Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 19/98 ze dne 14. května 1998

Titulní strana
V Tatře mají program, jak udržet příznivé hospodaření
Nájemné se zvýší o sedmnáct procent
Představitelé města dohodli spolupráci s Itálií
Kopřivnické noviny lze číst také na Internetu, a to již ve středu
Děti malovaly na zdi v klubu Kamarád
Vítěz soutěže říká, že modelařina je jeho druhým zaměstnáním
Zprávy z města a okolí
Stát poskytl druhou dotaci na plynofikaci místních částí
Oblastí, ve které se dařil plán splnit nejméně, bylo zlepšení stavu silnic
Rada doporučuje vstup do svazku kvůli privatizaci tratí
Výzva pro nájemníky obecních bytů
K propouštění se odbory nevyjadřují
Shánění nové práce bude dnes o něco těžší, než v minulosti
Radnice jedná o možnostech vytváření pracovních míst
Za potíže mohou chyby z počátku devadesátých let
Kultura
Na Hukvaldech připravují rytířské slavnosti
Dům dětí uspořádá už čtvrtý ročník přehlídky Já, písnička
Rocker Shöenfelt se již po třetí chystá na koncert v Kopřivnici
Po žácích umělecké školy vystoupí také jejich učitelé
Příští divadelní sezona počítá s klasikou
Lidé poslouchali meditační hudbu i sbor
Vyvolávač deště předčí Mrtvého brouka
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Plochodrážníci skončili druzí
Reprezentační výběr trénoval v místním bazénu
Hokejistům dluh za pronájem ledu nebyl zatím prominut
Fotbalistky nestačily na celek Havířova
V Kopřivnici by měl časem vzniknout jezdecký klub
Proti Odrám podali fotbalisté snad nejlepší výkon v jarní části sezony
Vlčovice se také těšily ze tří bodů
Výsledky prvních kol potvrdily dobrou připravenost tenistů
FC Prosek má skvělou formu
Finále ligového poháru se hraje v neděli
Volejbalisté počtvrté za sebou nezklamali, porazili Kylešovice
Kopřivnická Korida má být letos obohacena také o závody dětí
Články nezveřejněné v "papírovém vydání"
Přežije sportovní gymnastika v Kopřivnici rok 1998?

V Tatře mají program, jak udržet příznivé hospodaření

K o p ř i v n i c e (tom) - Přesto, že automobilka Tatra dosáhla loni, po řadě ztrátových let, zisku, stále ji provázejí důsledky chybných rozhodnutí vedení podniku z počátku devadesátých let. „V loňském roce Tatra dosáhla zvratu v hospodaření jak v rámci mateřské společnosti, tak i v rámci celkové konsolidace. Příznivý trend v hospodaření pokračuje i letos. Negativní důsledky ztrát z minulých let však omezují dynamický rozvoj hospodaření a způsobují soustavné poruchy v peněžním toku,“ uvedl mluvčí společnosti Ivo Čelechovský.

Podle něj je představenstvo a vedení společnosti přesvědčeno, že Tatra má všechny předpoklady pokračovat v nastoupeném trendu a pozitivní výsledky dále prohlubovat. „Představenstvo a vedení společnosti přijalo Program k naplnění strategických cílů Tatra, a. s., pro rok 1998. Základním předpokladem pro naplnění cílů je dosáhnout za spolupráce plzeňské Škody a bank dluhové restrukturalizace,“ podotkl mluvčí automobilky Čelechovský.

Soubor opatření, která mají vést k naplnění strategických cílů, se skládá ze čtyř oblastí:

1. ekonomika:
- dosáhnout zisku 300 milionů korun a další restrukturalizace dluhů
- odprodat nepotřebný majetek automobilky
- oproti roku 1997 uspořit 70 milionů na režijních nákladech
- zrychlit oběh zásob materiálu na 30 dnů, což přinese úsporu 80 milionů korun

2. technika:
- utlumit výrobu osobního vozu a soustředit kapacity na nákladní automobily
- zkrátit výrobní lhůty na dva měsíce od podepsání smlouvy
- v květnu zahájit výrobu nákladních automobilů v Indii a v říjnu v Brazílii

3. obchod:
- zlepšit nabídku sortimentu nákladních vozů
- zvýšit počet kvalifikovaných prodejců o deset procent

4. personalistika:
- k 1. říjnu snížit počet zaměstnanců na 6 640 lidí z 7 572 na konci loňského roku

V rámci ekonomických opatření se vedení společnosti rozhodlo, jak uvedl Čelechovský, zabezpečit posílení finančních zdrojů prodejem části nemovitého majetku, prodejem Tatra Příbor, a. s., případně některé dceřiné společnosti.

Přibližně 50 milionů by Tatra měla získat prodejem nevyužitých strojů a zařízení a dalších 50 milionů prodejem nevyužitých zásob, materiálů a nářadí.

„Vedení společnosti se dále rozhodlo soustředit technické a vývojové kapacity do oblasti nákladních vozů a vývojově a výrobně utlumit program osobního vozu. V praxi to znamená, že v průběhu roku 1998 budou vyrobeny jen objednané vozy T 700 a zabezpečen dostatek náhradních dílů pro stávající uživatele,“ řekl Čelechovský.

Výroba limuzín v Tatře výrazně poklesla po pádu komunistického režimu. Zatímco v roce 1989 vyrobil příborský závod podle údajů Sdružení automobilového průmyslu 1 100 vozů, v roce 1996 to už bylo jen 52 automobilů. Loni pak již pouze Tatra vyprodukovala 23 aut modelové řady T 700. Automobilka totiž nedokázala po rozpadu socialistického tábora najít nová odbytiště a navíc se její limuzíny ve srovnání s jinými výrobci staly nekonkurenceschopné.

Jedním z nejvýznamnějších opatření v rámci souboru nápravných opatření je snížení počtu pracovníků v rámci mateřské a jedenácti dceřiných společností na 6 640. „Plánované snížení počtu zaměstnanců sleduje cíl zvýšení produktivity práce a v rámci společnosti změnit organizační strukturu s cílem posílení rozhodujících činností, jako jsou nákupčí, konstruktéři a obchodníci,“ uvedl Čelechovský.

V rámci obchodní politiky ponesou členové vedení přímou odpovědnost za prodej v jednotlivých teritoriích. Obchodní síť se má zaměřit na perspektivní oblasti a jednotliví prodejci budou odměňováni podle dosažených tržeb. Na trhu by se měly prosadit nové modifikace Terrno 1 a Jamal.

Tatře také hledá agentura Deloitte & Touche partnera, který by přinesl kapitál.


Nájemné se zvýší o sedmnáct procent

K o p ř i v n i c e (tom) - O sedmnáct celých a osmnáct setin procenta se zvýší od července nájemné v obecních bytech. Minulý týden o tom rozhodla městská rada.

V bytech první kategorie tak podle rozhodnutí rady lidé za metr čtvereční zaplatí 13,24 koruny, v druhé kategorii 9,94 a v bytech třetí kategorie 7,72 koruny. Výjimkou je dům na ulici Francouzské číslo popisné 1196 a 1197, kde se za metr čtvereční bytu první kategorie bude platit pouze 11,30 koruny. „Jedná se o byty úmyslně vyloučené z prvivatizace, které slouží v mnoha případech jako tak zvané startovací. Jsou určeny pro řešení sociálních potřeb občanů a v neposlední řadě i pro ty, kteří nemají zájem o privatizaci a jsou ochotni se přestěhovat. Zde vyloženě uplatňujeme sociální aspekt,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar. Základní měsíční nájemné, což je jen jedna z položek platby Rekazu, nazývaná občany jako ’nájem’, se každoročně zvyšuje k prvnímu červenci na základě vyhlášky ministerstva financí. Na růst má vliv míra inflace, rozhodnutí vlády, která však letos do zvyšování nájmů nezasáhla a rozhodnutí městské rady, která mohla nájemné dále zvýšit.

Letos jsme opět nevyužili maximální hranice zvýšení koeficientu na 1,11, které nám umožňuje vyhláška. Městská rada se rozhodla použít pro zvýšení nájmů koeficient jen 1,08,“ podotkl Kunčar.

Pokud by radní využili koeficient 1,11, který odpovídá městu o stupeň většímu, potom by nájemné vzrostlo o 20,44 procenta. Například v bytech první kategorie by za metr čtvereční nájemníci platili 13,61 koruny. Radní tak svým rozhodnutím upřednostnili sociální hledisko a rozhodli se méně zatížit rodinné rozpočty nájemníků, před nutností získat více peněz na investice do údržby domů.

Podle usnesení rady by rovněž měli zastupitelé schválit zásadu, podle které by prostředky získané ze zvýšení nájemného mohly být využity pouze v bytové oblasti. „Konkrétní využití je přitom velmi široké. Samozřejmostí je oblast základní údržby a bezpečnosti. Tu upřednostňujeme i přes dočasné vypůjčení prostředků na jiné investice města. Město je složitý organismus a městské zastupitelstvo vždy rozhodne, která oblast je nejpotřebnější. V letošním roce snad už dochází ke zlomu, kdy město začne připravovat podmínky pro širší investice do bydlení. Připravované záměry jsou poměrně rozsáhlé a finančně náročné,“ dodal Kunčar.


Představitelé města dohodli spolupráci s Itálií

C a s t i g l i o n e   d e l   L a g o - Itálie, K o p ř i v n i c e (tom) - Spolupráci mezi podnikateli v Kopřivnici a v partnerském městě v Itálii Castiglione del Lago, možnost vzájemných návštěv různých zájmových skupin a studentů škol měla projednávat první oficiální delegace představitelů Kopřivnice, která Itálii na přelomu dubna a května navštívila.

„Proběhla dvě oficiální jednání. Jedno bylo vedeno se zástupci škol a podnikatelů, druhé s představiteli tamní radnice,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který delegaci vedl. „Navštívili jsme pět podniků, kde nám přiblížili, co se tam vyrábí, s čím by bylo možno vzájemně obchodovat. Italští podnikatelé, kteří se orientují na zemědělství, zpracování vína, oliv, výrobu oděvů, nábytku a různé obchodní organizace, projevili zájem k nám přijet a uspořádat výstavu. Chtěli by také navázat kontakty se zdejšími podnikateli,“ řekl Jalůvka.

Italové také nabídli pořádání stáží pro naše podnikatele. „My jsme navrhli oblast, o které víme, že jsme na tom špatně. Týká se to pohostinství - číšníků, kuchařů a podobně. Jednak by Kopřivničtí mohli jet na zkušenou do Itálie a jednak by oni přijeli k nám a poradili, co se dá zlepšit. S nízkou kvalitou služeb se totiž potýká každý, kdo do Kopřivnice přijede,“ míní Jalůvka.

Dodal, že byla domluvena rovněž spolupráce informačních center, která by si měla vyměňovat informace elektronickou poštou. „Týkalo by se to nabídky vzájemných pobytů,“ řekl Jalůvka.

Zástupce kopřivnických škol Václav Nešpor z průmyslovky si odvezl několik kontaktů na různé střední školy v Castiglione a okolí. Domluvena byla také vzájemná návštěva pěveckých sborů, která se uskuteční v příštím roce.

V oblasti dětí a mládeže byla také navržena možnost pořádání letních výměnných pobytů, podobně jako tomu je s Francií. „V oblasti sportu by také mělo dojít k rozšíření vzájemných kontaktů. Je to například, podle starosty, šance pro naše volejbalisty.

Cesta oficiální delegace do Itálie se konala v době, kdy v Castiglione del Lago probíhala soutěž v pouštění draků. Kopřivnice ovšem v soutěži své reprezentanty neměla, protože o účast prý nikdo neprojevil zájem. „Oslovili jsme přímo některé organizace, například kopřivnický dům dětí, řadu škol, ale nikdo neměl zájem. Ten jsme potom zjišťovali také v okolí Kopřivnice, ve Frenštátu a v Novém Jičíně, ovšem bezvýsledně,“ uvedla Vendula Sopuchová z kanceláře starosty kopřivnické radnice. Podotkla přitom, že na sehnání družstva pouštěčů draků tlačil také čas, protože nabídka na účast z Itálie přišla v lednu a již v únoru bylo nutné družstvo nahlásit. „Italové zřejmě žádali Evropskou unii o příspěvek na uspořádání této akce a potřebovali vědět včas, kdo přijede,“ řekla Sopuchová.

„Pokud ale má někdo zájem se soutěže v příštím roce zúčastnit, měl by se již nyní přihlásit. Měli by si taky postavit včas draky, protože soutěž v Itálii je exkluzivní, vyloženě pro fandy, kteří se tím zabývají na špičkové úrovni,“ doplnil Jalůvka.

Podle něj u všech partnerských vztahů záleží především na aktivitě jednotlivých organizací. „Týká se to jak zájmových skupin, tak podnikatelů, škol a podobně. Pokud někdo nemá chuť, nemá smysl ho do takových akcí nutit. Radnice je ale ochotna pomoct návštěvy zprostředkovat,“ uzavřel Jalůvka.


Kopřivnické noviny lze číst také na Internetu, a to již ve středu

K o p ř i v n i c e (tom) - Od minulého týdne vycházejí Kopřivnické noviny také v elektronické podobě. Uživatelé Internetu je naleznou pod adresou www.koprivnice.cz. na stranách města Kopřivnice pod heslem Kopřivnické noviny.

Čtenáři Kopřivnických novin, kteří mají možnost připojení k počítačové síti Internet, tak již nemusejí čekat, až se noviny objeví ve čtvrtek u prodejců, ale kompletní textový materiál si mohou přečíst již ve středu, případně v úterý. Součástí elektronického vydání novin jsou nyní také přehledy o pořádání kulturních a sportovních akcí a od tohoto týdne by měly texty doprovázet rovněž fotografie a grafy, které jsou součástí takzvaného papírového vydání.

Redakce Kopřivnických novin se bude snažit, co nejdříve vydávat na Internetu také články v rozšířené verzi o materiály, ze kterých redaktoři při zpracovávání zpráv vycházejí, profilové články a dokumenty. Zatímco kapacita běžného papírového vydání je dána počtem osmi stran a mnohdy dochází ke značnému krácení redakčních materiálů, na stránky Internetu lze umístit celé verze článků, větší počet fotografií a zprávy, které se kolikrát do papírových novin nevejdou.

S umísťováním inzerce na strany elektronického vydání Kopřivnických novin redakce zatím nepočítá.

Kromě rychlejšího šíření informací Kopřivnických novin prostřednictvím Internetu, se také otevřela možnost přečíst si zprávy z města například pro zdejší rodáky kdekoliv na světě, a to ve stejnou chvíli, kdy si noviny čtou místní obyvatelé.


Děti malovaly na zdi v klubu Kamarád

Foto 2K o p ř i v n i c e (dam) - Původně bílé zdi kopřivnického klubu Kamarád dostaly počátkem minulého týdne zcela novou tvář. Několik desítek jeho dětských návštěvníků v průběhu několika dnů zaplnilo zdi klubu pestrobarevnými malbami.

„Je to docela levná akce. Napsal jsem projekt a okresní úřad zaplatil barvy,“ řekl autor nápadu vymalovat klub a místní streetworker Stanislav Horák.

„Nejenom, že jsou teď zdi mnohem pohlednější, ale taky se tímto způsobem podařilo zajistit atraktivní program. Bez jakékoliv propagace se malování zúčastnil značný počet dětí a mladých lidí,“ zhodnotil akci Horák.


Vítěz soutěže říká, že modelařina je jeho druhým zaměstnáním

Foto 3

K o p ř i v n i c e - „Modelařina je mým druhým zaměstnáním,“ říká o svém koníčku Pavol Vendrák z Košic. Ten se stal nejoceňovanějším modelářem na hobby setkání Beskyd model Kit show, které minulý pátek a sobotu navštívily v kopřivnickém domě kultury tisíce lidí.

„Tvorbě modelů se věnuji již třicet dva let. Začínal jsem s dráhovými modely, které jsme dělali s kamarády, ale později jsem přešel na modely nehybné. Prostě už jsem je nestíhal ovládat a tak jsem přešel ke klidnější formě,“ vzpomíná úspěšný modelář.

Pan Vendrák se se svými modely také často účastní nejrůznějších modelářských výstav jak na Slovensku, tak i v zahraničí. Stejně jako v Kopřivnici se často umísťuje mezi nejlepšími.

„Věnuji se tvorbě jakékoliv kolové techniky. Letadla, která dělá většina modelářů, mne nikdy až tak netáhla a proto je nedělám. Tvořím jak vojenské, tak i civilní modely, ale vždy jen pozemních vozidel,“ říká Vendrák. „Mojí specialitou je především vojenská technika bývalé Československé armády a také osobní automobily značek Volkswagen a Porsche,“ doplnil modelář.

K tvorbě modelů osobních aut používá vítěz bodované soutěže ’O moravský šrapnel’ stavebnic. „Koupené stavebnice si ovšem předělávám a co se týče vojenské techniky, tak tam si dělám modelářskou prvovýrobou s použitím nejrůznějších materiálů a technik úplně sám,“ prozradil Vendrák.

U svých modelů tráví Pavol Vendrák bezpočet hodin ze svého volného času. „Udělat jeden model zabere podle typu tři až tři a půl měsíce s tím, že denně se tomu věnuji asi sedm hodin. Současně ovšem většinou stavím až tři modely.“

Svou vášní pro modely aut již nakazil i svého syna. Tomu se dokonce podařilo na Kit show zabodovat se svým modelem v kategorii sci-fi.

„Syn po mně převzal zájem o dráhové modely, kterým se věnuje, no a postupně se také stále víc zajímá o nepohyblivé modely, z čehož mám velkou radost,“ uzavřel Vendrák.

David Macháček


Stát poskytl druhou dotaci na plynofikaci místních částí

K o p ř i v n i c e (dam) - Osm milionů korun z městského rozpočtu určených na dokončení plynofikace místních části Kopřivnice - Mniší a Vlčovic se podaří ušetřit díky poskytnutí podpory ze Státního fondu životního prostředí. Celková podpora plynofikace činí osm milionů sto čtrnáct tisíc korun. Z toho je polovina investiční dotace a druhé čtyři miliony jsou půjčkou s výhodným tříprocentním úrokem.

„Podle mých informací jsme jediné město v republice, kterému se podařilo získat tuto podporu dvakrát. Peníze, které jsme chtěli čerpat z rozpočtu, tak lze použít na jiné potřebné výdaje města,“ řekl uvolněný člen mětské rady Petr Chromečka.


Oblastí, ve které se dařil plán splnit nejméně, bylo zlepšení stavu silnic

K o p ř i v n i c e (tom) - Není zřejmě oblast Strategického plánu ekonomického rozvoje Kopřivnice, kde jeho autoři tak přecenili možnosti jeho naplnění, jako v oblasti rozvoje silničního dopravního systému.

Mezi záměry plánu bylo zlepšení napojení Kopřivnice do nadřazeného systému silniční dopravy a zefektivnění pohybu materiálu a osob, zlepšení spojení s okresním městem a zlepšení průjezdu tranzitní dopravy městem. „V plánu byly zahrnuty víceméně dílčí kroky, které měly k splnění záměru pouze přispět, protože splnit záměr jen silami města Kopřivnice není možné,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Podle plánu měl být záměr napojení Kopřivnice do nadřazeného systému silniční dopravy zařazen ministerstvem hospodářství do Územně plánovací dokumentace velkého územního celku Beskydy. To podle Kunčara bylo splněno. Zrušen byl ale bod plánu, který počítal s tím, že města Příbor a Kopřivnice zajistí přípravu vybudování obchvatu Příboru, který se měl napojit na Kopřivnici. „Finanční spoluúčast státu na budování obchvatu se odložila patrně o velmi dlouhou dobu a Příborští od tohoto záměru odstoupili. Těžko tedy budeme z peněz Kopřivnice hradit přípravy záměru budování obchvatu Příboru,“ míní Kunčar. V dalším záměru, podle kterého mělo dojít ke zlepšení spojení s okresním městem, se finančně méně náročné části splnily. „Silnice z Kopřivnice přes Závišice a Rybí do Nového Jičína je přeřazena ze silnice třetí třídy mezi silnice druhé třídy, což dává větší naději na to, že se její stav v budoucnu zlepší. Byly zpracovány územní plány obcí Rybí a Závišice, které už s obchvaty počítají,“ uvedl Kunčar. Podle plánu mělo dále město společně s ředitelstvím Silnic provádět přípravu plánů rekonstrukce silnice, ale s ohledem na ’balíčky’ nejsou prostředky.

Kousek od cíle zůstává záměr zlepšení průjezdu Kopřivnicí směrem na Štramberk. „Ke změnám mělo dojít na křižovatce u Palárny. Ty změny nejdříve vypadaly dost nákladně, ale později se podařilo navrhnout levnější řešení tak, aby hlavní silnice vedla z ulice Záhumenní rovně na Veřovice. S tím ovšem souvisí to, že se ulice Záhumenní opraví, což se podle informací Správy a údržby silnic Nový Jičín pravděpodobně uskuteční do pololetí. Přeznačena bude i křižovatka u Labutě, ale bylo by nesmyslné něco malovat po zemi, když by se vzápětí dělala rekonstrukce povrchu silnice,“ uvedl Kunčar.

Do dubna loňského roku měl vzniknout v Kopřivnici také naváděcí informační systém s cílem přimět například motoristy, aby parkovali před hotelem P Beam. „To se připravilo, ale těsně před realizací to dopravní inspektorát neschválil kvůli novým předpisům. Dnes jsou nové návrhy,“ podotkl Kunčar. Řada okolních měst přitom naváděcí systém s cíli k různým institucím a firmám již řadu let má, podle Kunčara jej ovšem tato města stačila vybudovat ještě před tím, než policie začala dělat potíže.

ČSAD měla ve spolupráci s radnicí připravit projekty vybudování sjezdu z hlavní silnice k autobusovému nádraží a k areálu ČSAD. „ČSAD do toho nechce finančně vstoupit a město samo nemá prostředky,“ řekl Kunčar.


Rada doporučuje vstup do svazku kvůli privatizaci tratí

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivnice by se měla stát zakladatelem Svazku obcí novojičínských železnic. „Vstup doporučila městská rada, ale musí ho schválit zastupitelstvo,“ uvedl po jednání rady místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

„Svazek by se měl zabývat zastupováním zájmů obcí při provozování a transformaci regionálních tratí, včetně privatizace. Problémem je, že ministr dopravy vizi privatizace má, za měsíc však jsou volby. O tratě v okrese má zájem šest subjektů, přestože odboráři pořád prohlašují, že privatizovat se bude jen přes jejich mrtvoly.

Kvůli tomu jsme začali jednat, aby nás někdo nezaskočil,“ řekl místostarosta Kunčar.


Výzva pro nájemníky obecních bytů

Vážení nájemníci obecních domů,

město Kopřivnice tímto dává prostor vlastní iniciativě nájemníků obecních domů v celé Kopřivnici, aby projevili zájem o koupi bytu, vchodu či domu do osobního vlastnictví. Tento zájem je nutné dát písemnou formou s tím, že přednostně bude řešen zájem o koupi celého domu. Podmínky prodeje se řídí Projektem prodeje bytových domů. Podrobnější informace je možné získat na odboru MSR - oddělení správy a privatizace bytů, Štefánikova 58, telefon 476 210. Podle vaší iniciativy budou směřovat záměry města Kopřivnice týkající se prodeje bytových domů v letošním roce.

Základní pravidla prodeje bytových domů v Kopřivnici:

1. Město Kopřivnice bude prodávat domy uvedené pod čl. 1 zásadně s podmínkou odprodeje celé nemovitosti najednou.

2. Při prodeji domů bude postupováno podle Občanského zákoníku (kupní smlouva o převodu nemovitosti - převod do vlastnictví jednoho subjektu nebo podílového spoluvlastnictví více subjektů) nebo podle zák. č. 72/1994 Sb. (ZOVB) v případě požadavku nájemníků, aby byl jejich dům rozprodán po jednotlivých bytech.

3. Absolutní přednost má prodej bytového domu oprávněným nájemníkům. Zda se bude jednat v konečném důsledku o prodej právnické osobě, kterou založí, nebo o prodej fyzickým osobám do podílového spoluvlastnictví, není rozhodující. Kombinace není přípustná. Pokud bude učiněno více nabídek ke koupi, rozhodne o přednosti městské zastupitelstvo.

4. Neplatiči nájemného nebo úhrad za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu, případně osoby, které hrubým způsobem porušují dobré mravy v domě a osoby mající jakýkoliv dluh vůči městu Kopřivnice, jsou vyloučení z procesu privatizace bytového fondu města.

5. Kupní cena bytové jednotky při prodeji oprávněným nájemníkům bude stanovena podle vzorce:

Cena = ZS x OP x Kts x Kat + cena pozemku + paušální poplatek

ZS = základní sazba

I. kategorie 1 300 Kč/m2

II. a III. kategorie 1 200 Kč/m2

OP = obytná plocha: do obytné plochy se započítává veškerá plocha bytové jednotky + prostory užívané pouze nájemníkem bytové jednotky (sklepní kóje, část půdy,...- tzn. prostory, patřící do příslušenství bytu).

Kts = koeficient technického stavu
Kat = koeficient atraktivity bydlení

Cena pozemku činí 165 Kč/m2 x spoluvlastnický podíl na pozemku, odpovídající velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu.

6. Veškeré náklady spojené s prodejem domů a bytových jednotek hradí prodávající. Tyto náklady budou zohledněny paušálním poplatkem ve výši 1 500 Kč/byt.

7. Kupní cena bytového domu při prodeji oprávněným nájemníkům bude stanovena jako součet cen bytových jednotek.

8. Kupní cena bytových jednotek nebo bytových domů prodávaných jiným subjektům nežli všem oprávněným nájemníkům bude určena individuálně městským zastupitelstvem.

9. Výjimky z pravidel prodeje bytových domů podle těchto zásad lze učinit pouze rozhodnutím městského zastupitelstva.

Platnost výše uvedených pravidel je omezena do 31. 12. 1998. Schválená pravidla dávají hlavní směry a rámec privatizace. Konkrétní odchylky dané složitosti skutečného života může na základě vašeho konkrétního návrhu schválit městské zastupitelstvo.

Neotálejte tedy se svými nabídkami.


K propouštění se odbory nevyjadřují

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes mělo vedení Tatry předložit odborům informace o tom, které činnosti se budou omezovat. Na této schůzce by vedení mělo podle kolektivní smlouvy předložit své názory na plánované propouštění a patřičně je zdůvodnit. Teprve potom bude rozsáhlou vlnu propouštění předseda odborové organizace v Tatře Antonín Valášek komentovat.

„Pokud se propouští z úsporných důvodů, tak je to nelogické. Před dvěma roky se investovaly peníze do modernizace T 613, posléze byla přesunuta výroba z Příboru a teď má být zlikvidována. To jsou miliony, které se mohly ušetřit. Někdo přece musí mít jasno v tom, jestli Tatra chce osobní auta vyrábět či nikoliv,“ řekl pouze Valášek.


Shánění nové práce bude dnes o něco těžší, než v minulosti

N o v ý J i č í n (dam) - Zaměstnat lidi propuštěné z Tatry v letošním roce bude pravděpodobně mnohem větší problém, než tomu bylo v minulosti.

„I když jde o propouštění v mnohem menším počtu, než v minulosti, najít uplatnění těmto lidem může být mnohem problematičtější. Dnes je totiž jiná situace. Tehdy byl trh práce nenasycen, například ve sféře služeb, ale to už v současnosti není pravda,“ vysvětlil ředitel Úřadu práce v Novém Jičíně Jiří Macíček.

Po prvním jednání mezi automobilkou a úřadem práce je zřejmé, že drtivá většina propouštěných zaměstnanců Tatry bude z řad režijních a technických pracovníků. „V hledání možností dalšího uplatnění propuštěných lidí bude záležet na věkové struktuře, ale i na profesionální a odborné úrovni lidí. Ti mladší, s větší odborností, mají samozřejmě větší šanci nalézt novou práci,“ uvedl Macíček. V červnu by mělo být v Tatře otevřeno pracoviště úřadu práce, které bude určeno výhradně pro lidi propuštěné z automobilky. „V rozpočtu máme dostatek prostředků na pořádání rekvalifikačních kurzů a podobně. Pokud by však zájem byl tak obrovský, že by peníze nestačily, je zde možnost jednání s ministerstvem o mimořádnou dotaci,“ uzavřel ředitel pracovního úřadu.


Radnice jedná o možnostech vytváření pracovních míst

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivničtí radní se budou muset znovu začít orientovat na hledání možností vytváření nových pracovních míst. V souvislosti ¨s propouštěním stovek zaměstnanců Tatry, to řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. „My se teď musíme snažit o jednání s potenciálními investory. Již na tento týden jsme měli naplánováno jednání s jednou firmou, která by mohla několik set lidí zaměstnat. Jak to dopadne nevím, ale v dalších jednáních budeme intenzivně pokračovat,“ řekl Jalůvka.

Radnice přitom podle něj byla oznámením o rozsáhlém propouštění zaskočena. „Přišlo to bez předchozího varování, jako blesk z čistého nebe,“ uvedl Jalůvka. Na námitku, že v automobilce za poslední roky razantně klesala produktivita práce a takové opatření bylo nevyhnutelné a dříve či později muselo přijít, Jalůvka odpověděl: „Já bych byl více potěšen, kdyby firma dokázala všem lidem práci dát. Chápu, že při takové produkci vozů, jaká dnes je, v automobilce pracuje příliš mnoho lidí a propouštění muselo přijít. Tatra ale měla každý rok smělé plány a říkala, že zaměstnance udrží, čili jsme předpokládali, že produktivitu zvýší vyšší výrobou a ne propouštěním.“


Za potíže mohou chyby z počátku devadesátých let

Foto 4

K o p ř i v n i c e (tom) - Ačkoliv Tatra loni vykázala příznivý hospodářský výsledek, provázejí ji potíže, na které bylo zaděláno chybnými kroky počátkem devadesátých let.

Ještě v roce 1991 byl státní podnik Tatra mezi desítkou nejrentabilnějších v Československu se ziskem miliarda šest set milionů korun. Podmínky pro vytvoření obrovského zisku byly mimořádně příznivé, ale už tehdy bylo jasné, že další podobné roky se opakovat nebudou. Vyrábělo se ze zásob materiálu levně nakoupeného před liberalizací cen na počátku roku 1991 a prodávaly se hotové automobily za ceny již liberalizované, tedy podstatně vyšší. V euforii roku 1991 se ovšem zapomnělo mluvit o tom, že Tatra vyrobila ve srovnání s předchozími léty dvakrát méně aut a firma se začala potápět. Tehdejší mluvčí automobilky Irena Bayerová měla vysvětlení: „Nedostatky v prodeji automobilů vznikly i proto, že do roku 1989 měl na prodej tatrovek monopol Motokov a u vojenských Omnipol. Od roku 1990 jsme se snažili rozbít tento monopol a začít obchodovat sami. Neměli jsme ovšem zkušenosti s prodejem a nedokázali jsme předvídat problémy, které mohou vzniknout. Vytváření prodejní sítě přineslo více problémů, než kdokoliv čekal.“

V závěru růžového roku 1991 potom Tatra uzavřela osudový kontrakt s belgickým zastoupením firmy Diamoil na 2 650 nákladních vozů a náhradních dílů v ceně kolem čtyř a půl miliardy korun. Druhý připravovaný kontrakt s toutéž firmou zněl na 4 500 nákladních a 685 osobních vozů v ceně skoro devět miliard korun. Kontrakt ovšem nevyšel a Tatra utrpěla ztrátu, ze které se dodnes nevzpamatovala.

Veškeré potíže se navíc odehrávaly v době převratných změn, kdy se Tatra transformovala na akciovou společnost, ale i v době tvrdé konkurence jiných výrobců a celosvětové recese automobilového průmyslu.

O restrukturalizaci dluhů společnosti se snažilo již americké vedení Tatry v čele s Geraldem Greenwaldem, který měl podobnou zkušenost z období působení u Chryslera, kterému pomohla vláda, aby nezkrachoval podnik zaměstnávající tisíce lidí. O konsolidaci téměř čtyřmiliardového dluhu jednal naposledy loni Klausův kabinet s tím, že pomoc Tatře odmítl.

Viz grafy


Na Hukvaldech připravují rytířské slavnosti

H u k v a l d y (dam) - Ještě tři kulturní akce se do konce května uskuteční na nedalekém hradě Hukvaldy.

První a pravděpodobně pro širokou veřejnost podstatně atraktivnější z nich, se uskuteční o víkendu šestnáctého a sedmnáctého května. Středověké rytířské slavnosti, což je název celodenního progamu, nejsou ničím novým a tradičně se těší neobyčejné oblibě diváků.

Celý hrad se na dva dny stane jediným velkým jevištěm, na kterém se představí jak skupiny historického a scénického šermu, tak i hudební a taneční soubory. Chybět nebude ani divadlo.

„Celý den je koncipován tak, aby se lidé, kteří přijedou již ráno, bavili až do večera. Pořád se bude na co dívat, skončí-li jedno vystoupení, začne v jiné části hradu druhé,“ slibuje kastelán Hukvald a organizátor akce Radim Kravčenko.

Diváci se mohou těšit mimo jiné na rytířský turnaj, středověký jarmark, středověkou střelnici, šermířská vystoupení či divadelní představení. Připravena bude také přehlídka starých palných zbraní, máčení nepoctivých kupců a několik her a soutěží nebo dětský turnaj.

„Svou účast přislíbily skupiny historického šermu Rytíři a lapkové z Vítku, Durandal Nový hrad a další. Z hudebních skupin bych jmenoval ostravskou skupinu Calata nebo kapelu Pištci. Taneční vystoupení zajistí soubor Mimi fortune, který se věnuje dobovému tanci. To je ale jen několik příkladů z toho, co vše bude možné na Hukvaldech vidět. Ve skutečnosti toho bude mnohem víc,“ uvedl Kravčenko.

Středověké rytířské slavnosti začínají v sobotu i v neděli v devět hodin a poslední představení začíná asi o půl páté odpoledne.

Týden po slavnostech v neděli 24. května od půl čtvrté je plánován koncert Vlasty Redla s programem Každý den jinak, který již před časem zazněl v kopřivnickém kulturním domě.

Konečně poslední akcí tohoto měsíce bude setkání lidí a umělců pohybujících se kolem almanachu Vítrholc. V programu, který začíná v sobotu 30. května ve dvě hodiny odpoledne, jsou připraveny výstavy, hudební produkce, čtení poezie a také je plánováno promítání filmů.

Setkání bude probíhat v první, zachovalejší části hradu a její součástí má být i House párty na Hradě, která má začít ve dvacet hodin.


Dům dětí uspořádá už čtvrtý ročník přehlídky Já, písnička

K o p ř i v n i c e (dam) - Již čtvrtý ročník přehlídky, zpěváků populární a lidové písně, „Já, písnička 98“ připravuje Dům dětí a mládeže v Kopřivnici. Soutěž se uskuteční dvaadvacátého května v sále domu dětí. Soutěžit se má v šesti kategoriích a zúčastnit se mohou děti ve věku od šesti do čtrnácti let. Kromě sólových zpěváků je připravena rovněž kategorie pro pěvecká dua a tria.

„Je přihlášeno asi padesát soutěžících, což je méně než v minulých letech, proto budou některé kategorie sloučeny,“ řekla Eva Müllerová z domu dětí, která se na pořádání akce spolupodílí. Každý soutěžící má možnost zajistit si doprovod na jakýkoliv hudební nástroj.

„Soutěž bude hodnotit pět porotců. Čtyři z nich přitom mají hudební vzdělání a jeden porotce zastupuje laickou veřejnost. Bodovat se má především výběr skladeb, muzikálnost, přednes a podobně,“ dodala Müllerová.


Rocker Shöenfelt se již po třetí chystá na koncert v Kopřivnici

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Posledním koncertem v rámci předplatného osmkrát rock bude vystoupení v Praze žijícího britského rockera Phila Shöenfelta a jeho doprovodné kapely. Vystoupení v místním rockovém klubu Nora je plánováno na pátek patnáctého května a jeho začátek je v obvyklou dobu, tedy v půl desáté večer.

Rocker Shöenfelt vystupuje jak sólově, tak s kapelou za zády. Při hraní v Kopřivnici jej bude podporovat čtyřčlenná pražská skupina The Southern Cross. Tato kapela hraje ve složení Pavel Cingl (kytara, housle), Jiří Schumachtel (saxofon), Pavel Krtouš (baskytara) a Jarda Kvasnička (bicí).

Hudba Phila Shöenfelta vychází spíš z tradic amerických a australských než britských. Jsou v ní patrné jasné prvky blues a country. Tvorbu tohoto hudebníka výrazně ovlivnily nejen vlastní pochmurné zkušenosti s životem, ale také hudba Nicka Cavea, Johna Cale, Leonarda Cohena, Jima Morrisona, Iggyho Popa či Velvet Undergound. Hudba a její výrazná melodie je doplňována velmi hlubokým a temným hlasem interpreta, který jím a hudbou dokáže navodit téměř depresivní atmosféru.

Texty jsou velmi podobné jako hudba - posmutnělé, temné, baladické a mnohdy se stávají téměř mystickými.

Phil Shöenfelt vystupoval v klubech celé západní Evropy a má na svém kontě již několik sólových alb a v Kopřivnici již hrál jak v klubu Nora, tak v rámci Letních rockových šlahounů.


Po žácích umělecké školy vystoupí také jejich učitelé

K o p ř i v n i c e (dam) - Po zdařilém Jarním koncertu tanečního oboru kopřivnické Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, připravuje tato škola další veřejné vystoupení.

Bude jím Koncert učitelů. Vystoupení se uskuteční v úterý devatenáctého května v sále kina Puls v kulturním domě.

Na koncertu zazní v podání učitelů školy a Komorního orchestru ZUŠ Z. Buriana skladby Josefa Myslivečka, Antonia Vivaldiho, Georga F. Telemanna, Františka A. Míči a Antonína Dvořáka.

Jedná se o první samostatné vystoupení učitelského sboru ZUŠ, ale s jeho hrou se lidé mohli setkat i dříve, například při koncertech s PSK a podobně.


Příští divadelní sezona počítá s klasikou

K o p ř i v n i c e (dam) - Naprostá většina ze šesti her, připravených do divadelního předplatného místního kulturního domu na příští sezonu, jsou tradiční, lety osvědčené kusy.

„Opavské divadlo by mělo přijet se dvěma nebo třemi představeními. Hrát bude Dona Juana, operetu Johanna Strausse Cikánský baron a Ibsenovo drama Nora. Ještě uvažujeme o zařazení muzikálu Divotvorný hrnec, co se ale nakonec do programu dostane, není ještě jednoznačné,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Slovácké divadlo z Uherského Hradiště pravděpodobně zahraje Loupežníka nebo Dumasovu Dámu s kaméliemi.

Lahůdkou bude, pokud vše půjde podle plánu a podaří se zajistit, představení Svatba brněnského Divadla Husa na provázku.

„Zajímavé jistě bude i představení mladoboleslavského divadla, které by mělo přijet s představením Hans Burst v doktorském domě,“ uvedl Cachnín s tím, že „předplatné je určeno široké divácké veřejnosti a každá věková kategorie si v něm najde své.“

Prodej vstupenek předplatného bude zahájen, stejně jako v minulých letech, v první polovině srpna.


Lidé poslouchali meditační hudbu i sbor

K o p ř i v n i c e (dam) - Není obvyklé, aby se v místním Katolickém domě konaly dva koncerty za den, minulou středu se tak ale stalo.

Nejprve se v malém sále sešlo několik desítek lidí, aby naslouchali meditačně laděné hudbě pražských hudebníků Vojtěcha a Ireny Havlových. Ti zahráli několik svých autorských skladeb, se kterými vystupovali již v mnoha zemích Evropy. Neobvyklé byly také nástroje, které ke své produkci užívali - kombinace violoncella a piana s barokní violou da ganba a orietnálními nástroji je vskutku nezvyklá.

O druhé koncertní vystoupení se postaralo místní Pěvecké sdružení Kopřivnice. Na jeho Jarním koncertu zazněly skladby Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka, Petra Ebena, Antonína Tučapského, ale i množství úprav lidových písní. Bezesporu zajímavým oživením koncertu bylo vystoupení šestice žákyň Základní umělecké školy v Příboře. Kromě klavírního provedení dvou Dvořákových Slovanských tanců se posluchači v jejich podání dočkali i velmi dobré interpretace několika značně obtížných vokálních skladeb.


Vyvolávač deště předčí Mrtvého brouka

K o p ř i v n i c e (dam) - Českou tragikomedii Mrtvej brouk začne další promítací cyklus kopřivnického kina Puls.

Scenárista a režisér v jedné osobě Pavel Marek se pokusil navázat na linku, kterou započal svou Jízdou Jan Svěrák a tvůrci filmů Indiánské léto či Šeptej jej zdárně následovali. Mrtvej brouk je tedy taky komorním příběhem mladých lidí, plný jejich žízně po životě, filosofie, drog a rockové muziky. Na rozdíl od svých, již jmenovaných předchůdců, je ale podstatně horší.

Martin je typ, který se rád před přáteli, se kterými se setkává v rockovém klubu, předvádí a chlubí se svou oslnivou hereckou kariérou. Přitom má problém sehnat roli i v komparsu reklamy. K jeho dalším oblíbeným činnostem patří ukazovat se jako naprosto neodolatelný pro druhé pohlaví. Vše se ale zhroutí v den, kdy přijde o práci o byt i o dívku. Martin řeší krizi s flaškou v ruce a dostává se do blázince na pozorování. Tam ale už nějaký čas žije Markéta, dívka která se zde snaží vyrovnat se se smrtí své matky. Zákonitě se tedy ti dva do sebe zamilují a bránu ústavu opouštějí spolu. Představy o novém životě se však hroutí ve chvíli, kdy se Martin vrací ke svému oblíbenému povýšenému divadýlku. Něco se však skutečně změnilo, tragicky a nenávratně.

Největší vadou filmu jsou naprosto ubohé herecké výkony hlavních postav a v některých scénách také příliš “nezávislý“ scénář.

Pokud si někdo nezkazí odpoledne díváním na Mrtvého brouka, jistě nepohrdne velmi dobrým justičním dramatem Vyvolávač deště.

Stárnoucí režisér Fancis Ford Coppola svůj záměr natočit jeden z románových bestsellerů Johna Grishama proklamoval již delší dobu. Nikdo z filmových odborníků však nepředpokládal, že by se mu podařilo realizovat jednu z nelepších adaptací Grishamových románů. Ale Coppolovi se to podařilo - Nebezpečný klient, Čas zabíjet, Firma či Případ pelikán, to vše jsou předchůdci Vyvolávače deště a přesto je nový snímek svou kvalitou překonal.

Mladý právník Rudy Baylor se nedlouho po složení advokátních zkoušek dostává na první strany novin a to díky tomu, že se chopil případu ženy, jejíž syn je nemocný akutní leukémií. Umírá jen proto, že mu Great Benefit odmítla zaplatit příslušnou lékařskou péči. Ve vedení procesu mu pomáhá Deck, právník, který snad nikdy neudělá advokátské zkoušky, ale zato je vynikající v mírném uplácení poroty či falšování důkazů, vše podle hesla: V boji za pravdu je třeba poct slepé spravedlnosti. Nakonec je to přece jen hlavně Rudyho zásluha, že bohatá zdravotní pojišťovna musí sáhnout hluboko do kapes.

Divácky atraktivní prostředí, klasický režisérův styl, hudba Elmera Bernsteina a vynikající scénář, to je tajemství úspěchu filmu, který se stává trhákem nejen v USA, ale po celém světě.


Kulturní servis

Čtvrtek 14. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Celovečerní debut Pavla Marka vypráví o ztrátách a nálezech ve světě, kde každý musí najít především své místo. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Další adaptace románové předlohy Johna Grishama přivádí do soudní síně čerstvě dostudovaného právníka, staví ho proti zdánlivě všemocné a notně zkorumpované zdravotní pojišťovně. Do 12 let nepřístupný

Pátek 15. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice pořádá ve 20 hodin Diskotéku. D. J. Jirka Matýsek - moderátor Rádia Apollo

Klub Nora vás zve ve 21.30 hodin na koncert Phill Shöenfelt + Swordfishtrombones. Koncert v rámci 8x rock

Sobota 16. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Dance párty - D. J. R. S.

Kulturní dům Štramberk vás zve v 19.30 hodin na představení Divadelního spolku Kotouč Štramberk - Analfabet: Branislav Nušič (mimo soutěž). Vyhodnocení přehlídky a závěr. Předprodej: knihkupectví Pohoda Štramberk

Neděle 17. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin kriminální komedii Zítřek nikdy neumírá. V hl. roli P. Brosman

Pondělí 18. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Do 12 let nepřístupný

Středa 20. května

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Ro(c)kování s Jiřím Černým - poslechová diskotéka našeho předního hudebního publicisty

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin český film Postřižiny. V hl. roli Magda Vašáriová a Jaromír Hanzlík

Čtvrtek 21. května

Kino Puls uvede v 16 a 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Nejnavštěvovanější film všech dob, který získal 11 Oscarů. Neodolatelný Leonardo DiCaprio a svůdná Kate Winsletová. Do 12 let nepřístupný

Pátek 22. května

Kino Puls uvede v 16 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 16.30 hodin na Přehlídku studentského divadla

V klubu Nora se vám ve 21 hodin představí Michael Thomas (Austrálie) - Nausea • Zabloudil. 3x live koncert

Sobota 23. května

Kino Puls uvede v 10, 16 a v 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Power music dance club. Nejnovější pecky od Milana „105“ kg Krajčího

Neděle 24. května

Kino Puls uvede v 19.45 hodin katastrofický velkofilm USA Titanic. Hl. role: Leonardo DiCaprio, Kate Winsletová. Do 12 let nepřístupný


Kam za sportem

Krytý bazén: čt 14. 5. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 15. 5. 13 - 15, 18.30 - 21, so 16. 5. 10 - 21, ne 17. 5. 10 - 19, út 19. 5. 14 - 17, 18.30 - 21, st 20. 5. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 21. 5. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 22. 5. a so 23. 5. zavřeno - plavecké závody, ne 24. 5. 10 - 19 hodin. Informace tel. 415 42
Sauna:
čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná
Bruslení na kolečkových bruslích:
čt a út na zimním stadionu od 16 do 18 hodin
FC Kopřivnice:
pá 22. 5. v 17 hod FC - Romo Fulnek (benjamínci); so 23. 5. (st. žáci v 9 hod., ml. žáci v 10.45 hod.) FC - FC ŠSK Bílovec
Malá kopaná:
so 16. 5. 8 - 16 hod. turnaj v malé kopané Korej Cup ’98; ne 17. 5. Semifinále a finále ligového poháru KMK Kopřivnice. COLOR="#000000"> Sled utkání: 9 - 10 hod. Radegast 84 - 1. FC Prosek, 10 - 11 hod. Chaos - Ámos, 11 - 12 hod. utkání o 3. místo, 12 - 13 hod. finále; so 23. 5. 8 - 13 hod. 3. liga (IV. turnaj)
Kopaná v Lubině:
ne 17. 5. v 10 hod. Lubina - Vlčovice-Mniší (žáci), ve 14.15 hod. Lubina - Veřovice (dorost) a v 16.30 hod. Lubina - Mankovice (muži)
Rekreační turistika:
so 16. 5. v 8.44 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Prosenice ČD - A - Vel. Újezd - pěší k pramenu Odry - zpět Kozlov A - odj. v 15.45 hod. do Prosenic - cukrovar - odj. ČD v 18.12 hod., příjezd do Kopř. v 19.49 hod.; út 19. 5. v 7 hodin autobusová zastávka (Kolonie) Kopřivnice - Závišice u mostu - pěší na Libhošť - Hůrku a okolí - zpět Závišice - Benčák do Kopřivnice, návrat ve 12.30 hodin
CykloArt bike klub:
pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Juior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt


Výsledky

Házená: G - 2. DL st. dorost: Cement Hranice - KH Kopřivnice 22:25 (11:10), střelci: Štěpán 10, Ocásek a Fojtík 4, Matějek 3, Vala 2, Gřes a Bortlík 1; obl. přebor - st. žáci B: SSK Paskov - KH Kopřivnice 14:22 (4:10), střelci: Bezděk 7, Kaluža 5, Venclík 4, Peichl 2, Čierný, R. Veřmiřovský, Fojtík a T. Veřmiřovský 1; divize ml. žáci A: Vsetín - KH Kopřivnice 18:23 (8:10), střelci: Grmolenský 10, Pěček 6, Kučera 3, Polášek 2, Pour a Lipový 1; divize st. žáci A: Vsetín - KH Kopřivnice 7:45 (4:20), střelci: Winklér 12, T. Veřmiřovský a Kučerka 8, Fojtík a Malinovský 5, Kaluža 4, Bílek 2, Mikel 1; obl. přebor - ml. žáci B: KH Vsetín - KH Kopřivnice 10:12 (6:4), střelci: M. Veřmiřovský 4, Domitra 3, Hábovčík 2, Hinner, Kijonka a Bonn 1; G - 2. DL st. dorost: KP Brno - KH Kopřivnice 15:21 (8:9), střelci: Fojtík 6, Matějek 5, Gřes 4, Vala 3, Ocásek 2, Hanzelka 1; L - DL ml. dorost: T. Bohunice - KH Kopřivnice 14:22 (9:9), střelci: Gřes 8, Hanzelka 5, Holinka, Jalůvka, Grepl, Smutek 2, Veřmiřovský 1

FC Kopřivnice: ČSAD Havířov - FC st. žáci 0:3, góly: Neckář 3, ml. žáci 2:0; FC - VP F-M st. žáci 2:1, góly: Hykel, Plaček; ml. žáci 3:1, góly: Tobola, R. Švrček a M. Švrček

Kopřivnická liga malé kopané mládeže: benjamínci: Baník - Korej 5:0, Korej - Select 0:19, Select - Baník 12:0, Panteři - Sparta 4:0, Tornádo - Bayern 0:6, změna výsledku z minulého kola Tornádo - Korej 5:0 kontumačně; ml. žáci: Arsenal - Slavia 5:0, Slavia - Manchester 5:1, Manchester - Arsenal 1:1, Schalke - Lazio 7:0, Pumy - Parma 0:5, Lazio - Porto 9:1

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Lichnov 2:0, góly: Uherek, Chytil; Bludovice - Lubina 1:2, góly: Odrobiňák, Bartoň. Dorost: Lubina - Kopřivnice 2:8, góly Lubina: Chalupa, Chovanec - góly FC: Sváček a Marek 3, Brunclík a Tomek 1. Muži: Lubina - Bartošovice 0:2

Atletika: Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min. Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min. Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min. Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min. Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min. Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min. Tučapy - Tučapská desítka (10,4 km): 1. Renáta Kvitová 38:02 (RPG Brno). Ostrava - Hrabyně - Běh osvobození (15 km): muži do 40 let: 4. Vincent Šimko, muži nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth, 4. Josef Kvita (všichni MK Kopřivnice), ženy: 1. Irena Šádková (AC Pardubice) 53:48 min.


Plochodrážníci skončili druzí

Foto 1  Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Výborné druhé místo uhájili před dotírající Plzní kopřivničtí plochodrážníci ve druhém kole I. ligy družstev, které se jelo v pátek na kopřivnickém letním stadioně. Celkovým suverénním vítězem stal tým Racek Pardubice s vynikajícími mladíky Drymlem a Jiroutem ve svém středu, beznadějně čtvrtá skončila pražská Markéta, která měla velké technické problémy.

Družstvo domácích borců bohužel nebylo kompletní, kromě vynikajícího Jaromíra Lacha, který ve stejném termínu startoval na ME na travnaté ploché dráze ve Francii, se nemohl postavit na start ani Jaroslav Gavenda, který se zranil v prvním kole v Plzni. Nechyběly však zahraniční posily - ostřílení Poláci Antoni a Eugeniusz Skupienové, z kmenových závodníků se představili Petr Macek, Dušan Beneš a Petr Dvořák. Posledně dva jmenovaní se střídali na postu čtvrtého jezdce, závod byl pro ně domácí ligovou premiérou a tedy především zkušeností. Nulový bodový zisk těchto nováčků vyvážil výkon dalších členů družstva. K velkému výkonu se ve druhé části závodu rozjel Petr Macek, ve čtvrté jízdě dojel druhý a v páté jel na vítězství, zradil ho však stroj, a tak posledních dvě stě padesát metrů víceméně doběhl pro, v danou chvíli, cenný bod za třetí místo v jízdě.

Absolutorium zaslouží bratři Skupienové, kteří sbírali body s železnou pravidelností, Eugeniusz prohrál pouze jedinkrát, ve třetí jízdě s vynikajícím pardubickým Alešem Drymlem. Porážku mu potom odvedl v závěrečné jízdě, ve které se sešli nejlepší z každého týmu. V této jízdě se však především rozhodovalo o druhém místu mezi Plzní a Kopřivnicí. Oba celky měly dosud shodně 25 bodů, E. Skupien však bezpečně pečetil vítězstvím stříbro domácích, kdežto plzeňský Navrátil dojel až třetí. E. Skupienovi navíc patřilo spolu s Drymlem a dalším pardubickým závodníkem Jiroutem prvenství mezi jednotlivci se ziskem 14 bodů z patnácti možných.

Výsledky: 1. Racek Pardubice 52 bodů, 2. AK Kopřivnice 28 bodů, 3. AK Plzeň 26 bodů, 4. AK Markéta Praha 13 bodů.


Reprezentační výběr trénoval v místním bazénu

K o p ř i v n i c e (jk) - Jedním z důkazů kvality sportovišť a celkového sportovního zázemí v Kopřivnici je fakt, že místní sportoviště jsou vyhledávána nejen kopřivnickými kluby a místní veřejností.

V minulém týdnu využíval krytý bazén plavecký juniorský reprezentační výběr ČR, který se zde připravoval na mezistátní trojutkání.

„Jsou zde mladší junioři - dívky 13 až 14 let a chlapci 15 až 16 let. Pro všechny je společná příprava obrovským přínosem jak z hlediska kvantity a kvality tréninku, tak z pohledu získání nových zkušeností“, uvedl zodpovědný trenér mladších juniorů Boris Neuwirt.

Reprezentační výběr do Kopřivnice jezdí každoročně, počínaje rokem otevření bazénu. Mimo jiné plavcům sedí jeho délka, neboť toto soustředění je směrováno především k mezistátnímu trojutkání se Slovenskem a Polskem v bazénu stejných rozměrů.

„Zdejší podmínky nám opravdu vyhovují, vedení bazénu i personál nám vycházejí maximálně vstříc a také finanční podmínky jsou přijatelné. Bazén můžeme využívat dvakrát denně, ráno od půl osmé do devíti a odpoledne od tří do pěti, navíc máme i možnost suché přípravy v hale Středního odborného učiliště. Kdysi jsme bývali ubytováni v hotelu Stadion, nyní druhým rokem bydlíme v domovech mládeže, kde je zajištěno i stravování, všechno je tedy ideálně blízko a navíc v krásném prostředí,“ říká Neuwirt, který jinak působí na ostravském sportovním gymnáziu.

I když sem tento reprezentační výběr jezdí zatím jednou ročně, trenér Neuwirt nevylučuje, že by se zde objevil i na podzim a absolvoval zde přípravu na zimní část sezony.

„Hodně bude záležet na naší finanční situaci, rozpočty se dost snížily, takže uvidíme, zda peníze budou či ne. Uvažovali jsme také o tom, že bychom případně v příštím roce, kdy bude ČR pořadatelem trojutkání, mohli navrhnout přidělení pořadatelství Kopřivnici,“ dodal Neuwirt.


Hokejistům dluh za pronájem ledu nebyl zatím prominut

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivničtí hokejisté neuspěli s žádostí o prominutí více než čtyřistatisícového dluhu za pronájem ledu v minulé a předminulé sezoně. Městská rada minulý týden rozhodla dluh hokejistům neodpustit.

„Odpuštění dluhu by hokejovému klubu stejně nepomohlo, protože dodnes nemá zajištěného sponzora a jeho budoucnost je tedy nejistá. Také v radě převážil argument, že by vznikl precedent, podle kterého by přestaly platit za pronájmy všechny kluby,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.


Fotbalistky nestačily na celek Havířova

TJ Kotouč Štramberk - DFC Havířov 0:3 (0:2)

K o p ř i v n i c e (jk) - Štramberským fotbalistkám se v sobotním utkání na domácím (resp. kopřivnickém) hřišti nedařilo najít zbraň na defenzivní hru soupeřek z Havířova a prohráli tak 0:3.

Hra byla charakterizována trvalým tlakem ze strany štramberských fotbalistek, hostující celek však dokázal využít breaků ze kterých pohotově skóroval. Útok domácích neměl patřičný důraz, přičemž se nedařilo jindy spolehlivé Konečné a neprosadilo se ani mládí, které trenéři nasadili ve druhé půli. Také obrana byla dezorientovaná a měla problémy s uhlídáním vynikající Maláčové.

Po poločase 0:2 byl obraz hry stejný s tím, že v konci Štramberk ve snaze o zkorigování nepříznivého skóre otevřel obranu ještě více a inkasoval po třetí.

Tabulku 1. MSFL vede právě DFC Havířov se 24 body, před Štramberkem a Rožnovem, které mají po 19 bodech.

V neděli 17. května hraje Štramberk v Darkovičkách a doma se představí v sobotu 23. května ve 14 hodin v zápase proti Rožnovu.


V Kopřivnici by měl časem vzniknout jezdecký klub

K o p ř i v n i c e (jk) - Mezi sportovní kluby, které v Kopřivnici existují, by se měl zařadit i jezdecký klub, který má vzniknout na travnatém pozemku při cestě vedoucí k očnímu oddělení ve Štramberku, přesně na prostranství oproti kynologickému cvičišti. Městská rada totiž minulý týden souhlasila se zveřejněním záměru obce pronajmout uvedený pozemek panu Radimu Kubošovi na dobu deseti let za účelem provozování jezdeckého klubu.

„Chtěl bych vybudovat objekt jako je například Hermelín ranč v Novém Jičíně. Podobnost však bude pouze v účelu, o tom, jak bude vypadat, mám svou vlastní představu. Chtěl bych ho vybudovat ve westernovém sty- lu, který je mi hodně blízký. To znamená, že vše postupně vytvářené - stáje, stodola, kolbiště, ohrada i klubovna, by mělo nést známky country stylu. Časem bych chtěl pozemek odkoupit, protože stavět někde něco, když to není vaše, je dost riskantní. Bude ovšem záležet na podmínkách druhé strany,“ rozvinul svou představu Kuboš.

Jak dále Radim Kuboš uvedl, záměrem nebude vybudování závodního jezdeckého klubu, ale klubu, který by skýtal možnosti využití širokou veřejností. „V první etapě počítáme s osmi až deseti koňmi, z toho s jedním až dvěma speciálně na hypoterapii. Na své by si měly přijít i malé děti mezi poníky“, zakončil svou úvahu Kuboš.


Proti Odrám podali fotbalisté snad nejlepší výkon v jarní části sezony

Optimit Odry - FC Kopřivnice 1:2 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Snad nejlepší výkon v jarní části sezony podalo mužstvo FC Kopřivnice proti Optimitu Odry, na jehož hřiště zajíždělo ke 22. kolu mistrovské soutěže I. B třídy. Za horkého počasí a na extrémně tvrdém povrchu se kopřivnický celek dokázal proti dobře technicky hrajícímu soupeři prosadit a zaslouženě vyhrál 1:2.

Po víceméně vyrovnaném začátku zápasu, měl v 16. minutě první větší příležitost kopřivnický Šudák, který uvítal možnost posílit mužstvo v průběhu výkonu vojenské služby, zastavil ho však vybíhající brankář domácích. Mraky nad hostujícím celkem se začaly stahovat ve 22. minutě, kdy se domácí poprvé dostali do větší šance. To pravé v jejich podání však přišlo o minutu později, kdy rychlou akci zakončoval parádní dalekonosnou střelou do pravého horního rohu Slezákovy branky Florik.

Po této brance dostali Oderští ještě více chuti do hry a potrápili kopřivnické mužstvo několika nebezpečnými akcemi. Od třicáté minuty se však karta začala obracet a hosté domácím dokazovali, že jejich čas ještě přijde, zatím však ani ty největší šance - samostatná akce Pítra a hlavička Machciníka po centru Feilhauera - k brance nevedly.

Ve stejném stylu načli Kopřivničtí i druhý poločas a jejich nápor konečně přinesl vyrovnání, které po centru Paciorka zajistil hlavičkou Návrat. Stav 1:1 vyburcoval domácí k tlaku, jehož výsledkem byly tři gólovky, ale Slezák byl vždy na místě a také kopřivnická obrana předváděla zodpovědný výkon. Posledních 15 minut přineslo šance na obou stranách, pro Kopřivnické byl nadějný přímý kop Návrata a také rychlý protiútok v 83. minutě, podnětem k jejich radosti byla až branka po breaku v 87. minutě, kdy se na půli uvolnil Šumný a po úniku po pravém křídle odcentroval na výborně postaveného Šudáka, který mířil do černého. V závěru se domácí ještě pokoušeli o vyrovnání, Kopřivnice si však již cenné vítězství vzít nenechala.

Trenér Kalich po zápase zářil spokojeností: „Toto utkání považuji za jedničku mezi jarními zápasy sehranými venku. Konečně se ukázalo, že mužstvo má na to, aby hrálo lépe, tentokrát fakt odvedlo zodpovědný a kolektivní výkon, který i po herní stránce odpovídal mým představám. Nyní nás čeká prestižní derby s Vlčovicemi, tak to snad vyjde stejně jako dneska.“

Sestava: Slezák - Kladiva, Pítr, Řezníček, Petráš, Feilhauer, Návrat (90. Rypar), Šumný, Paciorek, Šudák, Machciník (80. Šenkeřík).


Vlčovice se také těšily ze tří bodů

FC Vlčovice-Mniší - Lokomotiva Suchdol n. O. 1:0 (1:0)

V l č o v i c e (red) - Vítězství ve 22. kole I. B třídy přinesl Vlčovicím-Mniší víkendový souboj se soupeřem ze Suchdola, kterému v tabulce patří o jedno místo lepší příčka. Jedinou branku domácího týmu vsítil ve 45. minutě zápasu Radim Juřena. Příští týden čeká Vlčovice derby na kopřivnickém hřišti.


Výsledky prvních kol potvrdily dobrou připravenost tenistů

K o p ř i v n i c e (jk) - Bezprostředně po zprovoznění antukových dvorců v závěru měsíce dubna byly zahájeny soutěže smíšených družstev v tenisu. TK Kopřivnice má v soutěži jednou družstvo dospělých a dorostu a čtyři družstva žáků, což svědčí o mimořádné péči, která je věnována mládeži. Výsledky prvních kol potvrdily dobrou připravenost a jsou nadějné i pro konečné umístění v soutěžích.

Výsledky: Dospělí - sdružený okresní přebor: Kopřivnice - Příbor 8:1, Kopřivnice - Lipník 9:0, Kopřivnice - Teplice n./B. 7:2. Dorost - oblastní přebor: Kopřivnice - Třinec 4:5, Kopřivnice - Hrabůvka 8:1, Kopřivnice - Vratimov B 6:3. Žáci A - oblastní přebor: Kopřivnice - Hlučín 8:1, Kopřivnice - Baník Ostrava 6:3, Kopřivnice - Ingstav Opava B 9:0, Kopřivnice - NH Ostrava 7:2. Žáci B - sdružený okresní přebor: Kopřivnice - Frenštát A 7:2, Kopřivnice - Vsetín A 5:4, Kopřivnice - Rožnov B 9:0, Kopřivnice - Val. Meziříčí B 6:3. Žáci C - sdružená okresní soutěž: Kopřivnice - Velké Karlovice 3:6, Kopřivnice - Hranice 9:0, Kopřivnice - Frenštát B 4:5. Mladší žáci - junior liga: Kopřivnice - Šumperk 4:5, Kopřivnice - Vsetín 7:2, Kopřivnice - Milo Olomouc 9:0, Kopřivnice - Val. Meziříčí B 8:1.


FC Prosek má skvělou formu

Foto 7

K o p ř i v n i c e (kmk) - Minulý víkend v areálu stadionu házené byly odehrány třetí turnaje 1. a 2. ligy kopřivnické malé kopané, ve velké formě se letos na jaře opravdu nachází 1. FC Prosek. Štramberští borci ziskem devíti bodů se „usadili“ na třetí příčce a odskočili tak od čtvrtého Ámosu. Poprvé bodovala v jarních odvetách 1. FC Korej a Heimat Juniors opět bral silným. Tentokrát vedoucímu mužstvu tabulky - Agru. Hráče tohoto kolektivu to však zatím stále netrápí, neboť si svůj odstup nadále hlídají a udržují.

Z výsledků: 1. liga: AC Ton - Korej 4:0, Ámos - R. U. M. 2:1, Garda A - SD 1:2, Elán - Radegast 1:6, Korej - R. U. M. 0:4, Ámos - AC Ton 0:0, SD - Elán 4:1, Radegast - Garda A 5:0 K., AC Ton - R. U. M. 2:4, Ámos- Korej 0:2, Radegast - SD 0:0, Elán - Garda A 2:1, Everton - Fortuna 1:0, Dalas - Prosek 0:2, Heimat - Agro 1:1, Devills - Megas 3:1, Fortuna - Prosek 0:4, Dalas - Everton 2:0, Agro - Devills 4:1, Megas - Heimat 5:0, Everton - Prosek 1:6, Dalas - Fortuna 2:1, Megas - Agro 1:2, Devils - Heimat 3:1. 2. liga: Perun - Garda B 0:3, Camel - Pivrnec 2:1, Chaos - Tango 2:2, Baník - Horses 4:1, Garda B - Pivrnec 1:4, Camel - Perun 1:0, Tango - Baník 2:0, Horses - Chaos 1:4, Perun - Pivrnec 1:4, Camel - Garda B 1:1, Horses - Tango 1:1, Baník - Chaos 1:5, Juventus - Lubina 4:1, D. T. - Palermo 1:5, Squadra - Real 0:1, Lubina - Koblížci 0:1, Palermo - Squadra 3:1, Real - D. T. 9:1, Juventus - Koblížci 0:1, Real - Palermo 1:3, Squadra - D. T. 2:0.


Finále ligového poháru se hraje v neděli

K o p ř i v n i c e (kmk) - Z důvodu konání štramberské pouti jsou přeloženy závěrečné zápasy ligového poháru na tuto neděli - 17. května 1998. Nejlepší čtyři mužstva (Radegast 84 - 1. FC Prosek - Chaos - Ámos) z celé této pohárové rulety se utkají od deváté hodiny nejdříve v semifinálových střetech, ze kterých vzejdou nejen účastníci o třetí místo, ale hlavně finalisté tohoto VIII. ročníku. Finálový duel dvou nejlepších aktérů vypukne v pravé poledne.


Volejbalisté po čtvrté za sebou nezklamali, porazili Kylešovice

Kopřivnice - Kylešovice 3:1, 3:0

K o p ř i v n i c e (jk) - Po čtvrté na jaře a po čtvrté vítězně. Taková je bilance kopřivnických volejbalistů po sobotním zápase v krajském přeboru na domácí půdě proti Kylešovicím. Tentokrát byla palubovka vyměněna za venkovní antukový dvorec, takže se hráči museli vyrovnávat jak s vedrem, tak s občas nepříjemným větrem. Kopřivničtí však i tento zápas zvládli na výbornou, když přehrávali tým Kylešovic po všech stránkách a povolili jim pouze jeden set v prvním utkání.

Sestava: Tandler, Holáň, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Adamec, Bartoň, Kylhof, Šustala.


Kopřivnická Korida má být letos obohacena také o závody dětí

K o p ř i v n i c e - Z částky, kterou v letošním roce město vyhradilo na granty udílené v souvislosti s oslavami padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město, se dostalo i na akce pořádané Maratonklubem Kopřivnice. Největší díl z přidělené částky 17 tisíc korun připadne na běžecký závod Korida, který se bude konat tuto sobotu 16. května.

„Letos pořádáme již třetí ročník závodu, s tím, že tentokrát by to díky přiděleným financím v rámci grantu měla být masovější akce, ve které poprvé počítáme i se zapojením mládeže, celkově předpokládáme účast přibližně sta běžců“, uvedl předseda Maratonklubu a zároveň hlavní organizátor akce Jiří Harašta.

Původní myšlenka byla ještě velkolepější, město i vy jste počítal s propojením této akce s oficiálním otevřením Muzea Dany a Emila Zátopkových, nakonec vše dopadlo trochu jinak...

Manželé Zátopkovi jsou bohužel ve stejném termínu na pozvání německého olympijského výboru v Mnichově, takže přislíbili účast až později, konkrétně 17. června, kdy se budou konat rovněž běžecké závody pro mládež a zároveň dojde k oficiálnímu otevření muzea rodáků.

I přesto jistě půjde o atraktivní dopoledne, můžete ho více přiblížit?

Jde o sportovně zaměřené dopoledne. Původní hlavní závod na deset kilometrů mužů, závod žen a veteránů a štafety jsou letos doplněny o závody dětí, pro nejlepší ve všech kategoriích jsou připraveny odměny. Diváckou atraktivitu celé akce, tedy jak hlavního závodu, tak dalších běhů spatřuji především v tom, že se závod běží na okruhu 932 metrů, tudíž budou mít diváci možnost s přehledem sledovat jeho dění. V cíli nebude chybět občerstvení.

Jak jste již uvedl, do celé akce hodláte v letošním roce zapojit i děti a mládež, co konkrétně je pro ně přichystáno?

Je pro ně připraven štafetový běh základních škol na 4x 1 km, běh příchozích, štafetový běh na kolečkových bruslích a také recesní závod dvojic s jakýmkoliv dopravním prostředkem bez motorového pohonu.

Co děláte proto, aby se do závodění zapojilo co nejvíce dětí?

Prostřednictvím Radomíry Michálkové z odboru školství je zajištěn kontakt s učiteli tělesné výchovy na školách, a já osobně pár dní před závodem hodlám školy obejít. Jinak budou vyvěšeny plakáty, na kterých budou uvedeny podrobnosti týkající se závodu.

Vyskytly se nějaké nepředvídané komplikace?

Zatím máme problémy s postavením pódia a ozvučením, obojí loni zajišťovala firma Ludvík Moravia, letos je to na nás, doufám, že to brzy vyřešíme. Další problém se vyskytl v souvislosti s kolizí s jiným závodem. Původně nebyl v našem regionu v oficální termínovce uveden žádný silniční závod, nakonec se stala jedna neférová věc, a to, že byla na termínovku dodatečně dopsána Dolnolhotská patnáctka, které budeme ve finančním dotování závodu jen těžko konkurovat, a tudíž tím možná utrpí kvantita i kvalita zúčastněných v hlavních kategoriích.

Kdo tedy počítáte, že by mohl přijet?

Doufám, že se zde stejně jako loni ukáží špičkoví běžci z Ostravy a Havířova, a věřím, že by mohli přijet i z Olomoucka a jižní Moravy, ti loni účast odmítli především kvůli povodňové situaci.

Jana Kapounová


Článek nezveřejněný v "papírovém vydání"

Přežije sportovní gymnastika v Kopřivnici rok 1998?

Klub sportovní gymnastiky při ASK Tatra, patří ke čtyřem klubům či oddílům v severomoravské oblasti, které mají výkonnost se probojovat na mistrovství republiky jednotlivkyň a na podzim jsou schopné postavit družstvo do ligy. Jde o centra gymnastiky Ostrava, Šumperk, Přerov a Kopřivnice. V okrese Nový Jičín je vůdčí klub, který je metodicky a organizačně schopen pomáhat oddílům druhým.

Klub má ovšem finanční problémy takového rázu, že při důsledném požadování nájemného od správy sportovišť městského úřadu, hrozí klubu zánik. Správa sportovišť požaduje nájem za gymnastický sál 57 korun za hodinu. při frekvenci min. 55 hod. za měsíc, znamená platit nájem více jak 3 000 Kč.

V minulých letech vždy nějaké příspěvky byly. Z gymnastické federace, z městského úřadu, z mateřské ASK. Letos pouhých 600 Kč z federace. Klub již zaplatil registraci federaci 900 Kč a zaplatí příspěvek ASK 1 200 Kč. Vzhledem k tomu, že v minulých letech klub platil 15 Kč na hodinu, je to šok, který způsobuje bezesné noci.

Přitom správa sportovišť tvrdí, že toto nájemné je jen třetina skutečných nákladů, na sál za hodinu. přitom elektřiny spotřebuje sál 2,5 kw za hodinu, teplo určitě nestojí sto korun za hodinu, spotřeba vody je minimální. Šest měsíců v roce se nesvítí, netopí, nájem zůstává.

Jak se mají činovníci klubu SG tvářit, když se doví, platí vlastně za 24 hodin spolu s ostatními kluby, které tolik hodin nemají včetně sokola, který nájem neplatí. Jak se mají tvářit, když vědí, že se hokejovému klubu odpustily dva miliony z roku 1993 a letos se velkoryse odpustí cca osm set tisíc. Zůstává rozum stát proč správa sportovišť požaduje po klubu SG 25 000 Kč navíc.

Klub nezanedbává hledání sponzorů, pro rodiče je náš sport zařazen jako jeden z nejdražších v Kopřivnici. Nelze však lubu stanovit cenu pronájmu i za hodiny, které nevyužívá, nelze požadovat tak vysoký nájem, když částky uvedené výše se odpouštějí, když klub vlastně likvidují. Zkrátka správa sportovišť postrádá jakoukoliv etiku, morálku a vztah ke sportu jako takovému.

Městskému úřadu rovněž nebude vadit, když děti skončí na ulici a budou riskovat lákadlům dnešních svodů. Stane-li se tak, je důkaz úpadku této společnosti, jaká nemá obdoby.

vedení klubu SG

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20