě nastoupila dvě špičková mužstva oblastní ligy severní Moravy a Slezska. Druhý celek této soutěže FC Fixum Žihadla Opava podlehl třetímu mužstvu oblastní ligy FC DBV Šumperk 2:3 (Rubý, Führich - O. Málko, M. Málko, Šindler).

O kvalitním obsazení turnaje svědčí fakt, že nejlepší dvě mužstva okresní ligy futsalu Megas Bordovice a New Jersey Nový Jičín se utkala pouze ve finále turnaje útěchy. Po nerozhodném výsledku 0:0 zvítězil Megas nad Jersey 5:4 až na pokutové kopy.

Názor vedoucího mužstva FC Fixum Žihadla Opava Stanislava Cihláře po skončení turnaje: „Naše mužstvo slaví v letošním roce dvacet let od svého založení. Kopřivnický pohár je kvalitním futsalovým turnajem a proto jsme rádi, že jsme se jej mohli zúčastnit. Pokud budeme příští rok pozváni, s radostí do Kopřivnice opět přijedeme!“


Karatisté vybojovali čtyři medaile

N y m b u r k (hej) - Mladí kopřivničtí karatisté jsou již tradičně pro svou vysokou výkonnost zváni na všechny větší sportovní akce. Nebylo tomu jinak ani minulou sobotu v Nymburku, kde se představili na Velké ceně města. Při účasti více jak dvou set závodníků převážně z Čech, získali naši čtyři borci tři zlaté a jednu bronzovou medaili. V soutěži kata exceloval Čestmír Váňa, který zcela zaslouženě zvítězil v kategorii starších žáků. V soutěžích kumite potvrdila starší žačka Soňa Hejduková svou formu a ve váze nad 45 kg si hladce poradila se všemi soupeřkami a také zvítězila. Rovněž se již stalo zvykem, že v kategorii dorostenců ve váze do 65 kg nepoznal Milan Burget hořkost porážky a přidal další zlatou medaili. Trošku zklamán byl Pavel Hejtmánek, který ve váze nad 65 kg v jednom souboji zaváhal a obsadil konečné třetí místo. Zdá se, že těmto čtyřem kopřivnickým borcům se rýsuje účast na velkém mezinárodním klání 6. června v Bratislavě, kde by se měla sejít doslova celosvětová konkurence v mládežnickém karate.


Chaos překvapil, když se stal vítězem ligového poháru KMK

K o p ř i v n i c e (kmk) - Z rukou sekretáře Klubu malé kopané pana Krejčího převzali hráči Chaosu ocenění za vítězství v VIII. ročníku ligového poháru KMK Kopřivnice sezony 1997-98. Ve finálovém utkání porazili překvapivě Radegast 84 a po sedmi letech má tato trofej jiného držitele než duo Ámos - Radegast...

... věřili jsme v postup do finále, ale již předem jsme byli smířeni s druhým místem. Využili jsme však nepochopitelného, slabého výkonu brankáře Veselky a sami jsme překvapeni tímto úspěchem..., vyjádřil se celý kolektiv vítězného mužstva. Radegast seděl u vedlejšího stolu trochu smutně, neboť si byl plně vědom toho, že měl určitě na vítězství i přesto, že odehrál oba tyto pohárové zápasy jen ve čtyřech hráčích.

Z výsledků: 1. semifinále: Radegast 84 - 1. FC Prosek 3:1 (1:1), branky: Polášek 3, - Hajník. 2. semifinále: Chaos - Ámos 0:0 po prodloužení, 6:5 na PK. O 3. místo: 1. FC Prosek - Ámos 1:6 (1:5), branky: Hajník - Rosinský 2, Pustějovský, Kocsis, Marek, Návrat. Finále: Radegast 84 - Chaos 4:5 (1:3), branky: Polášek a Hostinský 2 - Kvasnička 3, Dobečka a Matonoha.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20