Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 18/98 ze dne 7. května 1998

Úvodní strana
Příjmy z bytové oblasti se používají také na jiné účely
Tatra propustí přes devět set pracovníků
Kulturní dům naplní modely letadel, aut a lodí
Fanoušci hokeje budou moci opět usednout před obří plátno
Autosalon přilákal stovky návštěvníků
Lidé v Lubině nejsou z výstavby závodu Draftexu vůbec nadšeni
Zprávy z města a okolí
Nájemné v obecních bytech se zřejmě v červenci opět zvýší
Tatra hodlá pavilon bývalého muzea prodat
Ředitel kulturního domu byl odvolán
Burza práce se již asi neuskuteční
Jednání zastupitelstva se opět změnilo v předvolební mítink
Loňské hospodaření skončilo schodkem
Plnění plánu se zpozdilo díky dostavbě KDK
Zastupitelé by neměli tolerovat, aby se ze zasedání dělaly mítinky
Lidem se nelíbí, že kolem skal roste plot
Koordinátorka začne mapovat drogovou scénu
Úvěr na opravu bytů lze žádat do června
Děti v krizi o K - centrum, od jeho otevření, ještě nezavadily
Mlýnský náhon opět naplní voda
Kultura
Oprava loutkového divadla zůstala jen u slibů
Vláček navazuje na tradici odpoledních představení
Skladby dechovky zítra doprovodí skupina mažoretek
Návštěvníci muzea mohou spatřit pravěk očima Buriana
Koncerty klasiky budou zachovány
Kryty pod KDK stále zejí prázdnotou
V kině Puls poběží filmy o hmyzu a Himalájích
Vystoupení šermířů přitáhlo do Štramberku spousty lidí
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Lach se na start prvních závodů nepostaví
Kvůli konání sportovních akcí dojde k uzavření silnic
Běžce čeká Drnholecká dvanáctka
Kam za sportem
Sportovní výsledky
Kopřivničtí udělali osudnou chybu po minutě hry
Volejbalisté si dovedli lehce poradit i s dalším soupeřem
Fotbalistky zdolaly Havířov i Hranice
Správa sportovišť otevře nový kurt
Agro poprvé v lize malé kopané klopýtlo

Příjmy z bytové oblasti se používají také na jiné účely

K o p ř i v n i c e (tom) - Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, město vydělává v oblasti bydlení milionové částky, které ovšem neinvestuje zpět do bydlení, ale používá je na zcela jiné účely. To je přitom v naprostém rozporu s tím, co slibovali všichni zastupitelé před komunálními volbami svým voličům a co se dodnes oficiálně tvrdilo: že všechny příjmy z bytového hospodářství se použijí pouze v oblasti bydlení - pro zkvalitnění bydlení ve městě a rozšíření bytového fondu.

Vloni radnice odčerpala z bytové oblasti bez pár korun sedm milionů devět set sedmdesát tisíc a podle letošního rozpočtu, který zastupitelstvo minulý týden změnilo a následně schválilo, bude rozdíl mezi příjmy a výdaji v oblasti bytového hospodářství ve výši rovných šesti milionů korun. Skutečnost, která nyní vyšla najevo, ve své podstatě mimo jiné znamená to, že lidé, kteří žijí v obecních bytech, platí nájemné, ze kterého se nefinancují jen údržbářské práce a opravy domů či jiné služby spojené s bydlením, ale také například loni pomohli s financováním dostavby kulturního domu, aniž o tom měli ponětí.

Z reakcí nejvyšších představitelů města je přitom zřejmé, že zjištění o odčerpávání peněz z bytového hospodářství je zaskočilo. Zatímco starosta Kopřivnice Josef Jalůvka je přesvědčen o tom, že to není pravda, a naopak tvrdí, že město dá letos ze svého rozpočtu do oblasti bydlení o několik milionů více, než z bydlení získá, místostarosta Zdeněk Kunčar neskrýval rozpaky. „Je to pro mě šok, nedokážu si to vysvětlit. Dodneška jsem byl přesvědčen, že je to přesně obráceně,“ uvedl Kunčar. Rozpor mezi zjištěním redakce Kopřivnických novin a tvrzením Jalůvky má dvě varianty vysvětlení: buď radnice veřejně prezentuje jiné údaje o rozpočtu, než se kterými oficiálně pracuje, což je málo pravděpodobné nebo se starosta zcela v letošním rozpočtu a v rozboru loňského rozpočtu neorientuje.

„Peníze, které se loni převedly mimo oblast bydlení, pocházely z nájemného nebytových prostor. To říkám, abychom nezkreslovali to, že je to z bytů. Když to v účtech rozklíčujeme, tak víme, že to je z nebytových prostor, protože víme, kolik máme z nájmů nebytových prostor. Ta částka se ale letos do bytové oblasti vrátí,“ řekl minulý týden starosta města Jalůvka.

Z loňských rozborů hospodaření ovšem vyplývá něco jiného. Příjmy za užívání nebytových prostor činily tři miliony sto šedesát dva tisíce, zatímco do rozpočtu města bylo převedeno téměř osm milionů. Nešlo tedy o výnos z nebytových prostor, ale o převod částky, která v rozborech figuruje jako odpisy majetku. „Loni začal Rekaz vytvářet odpisy, které se dříve nevytvářely. Peníze z odpisů se potom převedly městu jako majiteli bytů. Část peněz z odpisů Rekaz zřejmě dostal zpět a použil je na opravy bytů, ale další část peněz se použila asi k dofinancování kulturního domu,“ řekl Kunčar. Odpisy se podle něj tvoří z bytového majetku, nebytových prostor a tepelného hospodářství.

„Loňské rozhodnutí, že se peníze z bytů použijí jinde, se mně, jako tomu, kdo má na starosti tuto oblast, nelíbilo, ale rozhodlo o tom celé zastupitelstvo. Stejné zastupitelstvo loni souhlasilo i se zvýšením rozpočtu na dostavbu kulturního domu ze sto deseti na sto třicet milionů a bylo tedy jasné, že když na jedné straně bude plus, jinde musí být mínus,“ uvedl Kunčar. Mimochodem se tak vysvětlila dosud nezodpovězená otázka, z jakých prostředků se dofinancovala stavba kulturního domu, když původně zamýšlená veřejná sbírka selhala.

„K tomu, že se loni odčerpané peníze letos nevrátí a navíc se odčerpají z bytové oblasti další, nemám co říct. Zatím pro to nenacházím vysvětlení,“ řekl Kunčar.

K odlivu peněz z bytové oblasti přitom dochází i přesto, že bytový fond je v neutěšeném stavu. „Zateplení panelových budov by stálo šest set milionů, generálky plochých střech další desítky milionů,“ prohlásil před zastupiteli Jalůvka.

„Když se zvyšovalo nájemné, radní tvrdili, že peníze použijí pouze na rekonstrukce bytového fondu. Je vidět, že se lidem neříká pravda,“ řekl člen zastupitelstva Miroslav Veselý s tím, že on s rozpočtem nesouhlasí, protože časem bude sice střed města perfektní, ale okolí bude zdevastováno.


Tatra propustí přes devět set pracovníků

K o p ř i v n i c e (tom) - Více než devět stovek tatrováků si bude muset v následujících pěti měsících hledat nové zaměstnání. Automobilka totiž sníží do začátku října počet svých pracovníků ze 7 572, kteří v Tatře pracovali na konci loňského roku, na 6 640.

V pondělí to potvrdil mluvčí společnosti Ivo Čelechovský s tím, že jde o jedno z nejdůležitějších opatření ke snížení nákladů. „V termínu do prvního července Tatra propustí osm procent ze zaměstnanců, se kterými již nepočítá, a do prvního října odejde zbytek,“ řekl Čelechovský. Plánované snížení počtu pracovníků podle Čelechovského sleduje cíl zvýšení produktivity práce. „V rámci společnosti by se měla změnit organizační struktura s cílem posílit rozhodující činnosti jako jsou nákupčí, konstruktéři a obchodníci. Snížení počtu zaměstnanců se dotkne především lidí v administrativě a nadlimitních dělníků. Pracovníků ve vývoji, nákupu, výrobě a prodeji se snižování dotkne minimálně, ne-li vůbec,“ uvedl mluvčí Tatry s tím, že propouštění bude konzultováno s odbory.

Propouštění zaměstnanců je jedním z opatření, která mají pomoci Tatře dosahovat pozitivní výsledky.

O takzvaném Programu k naplnění strategických cílů pro rok 1998, který by měl automobilce naordinovat razantní ozdravný program, rozhodlo podle Čelechovského na konci dubna představenstvo Tatry.

O chystané vlně propouštění zatím nevědí ani lidé na kopřivnické radnici, ani na pracovním úřadě. „Oficiálně zatím nic nevíme,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar. „Dosud o propouštění nemáme žádné informace,“ uvedl také ředitel novojičínského úřadu práce Jiří Macíček s tím, že k tomu, zda se podaří propuštěným najít práci, se bude moci vyjádřit, až bude znát jejich strukturu.


Kulturní dům naplní modely letadel, aut a lodí

K o p ř i v n i c e (dam) - Po dva následující dny se dům kultury naplní modely aut, letadel, plachetnic, vlaků či kosmických lodí a jejich tvůrců - modelářů. Již zítra v pátek 8. května začíná druhý ročník ojedinělé akce, mezinárodního hobby setkání Beskyd model Kit show ’98.

Akci stejně jako loni pořádá firma Ludvík Moravia a knihkupectví Králík ve spolupráci s městem Kopřivnice, automobilkou Tatra a rádiem Frekvence 1.

Jak z názvu vyplývá, akce není určena jen samotným modelářům, ale má to být show pro širokou veřejnost. „Naším cílem je uspořádat akci, na které se budou lidé dva dny bavit. Proto je kromě samotné výstavy modelů připraveno ještě mnoho doprovodných akcí. Před kulturním domem budou vystaveny nové typy tatrovek a vojenská technika. V kině se budou téměř nepřetržitě promítat filmy s válečnou a leteckou tematikou. Jsou připraveny rovněž ukázky provozu rádiem řízených modelů aut a letadel. Bez zajímavosti jistě není ani to, že se nám podařilo sehnat dva velké modely železnice a největší autodráhu v republice, která je dlouhá pětačtyřicet metrů. Autodráhu si budou moci vyzkoušet i diváci,“ slíbil jeden z pořadatelů Kit show knihkupec Richard Králík.

Oproti minulému ročníku má však ten letošní řadu změn. Nejen, že show se bude odehrávat v obou částech kulturního domu, ale přibudou i dvě bodované soutěže ’O moravský knipl’ a ’O moravský šrapnel’, které pořádají příborský modelářský klub Tora a tamní Dům dětí. „Chceme, aby se soutěže, které hodláme pořádat i v dalších ročnících Kid show, staly oficiálním mistrovstvím severní Moravy,“ uzavřel Králík.

Výstava bude otevřena v pátek od 10 do 20 hodin a v sobotu od 8 do 16 hodin.


Fanoušci hokeje budou moci opět usednout před obří plátno

K o p ř i v n i c e (dam) - Po přenosech z olympiády budou moci fanoušci hokeje znovu sledovat klání českého reprezentačního týmu na velkoplošných produkcích v kulturním domě.

„Přímé přenosy mistrovství světa začínáme vysílat od dvanáctého května, kdy se hrají první dva semifinálové zápasy. Promítat budeme všechny zápasy, tedy i ty, ve kterých Česká republika hrát nebude,“ řekla Xénie Šustalová, která zajišťuje velkoplošné projekce.

Všechny zápasy budou přenášeny z televize a jejich začátky odpovídají televiznímu programu. „Vstupné je dvacet korun, jen finále je o pět korun dražší. Stejně jako u olympiády, bude zajištěno občerstvení,“ doplnila Šustalová.


Autosalon přilákal stovky návštěvníků

N o v ý J i č í n (tom) - Podobně jako v loňském roce, si stovky lidí zpestřily první květnový víkend návštěvou Podbeskydského autosalonu v Novém Jičíně. Kromě modelů automobilů značek Mercedes, Renault, Citroen, Daewoo, Škoda, Peugeot, Honda, Ford, Toyota, Mazda a řady dalších, které nabízejí prodejci na severní Moravě, si mohli návštěvníci největší motoristické akce v regionu prohlédnout například auto se samonaváděcím systémem a HIFI soupravou Philips.

V rámci doprovodného programu autosalonu proběhla také beseda s Karlem Lopraisem, který s vozem Tatra čtyřikrát vyhrál Rally z Paříže do Dakaru a ukázka zásahu profesionálních hasičů.


Lidé v Lubině nejsou z výstavby závodu Draftexu vůbec nadšeni

L u b i n a - Ani posudky nezávislých odborníků, ani osobní zkušenosti, tlumočené představiteli města, nedokázaly přesvědčit obyvatele Lubiny, že výstavbou nového závodu Draftexu k žádnému významnému zhoršení životního prostředí v Lubině nedojde. Takový byl výsledek schůzky ředitele Draftexu Zdeňka Piškytla a představitelů kopřivnické radnice minulou středu v Katolickém domě v Lubině.

„Nikoho z nás jste se neptali a teď jste přišli s hotovou věcí! Co se může změnit, když byl pozemek již prodán,“ zaznívalo často z hloučku občanů, čítajícího asi třicet lidí. V sousedství jejich domů mají nyní vyrůst haly, ve kterých chce Draftex zpracovávat gumu a dnes mají pocit, že byli podvedeni.

„Netvrďte, že jste o ničem předem nevěděli. To, že bylo toto území plánováno k výstavbě, víte již nejméně dva roky. S konkrétním záměrem, vybudováním nového závodu Draftexu jsme za vámi mohli přijít až nyní, když je jisté, že se uskuteční,“ bránil postoj města v dusné atmosféře schůzky místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Lubinští však místo diskuze přešli mnohdy k tvrdému odporu proti stavbě i přesto, že zhlédli asi dvacetiminutový videosnímek, pořízený ve výrobních halách Draftexu. Lidem, kteří se budou muset z oken dívat na tovární halu však vadí, že se mohou znehodnotit jejich domy a pozemky a vyčítali radním, že raději nepodporovali využití nevyužitých hal v Tatře.

„Chápu, že se toho bojíte, je to něco nového, ale musím vás ubezpečit o tom, že nechceme, aby tady vyrostlo nějaké monstrum, které by občanům místo prospěchu přinášelo jen nepříjemnosti. Naopak domníváme se, že je to nejlepší řešení, jaké bylo možné najít,“ doplnil Kunčar. Uvolněný člen městské rady Petr Chomečka se, ale přesto domívá že, „celková nálada mezi občany je v podstatě pozitivní“. „Podle mého názoru řádově za tři, čtyři roky, občané uznají, že jsme měli pravdu. Poznají, že stavba Draftexu neovlivní životní prostředí. Myslím, že jsme si to vysvětlili a mnozí již teď mají na věc jiný pohled,“ řekl Chromečka.

David Macháček


Nájemné v obecních bytech se zřejmě v červenci opět zvýší

K o p ř i v n i c e (tom) - Nájemníci obecních bytů zřejmě zaplatí od července na nájemném více než dosud. O zvýšení nájmů měla jednat městská rada v úterý (po uzávěrce tohoto vydání KN, pozn. red.). Nájmy však zřejmě budou zvýšeny o maximální možnou částku. Potvrdil to před zasedáním rady místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

„Návrh na zvýšení nájmu jde teď do rady. Jak ale rada rozhodne, teď nevím, nicméně předpokládám, že půjdeme nahoru v rámci zákona, co nejvíce. Alespoň takový je návrh. Upravovat se bude několik koeficientů. Jeden je daný vládou - to je ten, který závisí na inflaci, další je závislý na velikosti města a je v pravomoci rady jej upravit směrem nahoru nebo dolů. Nahoru se dá upravit na úroveň velikosti města o kategorii většího,“ uvedl Kunčar. Podotkl přitom, že se mu o zvyšování nájmů nyní těžko mluví, protože už neplatí, že to, co se od lidí vybere, jako by na jejich byty, se do nich zase vrátí.


Tatra hodlá pavilon bývalého muzea prodat

K o p ř i v n i c e (tom) - Radní jsou zaskočeni tím, že Tatra hodlá prodat prosklenou budovu bývalého technického muzea. „Tomu nerozumím. Na posledním jednání s Tatrou jsme konstatovali, že osud stavby bude otázkou dalších jednání,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Budova měla být podle někdejších záměrů přestavěna na muzeum Zdeňka Buriana na jakýsi Burianland, automobilka však nyní zveřejnila inzerát, že „objekt odprodá nejvýhodnější nabídce“.


Ředitel kulturního domu byl odvolán

K o p ř i v n i c e (tom) - Ředitele příspěvkové organizace Kulturní dům Kopřivnice Stanislava Schäfera odvolali radní na svém mimořádném zasedání minulý týden. Organizace se starala o provoz KDK, městskou knihovnu a informační centrum. Některé úkoly příspěvkové organizace má nyní zajišťovat firma Ludvík Moravia.


Burza práce se již asi neuskuteční

N o v ý J i č í n (tom) - Pro nezájem zaměstnavatelů nabídnout volná místa, musela být minulý týden zrušena plánovaná burza práce. Novojičínský pracovní úřad již letos s uspořádáním další burzy nepočítá.


Jednání zastupitelstva se opět změnilo v předvolební mítink

K o p ř i v n i c e (tom) - Jednání kopřivnického zastupitelstva se minulý týden opět proměnilo díky Marii Pešlové (na kandidátce KDU-ČSL) v předvolební mítink. Ta využila, jako již několikrát v minulosti, přítomnosti televizní kamery a informovala zhruba hodinu diváky o svých neúspěšných aktivitách v oblasti bydlení. „Abych mohl na všechno, co bylo řečeno, reagovat, zabralo by to mnohem delší dobu, než bylo vystoupení Pešlové. Její návrhy vyplývají z neznalosti souvislostí a jsou tedy neproveditelné. Připadá mi laciné, takto oslovovat voliče,“ uvedl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar (bezpartijní), který má na starosti bytovou oblast.

Podle starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky (ODS), který jednání řídil, se nedalo pořádání předvolební kampaně na zastupitelstvu zabránit. „Dokud tomu nezamezí většina zastupitelů, nedá se nic dělat. My jsme o ukončení příspěvků Pešlové hlasovali, ale neprošlo to. Nikde není vymezeno, o čem se má v bodě různé mluvit, je to spíše otázkou etiky,“ řekl Jalůvka.


Loňské hospodaření skončilo schodkem

K o p ř i v n i c e (tom) - Hospodaření města v loňském roce skončilo z hlediska platné rozpočtové skladby schodkem ve výši sto pět milionů šest set šedesát tisíc korun. Vyplynulo to z rozborů hospodaření za loňský rok, se kterými zastupitelstvo seznámil starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. „Schodek byl způsoben výkladem rozpočtové skladby ve vztahu k úvěru, poněvadž úvěr se započítává záporně,“ vysvětlil Jalůvka.

Loňský rozpočet přesto, že se v hospodaření města odrazily potíže, které se odvíjely ze situace ve státním rozpočtu a letní živelní pohromy, značně převýšil všechny předchozí rozpočty. Celkové příjmy dosáhly 352 037 tisíc korun a výdaje 343 156 tisíc korun. „Na účtu města zbylo na konci prosince 8 324 tisíc korun. To nebylo způsobeno tím, že bychom měli zdroje navíc, ale šlo o každoroční problém, kdy jsme inkasovali příjmy z finančního úřadu v posledních hodinách roku, takže jsme už nebyli schopni zaplatit ani některé neuhrazené faktury,“ podotkl Jalůvka.

Z rozboru dále vyplynulo, že dochází ke stagnaci a mírnému meziročnímu poklesu daňových výnosů. Z daní do rozpočtu přiteklo pouze dvacet čtyři procent příjmů. Státní dotace byly naopak ve srovnání s předchozím rokem vyšší a podílely se na příjmech města čtrnácti procenty. „K zabezpečení investic byl čerpán úvěr ve výši 119 milionů korun, což představuje podíl na celkových příjmech města ve výši 34 procent,“ řekl Jalůvka.

Někteří zastupitelé kritizovali to, že se většina investic soustředila do centra města a například na opravy některých budov se nedostalo. „Schválili jsme původně peníze třeba na výstavbu dětských hřišť na sídlišti Sever, ale nakonec se nic neinvestovalo,“ uvedl zastupitel Miroslav Veselý.


Plnění plánu se zpozdilo díky dostavbě KDK

K o p ř i v n i c e (tom) - Výrazně zlepšit estetickou a funkční úroveň centra města s využitím netradičních architektonických prvků a podpory rozvoje maloobchodních a nekomerčních aktivit - takový byl první ze tří záměrů v části strategického plánu, která se zabývá centrem Kopřivnice, image města a identitou občanů s ním.

Město podle plánu mělo definovat hranice centra města, což je splněno. Na tomto území mělo dojít k vykoupení pozemků, což však podle starosty města Josefa Jalůvky nebylo potřeba. Proběhnout měla také soutěž pro občany s námětem atrakce v centru města. „Ta soutěž proběhla a nyní hledáme možné investory, kteří se na dobudování centra budou podílet,“ uvedl Jalůvka. Radnice měla také do února loňského roku zajistit uzavření dohod s majiteli budov v centru o estetickém dotvoření staveb. „To se dosud neuskutečnilo, posunuli jsme termín a bude se na tom pracovat letos,“ řekl Jalůvka. Vysvětlil přitom, že pracovníci radnice, kteří se tím mají zabývat, byli loni vytíženi dostavbou kulturního domu. Dostavba KDK je dalším bodem plánu, který byl již splněn.

Druhým záměrem plánu je zlepšení image Kopřivnice jako moderního města orientovaného na budoucnost pro jeho obyvatele i podnikatelskou společnost.

Tatra tak měla například zajistit rozvoj automobilového muzea, což se dá označit za splněný bod plánu.

Vázne však plnění cílů v oblasti ostatního muzejnictví. Město mělo zadat studii oprav Lašské vily, zřídit expozici významných rodáků či navrhnout realizaci Burianlandu, a to vše nejpozději do června 1997. To se nestihlo a jediné, co se blíží k závěru realizace, je otevření expozice rodáků, která však zatím bude věnována převážně sportovcům Zátopkovým. „Termíny posunuly kvůli pozdějším jednáním s Tatrou o převedení Lašské vily. Ta je navíc v mnohem horším stavu než se očekávalo. Lašská vila bude předmětem našeho zájmu, ale na opravu zatím v rozpočtu města nemáme peníze. Letos se zde provede jen nejnutnější záchovná údržba. Buriandland měl být zřízen podle někdejších úvah v prosklené budově bývalého muzea, ale zatím žádný návrh není,“ přiznává starosta Kopřivnice.

Několik bodů plánu dále říká, že by město mělo podporovat rozvoj kulturních aktivit. „To se děje,“ míní Jalůvka. V centru města také měly probíhat letní kulturní aktivity. „Ten záměr vznikl za správy kulturního domu firmou Mis music. Nevím, zda má Ludvík Moravia podobný plán. Doufám, že se letní aktivity nakonec rozjedou, ale některé akce, jako je show na kolečkových bruslích, proběhly,“ řekl starosta.

Rovněž další body programu, které spadají do záměru posílení identity občanů a podnikatelů s městem ztroskotaly na odchodu MIS music z kulturního domu. Kulturní dům měl totiž zajišťovat spolupráci s domem dětí, správou sportovišť a školami a zajistit tak rozvoj aktivit zaměřených na děti a mládež. Do prosince 1996 měl vzniknout také vzdělávací program pro seniory, který se připravuje až nyní. „Tím byla pověřena knihovna, ale nesetkalo se to tam s ohlasem,“ uzavřel Jalůvka.


Zastupitelé by neměli tolerovat, aby se ze zasedání dělaly mítinky

Pokud by každý člen kopřivnického zastupitelstva měl stejnou náturu jako Marie Pešlová (kandidovala na kandidátce KDU-ČSL), potom by se mohlo lehce stát, že by jednání zastupitelů trvalo bez přestávky i několik dní. Pešlová totiž evidentně nechápe smysl zasedání a neustále si jej plete s předvolebním mítinkem. Jedno z řady jejich dlouhých a nic neřešících vystoupení na posledním zasedání totiž nezačínalo oslovením zastupitelů, nýbrž občanů u televizních obrazovek, ke kterým Pešlová poté téměř hodinu promlouvala. „Vážení spoluobčané,... dovolím si vás seznámit s obsahem některých dopisů, případně mých ústních připomínek...,“ pravila od řečnického pultíku Pešlová.

Podařilo se jí tak využít k agitaci jednání, na kterém se má spět k řešení problémů města. Ostatní zastupitelé ji přitom ve zneužití jednání nebyli schopni zabránit, pravděpodobně v obavě, že umlčení člena zastupitelstva by bylo považováno za nedemokratické. Na druhé straně ovšem umožnili své kolegyni zneužít vysílání veřejného městského média k politické agitaci. Pokud by totiž Pešlová měla v televizi vystoupit v placeném pořadu, přišel by ji na několik tisíc. Není přitom pravdivé tvrzení Pešlové, ani jiných zastupitelů, že nemají jinou možnost oslovit občany, než na jednání zastupitelstva. Mohou si totiž uspořádat vlastní politický mítink či si koupit reklamní plochu v místních novinách nebo v televizi, pokud mají dojem, že je média záměrně, jak někteří tvrdí, ignorují, byť zaměstnanci místních sdělovacích prostředků nejsou členy politických stran a nemají nejmenší důvod některou stranu protěžovat. Pokud se názory některých zastupitelů v médiích neobjevují tak, jak by si představovali, je to tím, že redaktoři došli k závěru, že některé názory těchto lidí nejsou pro obyvatele města podstatné.

Zastupitelé by napříště měli nekompromisně zamezit tomu, aby někdo pořádal za peníze všech daňových poplatníků vlastní mítink, i když to s blížícím se termínem komunálních voleb asi nebude snadné. Pešlová by naopak měla pochopit, že nelze na jednání zastupitelstva nic vysvětlovat svým voličům a měla by televizi dodatečně zaplatit za vysílání politické agitace.

Tomáš Kosek, šéfredaktor Kopřivnických novin


Lidem se nelíbí, že kolem skal roste plot

Š t r a m b e r k (dam) - Většině lidí, kteří byli zvyklí navštěvovat lokalitu bývalého lomu ve Štramberku, kde nyní probíhá realizace projektu arboreta a botanické zahrady, se nelíbí, že se tento prostor postupně oplocuje.

„V žádném případě nechci lidem brát jejich oblíbené místo. Ani horolezci se nemusí bát, že přijdou o možnost lezení po skalách. Na druhou stranu je třeba, aby lidé pochopili, že je to jen zahrádka, i když trochu větší, a když ji neoplotím, tak mi z ní, bohužel, nic nezbyde,“ obhajuje své stanovisko Petr Pavlík, který s nápadem vybudovat areál přišel.

Práce na štramberském arboretu zatím probíhají přesně podle stanoveného plánu až na několik drobných nedostatků, způsobených převážně nevyhovujícím počasím.

„Dá se říci, že máme hotovy již dvě třetiny prací, což je nutné, neboť již za tři měsíce bude kolaudace první etapy,“ potvrdil Pavlík. V první etapě byly peníze poskytnuty na rekultivaci území a založení botanické zahrady, arboreta a úpravy lesoparku na Bílé hoře.

„Unikátnost projektu, který se tu snažíme realizovat, je dána mnoha jedinečnostmi zdejšího ekosystému, ale třeba i tím, že bude jedinou botanickou zahradou na světě, ve které bude možné lézt po skalách,“ říká autor myšlenky.

Duchovní otec celého projektu musí paradoxně, i když tvoří park, čelit nevoli ekologů, kteří se domnívají, že jakýkoliv zásah do krajiny je nežádoucí.

„To, co někteří ekologové propagují, není ekologie, ale ekoterorismus. Jejich argumenty, že nejlepší je nechat krajinu svému osudu, jsou zejména v případě této lokality zcela scestné. Vždyť nebýt člověka a těžby vápence, nikdy by zde nevznikla oblast, která nemá obdobu nejen v republice, ale i ve střední Evropě,“ tvrdí Pavlík.

Po dokončení první etapy se naváže druhou. Její náplní bude výstavba skleníků, informačních cedulí, a mnoha dalších zařízení doplňující provoz parku.

„Není důležité, jestli skleníky budou stát za dva roky nebo za dvacet let. Prioritou je, aby území bylo vyčištěno a byla v něm provedena nová výsadba, neboť stromy rostou mnoho let a jsou v arboretu nejdůležitější,“ míní Pavlík.


Koordinátorka začne mapovat drogovou scénu

N o v ý J i č í n (dam) - Důkladně zmapovat situaci s drogami v okrese a vytvořit podmínky k lepšímu fungování okresní protidrogové komise jsou v současnosti priority nové okresní protidrogové koordinátorky Šárky Loskotové. Ta ve funkci nahradila Bronislavu Papákovou, jejíž práce byla někdy lidmi z branže kritizována.

„Zatím jsem zde jen krátce, ale snažím se postupně zjistit, co dělá pro prevenci školství, zdravotnictví či policie. Mým úkolem je totiž zajistit, aby se tyto instituce ve svém působení nedublovaly a nedocházelo tak k situacím, kdy na jednu a tutéž věc věnuje peníze, práci a čas více než jedna z institucí,“ řekla Loskotová. „V současnosti připravuji koncepci protidrogové prevence do roku dva tisíce. V okrese je ovšem spousta věcí, které chybí. Například detoxikační lůžka. Ty zatím nemáme a jsme nuceni používat lůžka jiných oddělení nemocnice. Již brzy bychom se měli dozvědět, na které projekty získáme peníze a budeme moci začít s realizací,“ řekla koordinátorka.


Úvěr na opravu bytů lze žádat do června

K o p ř i v n i c e (tom) - Novou vyhlášku, na základě které by mohli majitelé domu v Kopřivnici požádat radnici o úvěr na opravy a modernizaci bytů, schválilo minulý týden městské zastupitelstvo.

Úvěry s pětiletou splatností a úrokovou sazbou šest procent lze čerpat například na nástavby rušící ploché střechy do výše tří set tisíc korun na byt, na půdní vestavby do výše dvou set tisíc a na opravy domů, bytů a infrastruktury do výše dvaceti tisíc korun na byt. Podle vyhlášky bude o přidělení úvěru rozhodovat na základě podaných žádostí městské zastupitelstvo. Letos lze žádost podat nejpozději do konce června a v následujících letech vždy do konce března.

Úvěry budou poskytovány z účelového fondu a bude tedy záležet, kolik prostředků se podaří ve fondu shromáždit. Na modernizaci obecních bytů přitom z fondu půjde osmdesát procent a jen o dvacet procent se budou dělit ostatní žadatelé. Fond tvoří například výpomoc ze státního rozpočtu či polovina výnosů z prodeje obecních bytů.


Děti v krizi o K - centrum, od jeho otevření, ještě nezavadily

N o v ý J i č í n (dam) - Měsíc po uvedení novojičínského K - centra do provozu jsou na jeho fungování velmi rozdílné pohledy. Vedoucí referátu sociálních věcí okresního úřadu Vladimír Lokoč, do jehož kompetence centrum spadá, je s ním pravděpodobně spokojen. „I K - centrum, jako každá nová věc, trpí dětskými nemocemi. Problémy však jsou spíše organizačního charakteru. Nevím sice přesně, kolik rodin s dětmi zatím navštívilo naši pedopsycholožku a pedopsychiatra, ale sám jsem byl svědkem toho, že paní doktorka tam měla tolik dětí, že nestíhala. Budeme tedy muset asi rozšířit ordinační hodiny,“ řekl Lokoč.

Podle streetworkera Stanislava Horáka je situace poněkud jiná a za dobu fungování centra tam nepřišlo ani jedno dítě, kterým by mělo středisko sloužit. „Nevím o tom, že by si tam někdo přišel pro radu v krizové situaci,“ řekl.

„Kurátoři pro mládež a sociální asistenti mají nyní mnohem větší možnost komunikace mezi sebou, což si pochvalují. Sociální asistenti vítají i to, že tamní kanceláře jsou vybaveny výpočetní technikou a mohou si na nich psát své zprávy,“ pokračuje Lokoč ve výčtu kladů K - centra. Ani on však nemohl říci, že by v centru někdo z dětí naléhavě hledal pomoc se svým problémem.

„Zatím se snažíme centrum všemožně propagovat. Naši sociální asistenti se snaží jej propagovat formou přednášek na středních školách. Uvidíme, co bude dál,“ uzavřel Lokoč.


Mlýnský náhon opět naplní voda

V l č o v i c e (dam) - Již letos v létě bude opraven jez na řece Lubina na pomezí obcí Vlčovic a Tiché.

„Tím, že loňské povodně jez poškodily, snížila se hladina řeky asi o půl metru, čímž vznikly dva problémy. Řeka je mnohem prudší a navíc do mlýnského náhonu, který protéká obcí Vlčovice nepřitéká voda a stává se z něj stoka, “ řekl uvolněný člen městské rady Petr Chromečka.

Již letos v létě se však jez opraví a to díky penězům, které město získalo prostřednictvím ostravské Agentury pro regionální rozvoj z fondu Phare.

„Půl milionu korun, které se nám podařilo získat, by měly na opravu splavu postačit,“ doplnil Chromečka


Oprava loutkového divadla zůstala jen u slibů

K o p ř i v n i c e (tom) - Rekonstruovat chátrající budovu kopřivnického loutkového divadla, kde mělo vzniknout centrum volného času dětí a mládeže, se v dohledné době nepodaří. Členové místní Občanské demokratické strany přitom před komunálními volbami v roce 1994 svým voličům slibovali, že loutkové divadlo bude opraveno. „Je to pravda. Loutkové divadlo se opravit nepodařilo a do konce našeho volebního období se to už ani nepodaří,“ přiznal starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který za ODS kandidoval.

Zastupitelé za ODS se přitom ani nepokoušeli opravy prosazovat, protože po volbách změnili své priority. „Dali jsme si jiné priority, které vyplynuly z ročních plánů a ze Strategického plánu ekonomického rozvoje Kopřivnice,“ uvedl Jalůvka s tím, že „se naopak podařilo realizovat mnoho věcí jiných, které ve volebním programu nebyly“.

„Podařilo se nám zajistit rekordní množství peněz na jiné investiční akce, ale na loutkové divadlo bohužel nic nezbylo. Tady skutečně zatím přešlapujeme. Není zde žádný partner, který by nám byl s financováním oprav divadla ochoten pomoci. To je zásadní věc, protože si dovedu představit, že by tam částečně mohla být nějaká umělecká škola, tedy komerční subjekt,“ řekl starosta Kopřivnice.

Rekonstrukce budovy divadla, které stojí v sousedství autobusového nádraží, by si podle Jalůvky vyžádala několik milionů. „Není to přitom jediná budova, která by potřebovala opravit. V podobném stavu je například Lašská vila v parku, kde bývalo technické muzeum. Náklady na rekonstrukci Lašské vily se odhadují na deset milionů korun,“ tvrdí Jalůvka.

Dnes slouží loutkové divadlo především pro loutkoherecké soubory Schůdky a Rolnička. Oživení programové skladby o pořady klubového typu, které se zde konaly v letech 1994 a 1995 a měly poměrně velkou oblibu, je dnes již minulostí. Roman Polehla, který byl v roce 1994 zaměstnán v kulturním domě a měl loutkové divadlo na starosti, si tehdy představoval, že nebude využíváno pouze přízemí budovy, ale také rozlehlá půda, kde měla vzniknout galerie a kreslírna pro děti, ve sklepech by potom byly dílny divadelních souborů a místo pro klubové posezení. Loutkové divadlo tak mělo mimo jiné nahradit někdejší M klub, který byl přebudován na klub rockový.


Vláček navazuje na tradici odpoledních představení

K o p ř i v n i c e (dam) - Vhodnější čas, výběr filmů a poněkud levnější vstupné, to jsou hlavní odlišnosti běžného programu kina Puls a nedělního kina Vláček.

Vláček je promítání filmů, které je určeno menším dětem a jejich rodičům. Po několikaleté přestávce navazuje na tradici odpoledních představení filmů pro děti. „Poprvé jsme zkusili promítat nějaké filmy minulý měsíc, ale snad i kvůli nedostatečné propagaci se některá představení neuskutečnila,“ řekla autorka nápadu zřízení kina Vláček Naděžda Smazová.

V květnu jsou naplánovány čtyři dětské filmy. Prvním z nich je dysneyovka Herkules, jenž se promítá již tuto neděli. Následuje americká komedie Trable prcka Binka a o týden později 24. května Spice World. Poslední den v měsíci se pak děti mohou těšit na představení Pan Tau a Samá voda.

„Počítáme ovšem s tím, že promítat budeme jen do prázdnin, neboť v létě nepředpokládáme potřebný zájem,“ uzavřela Smazová.


Skladby dechovky zítra doprovodí skupina mažoretek

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve velmi podobném duchu, jako byl prvomájový koncert Městského dechového orchestru Kopřivnice před KDK, se ponese i druhé letošní vystoupení tohoto hudebního tělesa.

To je plánováno na zítřejší sváteční odpoledne. Koncert začne o půl třetí odpoledne, tentokrát před budovou nového Technického muzea.

„Na programu budou skladby lehčího žánru a nebo ty, které jsme hráli již loni. Nově nacvičené skladby zahrajeme až na tradičním koncertu, někdy koncem léta,“ řekl dirigent orchestru Alois Hrnčárek.

Vystoupení dechovky bude doplněno tancem kopřivnických mažoretek.


Návštěvníci muzea mohou spatřit pravěk očima Buriana

Š t r a m b e r k (dam) - Spolu se zahájením nové turistické sezony byla ve štramberském muzeu Zdeňka Buriana druhého května uspořádána vernisáž retrospektivní výstavy tohoto malíře.

Expozice nese název Cesta do pravěku a dobrodružství II. Několik olejomaleb, akvarelů, kreseb či návrhů ilustrací je zapůjčeno ze sbírek Památníku národního písemnictví, Slezského zemského muzea v Opavě, Okresního vlastivědného muzea Nový Jičín a Městského úřadu Kopřivnice. Zásluhu na vytvoření výstavy nesou i lidé, kteří poskytli exponáty ze svých soukromých sbírek.

Kromě toho, že se návštěvník může pokochat pohledem na již zmíněná díla, je pro něj připraven i zajímavý komentář, týkající se jak samotného autora a jeho života, tak i jeho obrazů.

„Až na několik málo exponátů, které jsme zde měli i loni, je výstava zcela nová a určitě si na ní každý najde něco, co jej zaujme,“ řekla vedoucí odboru kultury štramberské radnice Jana Königová, která spolu s pracovníky muzea výstavu připravila. Nová výstava bude otevřena, stejně jako v minulých letech v době, kdy Štramberk navštěvuje nejvíc turistů. Navštívit ji lze do čtvrtého října denně, kromě pondělí, od devíti do dvanácti hodin a od třinácti do sedmnácti hodin. Na podzim ji pak vystřídají výstavy výtvarných umělců z okolí.


Koncerty klasiky budou zachovány

K o p ř i v n i c e (dam) - O ztrátovosti předplatného Kruhu přátel hudby a divadelního předplatného kulturního domu není pochyb, přesto se ho lidé dočkají i letos. Povinnost pořádat tyto akce, je totiž dána smlouvou mezi provozovatelem kulturního domu firmou Ludvík Moravia a městem. Vliv podstatně nižšího příspěvku na provoz a činnost v kulturním domě by se na pořádání koncertů vážné hudby tedy neměl projevit.

„Při tvorbě dramaturgie předplatného Kruhu přátel hudby jsem vycházel, stejně jako loni, z myšlenky, aby byly zastoupeny jak smyčce, tak i dechové a klávesové nástroje,“ řekl zaměstnanec programového oddělení kulturního domu Jiří Cachnín. Série sedmi koncertů začne v září, kdo však bude prvním účinkujícím, ještě není známo. V říjnu by však měly v Kopřivnici zaznít gregoriánské chorály v podání sboru Schola gregoriana Pragensis pod vedením Tomáše Ebena.

Na listopad se počítá s vystoupením Myslivečkova dechového tria. V prosinci se bude kostelem rozléhat hra varhaníka Pavla Kohouta. V lednu by mělo přijet České trio. O měsíc později by se na prknech místního kulturního domu měli představit tři výjimeční, mladí klavíristé. Sezonu ’98 - ’99 ukončí svým březnovým koncertem Janáčkovo kvarteto. „Jde zatím jen o předběžnou představu a do doby, kdy se budou koncerty konat, se může ještě mnohé změnit,“ podotkl Cachnín. Předplatné by mělo být připraveno do prodeje stejně jako loni v první polovině měsíce srpna. Jeho cena ještě není stanovena, zatím se jedná o honorářích, ale nepředpokládá se, že by cena předplatného nějak závratně vzrostla. „Snažíme se ji držet na nejnižší únosné úrovni. Myslím, že se předplatné zdraží jen o úroveň inflace,“ uzavřel Cachnín.


Kryty pod KDK stále zejí prázdnotou

K o p ř i v n i c e (dam) - Kryty pod kulturním domem ani po dalším výběrovém řízení nebyly pronajaty. Kopřivničtí radní přitom riskují, že podnikatelé, ucházející se o pronájem CO krytu pod novou částí kulturního domu, ztratí o tyto prostory zájem. Hlavním důvodem, proč se podnikatelé do soutěží asi nepohrnou, je to, že na využití krytů bylo vypsáno několik veřejných soutěží, avšak každá byla záhy zrušena.

„Město si uvědomuje riziko, že podnikatelé mohou ztratit zájem znovu se účastnit opakovaně se rušících soutěží. Vyběrová komise toto zvážila a přesto se rozhodla, že využije svého práva ke zrušení soutěže,“ řekla tisková mluvčí kopřivnické radnice Milada Podolská.

Důvodem tohoto rozhodnutí prý bylo, že všechny čtyři projekty, které radní v tendru posuzovali, počítaly s vytvořením jisté formy nočního podniku. „Žádná z nabídek na využití krytů nesplňovala naše představy. Všechno to byly diskotéky a my v centru města už žádnou další diskotéku nechceme. My jsme konstatovali, že by tam měla být činnost, která navazuje na činnosti v celém komplexu stavby,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který ještě loni na podzim rozhodnutí rady o vzniku diskotéky obhajoval.

Nabídku na provozování krytů, která byla vypracována loni ve spolupráci provozovatele KDK a klubu Nora a zajišťovala jak programovou, tak technickou spolupráci, ovšem byla městskou radou také odmítnuta.

Radní tak nyní přiznávají, že se téměř rok snaží kryty pronajmout a přitom nemají jasno v tom, co by v nich mělo být. „My si zformulujeme cíl, co by tam mělo být. Tím začneme,“ prohlásil minulý týden Jalůvka.

„Nezanedbatelným faktorem zrušení soutěže je prý i ne zcela ideální technický stav podzemních prostor. „V krytech se zvýšila vlhkost. Zatím není jisté, zdali je to jen prudkou změnou teplot, či dochází k průsaku spodních vod. Tento problém se však již řeší,“ tvrdí Podolská.


V kině Puls poběží filmy o hmyzu a Himalájích

K o p ř i v n i c e (dam) - Již dva roky starý, ale přesto stále velmi žádaný francouzský film ověnčený čtyřmi Cézary a mnoha dalšími filmovými cenami, Mikrokosmos mohou vidět lidé také v místním kině Puls.

Každé odpoledne mezi sedmým a jedenáctým květnem je možné díky tvůrcům snímku Claude Nuridsanymu a Marii Perennouové, kteří jsou v oboru filmování a fotografování hmyzu uznávanými odborníky, ponořit se do fascinujícího života, odehrávajícího se všude kolem nás.

Koho by napadlo hledat na obyčejné evropské louce něco zajímavého. Autoři Mikrokosmu však úsilím nešetřili a po několikaletých přípravách vznikl film, který oko diváka zaujme nejen svým precizním řemeslným zpracováním, ale je velmi pestrý i po stránce dějové a žánrové.

Nejde totiž, jak by se mohlo zdát, jen o obyčejný dokument. Naopak je to film, ve kterém se snoubí snímky komediální s akčními i katastrofickými. Na své si přijdou také příznivci letecké akrobacie bojových umění či hmyzí erotiky. Vždyť co může být větším dramatem, než obrovité dešťové kapky nemilosrdně ničící svět brouků. Vše je umocněno tím, že na místo odborného komentáře divák poslouchá hudbu a mnohokrát zesílené autentické zvukové nahrávky.

Koprodukční britsko-americký snímek Sedm let v Tibetu je jedním z těch, u kterých očekávání předčilo výsledek. Když totiž režisér Jean-Jacques Annaud (Jméno Růže) sáhl po autentickém příběhu německého horolezce a rozhodl se z něj udělat velkofilm, očekávalo se, že z něj vytvoří ojedinělý snímek. I když režisér očekávání nesplnil na sto procent, to, co natočil, stojí za vidění.

Horolezec Heinrich Harrer (Brad Pitt) se těsně před začátkem druhé světové války vydává do Himalájí, aby si splnil svůj životní sen a zdolal osmitisícovku. Z původně plánované několikaměsíční cesty se však vyvinul mnohem delší pobyt. Expedice je totiž zajata a pouze Heinrichovi a jeho příteli Petrovi se podaří utéct. Díky tomu se jim jako vůbec prvním Evropanům dostane příležitosti vstoupit do mýty opředeného města Lhasy, sídla dalajlámů.

Již v průběhu Heinrichovy strastiplné cesty může divák sledovat, jak obrovskou proměnu jeho nitro prodělává. Mnohem markantněji však tento fakt vynikne až v době, kdy se v Lhase stane nejen učitelem a důvěrníkem, ale i trochu otcem chlapce, který se má stát příštím dalajlámou. Z drsného, samolibého horolezce, se stává citlivý a pokorný člověk. Konec horolezcova pobytu v Tibetu je po sedmi letech vynucen násilným vstupem vojsk lidové Číny. Film je stejně jako většina Annaudových ostatních snímků charakteristický nejen dobrým scénářem, ale rovněž pohledy do krajiny, kterých si tvůrce v Himalájích skutečně užil.


Vystoupení šermířů přitáhlo do Štramberku spousty lidí

Š t r a m b e r k (dam) - Přesto, že avizovaný dobový jarmark připomínal spíš obyčejnou tržnici a vystoupení skupin historického šermu a hudebníků se až na výjimky také příliš nezdařila, byl Štramberk minulou sobotu doslova přeplněn lidmi.

Již pátý ročník Šermířského klání, kterým se symbolicky otvírá nejen hrad Trúba, ale i celá turistická sezona ve Štramberku, začal v deset hodin dopoledne, kdy se průvod všech účinkujících v historických kostýmech vydal od Národního sadu směrem k náměstí. Už v té době lemovaly úzké cesty nejen nekonečné řady automobilů, ale také mnoho přihlížejících lidí, jejichž počet se v průběhu dne nijak nesnížil, spíš naopak.

O program se na pódiu před štramberskou radnicí staralo svými vystoupeními šest skupin historického a scénického šermu stejně jako několik hudebních skupin.

Jejich vystoupení však většinou postrádala spád a nepůsobila příliš přesvědčivě. Nejen choreografie samotných soubojů, ale i jejich zasazení do krátkých příběhů, bylo většinou dost rozpačité. Totéž platilo i pro večerní vystoupení všech účinkujících, které mělo být přepadením města a vyvrcholit rytířským turnajem o hrad Trúba. I tak mu ale přihlíželo zaplněné náměstí.


Kulturní servis

Čtvrtek 7. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin francouzský přírodovědný film 1996 Mikrokosmos. Planeta Země objevovaná v centimetrových rozměrech. Fascinující příběhy ze života hmyzu. Ve 20 hodin uvede historický dobrodružný film USA - VB, ŠÚ Sedm let v Tibetu. Odyssea rakouského horolezce Heinricha Harrera, který místo na vrcholu Nanga Parbatu skončil v internačním táboře... Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Štramberk vás zve v 19.30 hodin na představení Divadla Pod věží Štramberk - Muziky, muziky: Jan Tureček - Jizerský. Předprodej vstupenek: knihkupectví Pohoda ve Štramberku

Pátek 8. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin francouzský přírodovědný film 1996 Mikrokosmos. Ve 20 hodin uvede historický dobrodružný film USA - VB, ŠÚ Sedm let v Tibetu. Mládeži do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve ve 14.30 hodin na Promenádní koncert městského dechového orchestru u příležitosti státního svátku - Dne osvobození od fašismu. (koncert se koná před novým muzeem)

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Techno party. D. J.’s Márty, Inspiral X 62 (T. N. T.) + Jezus (Nora)

Sobota 9. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin francouzský přírodovědný film 1996 Mikrokosmos. Ve 20 hodin uvede historický dobrodružný film USA - VB, ŠÚ Sedm let v Tibetu. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Rock party - 60. léta. D. J. Adam

Neděle 10. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin francouzský přírodovědný film 1996 Mikrokosmos. Ve 20 hodin uvede historický dobrodružný film USA - VB, ŠÚ Sedm let v Tibetu. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin romantickou komedii s titulky Svatba mého nejlepšího přítele. Julia Robertsová v roli Juliane se zamilovala do svého nejlepšího přítele ve chvíli, kdy se rozhodl oženit s jinou

Pondělí 11. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin francouzský přírodovědný film 1996 Mikrokosmos. Ve 20 hodin uvede historický dobrodružný film USA - VB, ŠÚ Sedm let v Tibetu. Do 12 let nepřístupný

Středa 13. května

Kino Štramberk uvede v 17 hodin pohádku v hlavní roli s Janem Werichem Sůl nad zlato

Čtvrtek 14. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Celovečerní debut Pavla Marka vypráví o ztrátách a nálezech ve světě, kde každý musí najít především své místo. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Další adaptace románové předlohy Johna Grishama přivádí do soudní síně čerstvě dostudovaného právníka staví ho proti zdánlivě všemocné a notně zkorumpované zdravotní pojišťovně. Do 12 let nepřístupný

Pátek 15. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice pořádá ve 20 hodin Diskotéku. D. J. Jirka Matýsek - moderátor Rádia Apollo

Klub Nora vás zve ve 21.30 hodin na koncert Phill Shöenfelt + Swordfishtrombones. Koncert v rámci 8x rock

Sobota 16. května

Kino Puls Kopřivnice uvede v 17.30 hodin českou tragikomedii Mrtvej brouk. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede soudní drama USA 1997 Vyvolávač deště. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Dance party - D. J. R. S.

Kulturní dům Štramberk vás zve v 19.30 hodin na představení Divadelního spolku Kotouč Štramberk - Analfabet: Branislav Nušič (mimo soutěž). Vyhodnocení přehlídky a závěr. Předprodej: knihkupectví Pohoda Štramberk.


Lach se na start prvních závodů nepostaví

K o p ř i v n i c e (jk) - Druhý závod I. ligy družstev a zároveň premiérový závod této sezony na kopřivnické ploché dráze budou moci diváci zhlédnout v pátek 8. května. Nepředstaví se tam bohužel zkušený závodník kopřivnického Autoklubu ploché dráhy Jaromír Lach, který má ve stejném termínu zajištěnu účast na ME na travnaté ploché dráze na jihu Francie. „Původně jsem chtěl ligový závod v Kopřivnici jet, ale časově se to nedá zvládnout,“ řekl Jaromír Lach.

Nejprve k ligové soutěži. Jaké v ní má kopřivnický autoklub ambice?

Co se týče pátečního závodu, tak původně jsme pomýšleli hodně vysoko, ale minulý týden se v Plzni zranil Gavenda a nepojedu ani já, takže se šance snížily. Pojedou tedy Poláci Skupienové, Petr Macek a nováčci Petr Dvořák a Dušan Beneš. V dalších závodech bych pochopitelně rád týmu pomohl. Budeme ale spíše bojovat o udržení. Chybí nám slíbené dotace od svazu, takže zřejmě již v příštím kole nebudeme mít na to, abychom zaplatili Poláky, ale věřím, že se udržíme.

Za Kopřivnici startujete v ligových závodech, jak je to s těmi dalšími?

Závody jednotlivců jezdím za slovenský svaz. V České republice vždy byla a je velká konkurence, ve které je těžké se prosadit. A já, jelikož jsem chtěl jezdit mistrovství světa na ledové ploché dráze, jsem to zkusil u slovenského svazu, který mi tyto závody jezdit umožnil. Jsme tam totiž defacto jen čtyři plochodrážníci. Jezdím tedy za Slovensko a nemůžu se sice účastnit tuzemského mistrovství, ale můžu, jak říkám, jezdit mistrovství Evropy a světa, což je hodně atraktivní, a je tam šance dát o sobě vědět.

Jaké máte u slovenského svazu podmínky?

Jsem rád, že mi umožnili za ně startovat, ale na druhou stranu mě zaráží jejich přístup k tomuto sportu, který je trochu laxní. Mají moc hezkou dráhu v Žarnovici u Bánské Bystrice, ale nepořádají tam žádné závody. V podstatě fungují jen proto, aby se funkcionáři svezli se závodníky na evropské či světové závody, které jim zařizují. Zatím mi to tam vyhovovalo kvůli účasti na závodech, ale právě kvůli přístupu, který tam panuje, jsem chtěl jít už letos zpátky. Nakonec jsem ještě zůstal, ale v příštím roce, kdy český svaz hodlá ztížit podmínky hostování, půjdu zpět k nám.

Budete mít po návratu pod náš svaz šanci prosadit se do reprezentace?

Pro příští rok bych měl mít místo v české reprezentaci jisté. Nebudu už ale jezdit travnatou plochou dráhu, chci se zaměřit na led a škváru.

Vráťme se k letošní sezoně. Jak bude vypadat úvod?

Dnes v noci (rozhovor vznikal 30. dubna - pozn. redakce) odjíždím na závody do Maďarska, kde se jede závod dvojic Mitropach Cup, a příští týden už do Francie, kde se koná mistrovství Evropy na travnaté ploché dráze a následně mistrovství světa na stejném povrchu.

A cíl sezony?

Takovou metou nejvyšší je série osmi závodů na travnaté ploché dráze v Austrálii. Pořadatel hradí dopravu a mnoho dalších výdajů. Daň kterou zaplatí závodníci, je pouze to, že tam po skončení závodů zanechají své stroje.

Je to daň vysoká?

Ve srovnání s tím, jakou úroveň by závody měly mít - sjede se tam celá světová elita, a také v porovnání cenou letenky do Austrálie, je to protihodnota zanedbatelná.

Jaké jsou podmínky účasti?

Jak jsem již řekl, bude tam světová elita, to znamená, že tam pořadatelé pozvou ty, kteří mají jméno. Podmínkou je tedy dát o sobě vědět na zmiňovaném mistrovství Evropy a následném mistrovství světa.

Konkrétně?

Chtělo by to účast v semifinálové jízdě. Věřím si, že je to v mých silách. Doteď jsem měl trávu nevýraznou, ale letos přes zimu jsem na sobě hodně pracoval. Tráva vyžaduje především fyzičku, takže jsem chodil hodně posilovat a plavat, plavání mělo navíc i další pozitivní stránku - dost se mi zlepšila záda, se kterými mám problémy.

Jana Kapounová


Kvůli konání sportovních akcí dojde k uzavření silnic

K o p ř i v n i c e (jk) - Z různých důvodů, převážně kvůli konání sportovních akcí, budou v nejbližším období uzavřeny vždy na několik hodin některé silniční komunikace v Kopřivnici.

Jak uvedl Rudolf Doubek, který má na místní radnici na starost silniční hospodářství a dopravu, nejbližším termínem omezení provozu je 16. květen, kdy se koná běžecký závod Korida. V době od 8.30 hod. do 12.30 hodin budou uzavřeny ulice Pionýrská, Sadová, a částečně Školní a Ke Koryčce. Uzavírka bude plně v kompetenci městské policie.

Dalšími avizovanými dny omezení provozu v některých ulicích města jsou 30. 5. (mezinárodní cyklistický závod žen Gracia), 6. 6. (celorepublikový sraz invalidů), 27. 6. (cyklistický závod klubu Alfa Lichnov), a 8. 8. - (Barum rally - rychlostní zkouška). O uzavírkách budou občané vždy včas informováni.


Běžce čeká Drnholecká dvanáctka

L u b i n a (jk) - Kopřivnický Maratonklub příští týden ve středu pořádá běžecký závod - Drnholeckou dvanáctku. Její start a cíl bude v prostorech fotbalového hřiště v Lubině. Závod se řadí do série Lašské ligy, a bude v pořadí třetí příležitostí k prověření formy či kondice.

Jarní silniční běhy či krosy se konají na mnoha místech republiky, takže kopřivničtí běžci (resp. běžkyně) nezaháleli ani o předešlém víkendu. V sobotu dopoledne se konal silniční běh Počerady - Louny, kterého se zúčastnila odchovankyně kop- řivnické atletiky Renáta Kvitová (dnes RPG Brno). Svým čtvrtým místem na patnáctikilometrové trati a časem 53:43 potvrdila příslušnost k širší české špičce. V závodě zvítězila maratonkyně a dnes i duatlonistka Alena Peterková v čase 50:55.Odpoledne téhož dne patřilo na jihu Čech Domažlickému půlmaratonu. Zde výborně zaběhla Irena Šádková, donedávna ještě závodnice Maratonklubu Kopřivnice, dnes závodící v dresu Pardubic. Patřilo jí třetí místo za nezničitelnou Alenou Petrkovou a Janou Klimešovou, v čase 1:17:20 hod.


Kam za sportem

Krytý bazén: čt 7. 5. 18.30 - 21, pá 8. 5. 12 - 21, so 9. 5. 10 - 21, ne 10. 5. 10 - 19, út 12. 5. 14 - 17, 18.30 - 21, st 13. 5. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 15. 5. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 16. 5. 13 - 15, 18.30 - 21, so 17. 5. 10 - 21, ne 18. 5. 10 - 19 hodin. Informace tel. 415 42

Sauna: čt

Sauna: čt : čt

Sauna: čt : čt : čt

Sauna: čt : čt : čt : čt

Sauna: čt 15 - 21 ženy, 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná: čt 15 - 21 ženy, 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná: čt 15 - 21 ženy, 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná: čt 15 - 21 ženy, 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná: čt 15 - 21 ženy, 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná

Bruslení na kolečkových bruslích: út 12. a čt 14. 5. na zimním stadionu od 16 do 18 hodin

FC Kopřivnice: so 9. 5. FC - FK CP Frýdek-Místek (st. žáci v 9 hod., ml. žáci v 10.45 hod.)

Malá kopaná: so 9. 5. 8 - 15 hod. - 1. liga (III. turnaj); ne 10. 5. 8 - 15 hod. - 2. liga (III. turnaj); so 16. 5. 8 - 16 hod. turnaj - Korej; ne 17. 5. 9 - 13 hod. Semifinále a finále poháru

Plochá dráha: 8. 5. letní stadion v 16 hod - závod čtyřčlenných družstev - I. liga ČR za účasti Plzně, Pardubic, Prahy - Markéty a domácího klubu

Futsal: VII. ročník turnaje ve futsalu o kopřivnický pohár se uskuteční v pá 8. 5. od 9 do 16.30 hodin ve sportovní hale SOU Kopřivnice. V so 9. 5. od 9 hodin se uskuteční rovněž ve sportovní hale SOU I. ročník turnaje mužstev nad 35 let za účasti Nového Jičína, Frýdku-Místku, Šenova a Kopřivnice VII. ročník turnaje ve futsalu o kopřivnický pohár se uskuteční v pá 8. 5. od 9 do 16.30 hodin ve sportovní hale SOU Kopřivnice. V so 9. 5. od 9 hodin se uskuteční rovněž ve sportovní hale SOU I. ročník turnaje mužstev nad 35 let za účasti Nového Jičína, Frýdku-Místku, Šenova a Kopřivnice VII. ročník turnaje ve futsalu o kopřivnický pohár se uskuteční v pá 8. 5. od 9 do 16.30 hodin ve sportovní hale SOU Kopřivnice. V so 9. 5. od 9 hodin se uskuteční rovněž ve sportovní hale SOU I. ročník turnaje mužstev nad 35 let za účasti Nového Jičína, Frýdku-Místku, Šenova a Kopřivnice VII. ročník turnaje ve futsalu o kopřivnický pohár se uskuteční v pá 8. 5. od 9 do 16.30 hodin ve sportovní hale SOU Kopřivnice. V so 9. 5. od 9 hodin se uskuteční rovněž ve sportovní hale SOU I. ročník turnaje mužstev nad 35 let za účasti Nového Jičína, Frýdku-Místku, Šenova a Kopřivnice VII. ročník turnaje ve futsalu o kopřivnický pohár se uskuteční v pá 8. 5. od 9 do 16.30 hodin ve sportovní hale SOU Kopřivnice. V so 9. 5. od 9 hodin se uskuteční rovněž ve sportovní hale SOU I. ročník turnaje mužstev nad 35 let za účasti Nového Jičína, Frýdku-Místku, Šenova a Kopřivnice

Kopaná v Lubině: ne 10. 5. ve 14.15 hod. Lubina - Kopřivnice (dorost), v 16.30 hod. Lubina - Bartošovice (muži)

Rekreační turistika:
so 9. 5. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Mořkov ČD - „Okolo Mořkova“ - start stadion - hřiště - trasy 10, 16, 25, 35 km - cíl na koupališti - ČD odj. ve 13.02 hod., příjezd ve 13.38 hod.;
út 12. 5. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Studénka ČD - kolem Odry - Bartoš. rybníky - Bartošovický zámek - stan. rehab. ptactva - do Sedlnice ČD - odj. ve 12.15 hod., příjezd do Kopřivnice ve 12.33 hod.;
so 16. 5. v 8.44 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Prosenice ČD - A - Vel. Újezd - pěší k pramenu Odry - zpět Kozlov A- odj. v 15.45 hod. do Prosenic - cukrovar - odj. ČD v 18.12 hod., příj. do Kopř. v 19.49 hod.

CykloArt bike klub: každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt CykloArt bike klub: každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt každou neděli v 9 hodin se konají (silniční) vyjížďky pro dospělé. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt

Atletika: st 13. 5. v 16.30 hod na fotbalovém hřišti v Lubině start třetího závodu Lašské běžecké ligy Drnholecká dvanáctka: st 13. 5. v 16.30 hod na fotbalovém hřišti v Lubině start třetího závodu Lašské běžecké ligy Drnholecká dvanáctka: st 13. 5. v 16.30 hod na fotbalovém hřišti v Lubině start třetího závodu Lašské běžecké ligy Drnholecká dvanáctka: st 13. 5. v 16.30 hod na fotbalovém hřišti v Lubině start třetího závodu Lašské běžecké ligy Drnholecká dvanáctka: st 13. 5. v 16.30 hod na fotbalovém hřišti v Lubině start třetího závodu Lašské běžecké ligy Drnholecká dvanáctka


Sportovní výsledky

Házená: Házená: st. žáci: KH Kopřivnice B - Havířov B 19:20 (8:13), střelci: Bezděk 7, Venclík 5, Kaluža 3, T. Veřmiřovský 2, Čierný a Riedel 1; ml. žáci: KH Kopřivnice B - Třinec 18:7 (6:2), střelci: M. Veřmiřovský a Danišek 6, Bonn a Hábovčík 3; st. žáci: KH Kopřivnice A - Rožnov p. R. 36:15 (17:4), střelci: Smutek 12, Winklér 7, Bílek 5, Malinovský 4, T. Veřmiřovský, M. Veřmiřovský a Fojtík 2, Kučerka a Kaluža 1; ml. žáci: KH Kopřivnice A - Rožnov p. R. 25:9 (12:3), střelci: Pěček 10, Grmolenský 6, Hodaň 4, Lipový 3, Martínek a Uher 1; st. dorost: KH Kopřivnice - Telnice 32:19 (16:10), střelci: Štěpán 11, Gřes 6, Fojtík 5, Vala 4, Ocásek 3, Hanzelka 2, Matějek 1; ml. dorost: KH Kopřivnice - Ostrava 25:29 (11:17), střelci: Gřes, Machačík a Hanzelka 6, Marek a Veřmiřovský 3, Winklér 1 st. žáci: KH Kopřivnice B - Havířov B 19:20 (8:13), střelci: Bezděk 7, Venclík 5, Kaluža 3, T. Veřmiřovský 2, Čierný a Riedel 1; ml. žáci: KH Kopřivnice B - Třinec 18:7 (6:2), střelci: M. Veřmiřovský a Danišek 6, Bonn a Hábovčík 3; st. žáci: KH Kopřivnice A - Rožnov p. R. 36:15 (17:4), střelci: Smutek 12, Winklér 7, Bílek 5, Malinovský 4, T. Veřmiřovský, M. Veřmiřovský a Fojtík 2, Kučerka a Kaluža 1; ml. žáci: KH Kopřivnice A - Rožnov p. R. 25:9 (12:3), střelci: Pěček 10, Grmolenský 6, Hodaň 4, Lipový 3, Martínek a Uher 1; st. dorost: KH Kopřivnice - Telnice 32:19 (16:10), střelci: Štěpán 11, Gřes 6, Fojtík 5, Vala 4, Ocásek 3, Hanzelka 2, Matějek 1; ml. dorost: KH Kopřivnice - Ostrava 25:29 (11:17), střelci: Gřes, Machačík a Hanzelka 6, Marek a Veřmiřovský 3, Winklér 1

FC Kopřivnice: benjamínci: FC - Mořkov 4:0, góly: Hanzelka 2, Kvita a Schybol 1; žáci: Krnov - FC st. 2:1, gól: Neckář a ml. 0:3, góly: Tobola 2, Zapletal 1

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Veřovice 2:1, góly: Řezníček 2; dorost: Hostašovice - Lubina 3:0 kontumačně; muži: Hostašovice - Lubina 1:0


Kopřivničtí udělali osudnou chybu po minutě hry

FC Kopřivnice - TJ Valašské Meziříčí B 1:1 FC Kopřivnice - TJ Valašské Meziříčí B 1:1 (1:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - S remízou 1:1 se po neslaném nemastném výkonu museli spokojit muži FC Kopřivnice v sobotním utkání 21. kola I. B třídy na domácím hřišti proti béčku Valašského Meziříčí.

Již po minutě hry udělali domácí osudnou chybu v rozehrávce. Kostka v dresu Valašského Meziříčí zachytil na hranici šestnáctky dlouhý pas a bez okolků vypálil, jeho střelu Slezák v bráně Kopřivnice vyrazil, Kostka však přihrál odražený míč před bránu, kde mu do sítě pomohl jeden z kopřivnických hráčů. Po tomto šokujícím úvodu se domácím dařilo hrát na polovině hostí, vyvíjený tlak však nebyl příliš důrazný a vyložených šancí bylo jako šafránu, mezi nadějně vypadající momenty lze počítat střely Machciníka ve 4. a Pítra v 15. minutě. Hosté sázeli na rychlý protiútok, ke střelbě se ale dostali jen sporadicky, jedinou nebezpečně vypadající situaci před svatyní domácích zachraňoval Řezníček.

Ke konci poločasu přestala být převaha domácích výrazná a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Ve 44. minutě se příznivci Kopřivnických konečně dočkali, domácí využili chybu soupeře v rozehrávce a podařilo se jim díky vydařené akci Šumného a Návrata vyrovnat na 1:1.

Po přestávce se tedy začínalo znova. Po prvních patnáct minut měli domácí převahu a nespočet šancí, žádnou však nedokázali dotáhnout do kýženého konce. Vidět bylo především Návrata a Šumného, Pítr opět odvedl svůj standard a více se již po pauze dokázal prosazovat i Špaček. Potom se hra přesunula do středu pole a nebylo se příliš na co dívat, v posledních deseti minutách ještě domácí toužící po třech bodech vyvinuli znatelný tlak, ale jejich snaha byla marná.

Branky: 44. Návrat - 2. Kostka. Sestava: Slezák - Kladiva, Pítr, Petráš, Feilhauer (80. Šenkeřík), Návrat, Špaček, Řezníček, Paciorek, Machciník, Šumný. 44. Návrat - 2. Kostka. Sestava: Slezák - Kladiva, Pítr, Petráš, Feilhauer (80. Šenkeřík), Návrat, Špaček, Řezníček, Paciorek, Machciník, Šumný. 44. Návrat - 2. Kostka. Sestava: Slezák - Kladiva, Pítr, Petráš, Feilhauer (80. Šenkeřík), Návrat, Špaček, Řezníček, Paciorek, Machciník, Šumný. 44. Návrat - 2. Kostka. Sestava: Slezák - Kladiva, Pítr, Petráš, Feilhauer (80. Šenkeřík), Návrat, Špaček, Řezníček, Paciorek, Machciník, Šumný. 44. Návrat - 2. Kostka. Sestava: Slezák - Kladiva, Pítr, Petráš, Feilhauer (80. Šenkeřík), Návrat, Špaček, Řezníček, Paciorek, Machciník, Šumný.


Volejbalisté si dovedli lehce poradit i s dalším soupeřem

VŠB Ostrava - VK Kopřivnice 0:3; 1:3

O s t r a v a (jk) - Na půdě VŠB Ostrava, kde sehráli volejbalisté Kopřivnice další ze série mistrovských utkání krajského přeboru, čekal hráče o poznání lepší soupeř než byl v minulém kole celek Mariánských Hor, který snadno přehráli doma dvakrát 3:0.

První zápas vyhráli Kopřivničtí poměrně snadno, když převyšovali ostravské hráče především na síti, a to jak tělesnou výškou tak prací na blocích. Také ve druhém zápase vedli hosté už 2:0, když se soupeři začalo dařit a vyhrál následující set. Kopřivničtí trochu znervózněli, především proto, že nebyli na odpor soupeře připraveni. V posledním vyrovnaném setu hosté vedli, Ostravští následně srovnali, ale v koncovce Kopřivnice čtvrtý set přece jen vybojovala, vyhrála druhý zápas 3:1 a připsala si tak na konto další dva body.

Sestava: Miroslav a Martin Bajerovi, Kylhof, Tandler, Sopuch, Holaň, střídali: Bartoň, Šustala, Schenk, David. Miroslav a Martin Bajerovi, Kylhof, Tandler, Sopuch, Holaň, střídali: Bartoň, Šustala, Schenk, David. Miroslav a Martin Bajerovi, Kylhof, Tandler, Sopuch, Holaň, střídali: Bartoň, Šustala, Schenk, David. Miroslav a Martin Bajerovi, Kylhof, Tandler, Sopuch, Holaň, střídali: Bartoň, Šustala, Schenk, David. Miroslav a Martin Bajerovi, Kylhof, Tandler, Sopuch, Holaň, střídali: Bartoň, Šustala, Schenk, David.


Fotbalistky zdolaly Havířov i Hranice

ČSAD Havířov - TJ Kotouč Štramberk 0:2

TJ Kotouč Štramberk - Hranice 5:0

H a v í ř o v , K o p ř i v n i c e (lsd) - Ženský fotbalový tým TJ Kotouče Štramberk zahájil jarní část soutěže. V rámci přípravy se mimo jiné zúčastnil dvou turnajů v malé kopané v Hranicích a Havířově, kde obsadil vždy první příčku. Ve dvou přípravných utkáních jednou podlehl Frýdku - Místku 0:4 a podruhé vyhrál nad Rožnovem 2:0. Úvodní zápas jarní části sezony sehrál tento jediný zástupce našeho okresu v 1. MSFL skupiny sever proti ČSAD Havířov.

Zápas se převážně odehrával na polovině domácího týmu. Hráčky Štramberku však nedokázaly mnohdy drtivou převahu vyjádřit brankami. Nakonec Štramberk - Havířov 2:0, když branky vstřelily Koutná a Kolářová.

Na domácí půdě (stále ještě na hřišti v Kopřivnici) se dívky představily v sobotu 2. května. Soupeř z Hranic nebyl vážným protivníkem, a výsledek 5:0 hovoří jednoznačně o převaze domácích, přičemž hráčky vítězného týmu, jak je jejich zvykem, řadu příležitostí promarnily. O vysoké vítězství se brankami přičinily Müllerová 2, Huvarová, P. Konečná a Kolářová po 1.

V družstvu domácích zahrála dobře obranná řada pod vedením jako vždy vynikající stoperky Kateřiny Markové. Vyzdvihnout lze také výkon Kvasničkové v záloze i brankářky Kocourkové, která opět neobdržela branku. Trenér Socha dal příležitost také novým mladým hráčkám - Daně Konečné v útoku a Martině Holušové v brance.

Další zápas sehraje družstvo žen v sobotu 9. května na hřišti v Kopřivnici proti DFC Havířov.


Správa sportovišť otevře nový kurt

K o p ř i v n i c e (jk) - Vyznavači bílého sportu budou mít příležitost vyzkoušet nový tenisový kurt, který otevře Správa sportovišť města Kopřivnice v areálu letního stadionu vedle volejbalového kurtu poprvé v pátek 8. května.

Jak uvedl ředitel správy sportovišť Milan Gilar, kurt s antukovým povrchem by měl sloužit výhradně pro rekreační vyžití veřejnosti denně od 8 do 21 hodin, přičemž zavádějící cena by měla být čtyřicet korun za hodinu hry.

Objednávky či přímé žádosti o hru budou vyřizovány v tribuně letního stadinou u jeho správce Rostislava Kociána. Uživatelům kurtu zde budou k dispozici šatny, sprchy i občerstvení.

Jak dále Gilar uvedl, měla by v blízké době být také plocha zimního stadionu o víkendech k dispozici právě pro tento sport, taktéž od ranních až do večerních hodin za cenu padesát korun za hodinu, při použití osvětlení v pozdních hodinách za cenu vyšší.

„Plocha stadionu by vůbec měla v jarních a letních měsících dojít většímu uplatnění. Půjde o bruslení na kolečkových bruslích a také o in-line hokej a hokejbal, přičemž tréninky či zápasy bude možno dohodnout se správcem zimního stadionu Jiřím Malíkem,“ doplnil Gilar.

Již tento týden o víkendu by se měl na ploše kopřivnického zimního stadionu uskutečnit turnaj v in-line hokeji za účasti šesti družstev z Čech a Moravy.


Agro poprvé v lize malé kopané klopýtlo

K o p ř i v n i c e (kmk) - Snůška překvapivých výsledků se zrodila v 19. - 21. kole 1. kopřivnické ligy malé kopané. O jeden z největších se postaralo opět mužstvo 1. FC Prosek Štramberk, kteří brankami Schafera, Hajníka a Kvity porazilo VS. OIL. Agro. A když jsme to s brankářem mistra ligy R. Rohanem spočítali, tak tuto první hořkost porážky okusilo po 49 zápasech.

Pohozené rukavice však nevyužil druhý Radegast 84 a i když celé utkání atakoval svatyni Heimatu, odešel nakonec poražen góly v posledních pár minutách hry. Plný zisk (9 bodů) si odnesli jen Megas se St. Gardou A a očividně si v tabulce polepšili. A když si hubený příděl v tomto druhém turnaji připsal nejen Ámos, ale i Dalas, rázem se rozšířil boj o hodnocená místa až na sedm mužstev...

Z výsledků: AC Ton - Agro 0:6, Prosek - Elán 0:0, Korej - Devills 1:4, Garda A - Dalas 2:0, Agro - Elán 4:0, Prosek - AC Ton 2:0, Devills - Garda A 4:5, Dalas - Korej 3:1, AC Ton - Elán 0:5, Prosek - Agro 3:1, Dalas - Devills 1:2, Garda A - Korej 9:0, Fortuna - R. U. M. 1:5, Heimat - Radegast 2:0, Ámos - megas 0:1, SD - Everton 1:2, R. U. M. - radegast 1:5, Heimat - Fortuna 3:1, Megas - SD 2:1, Everton - Ámos 2:3, Fortuna - Radegast 1:6, Heimat - r. U. M. 1:2, Everton - Megas 0:3, SD - Ámos 3:1.

V nedělních zápasech třetí ligy sklidili úspěch FC Sampdoria, kteří porazili vedoucí celek této ligy a vyhoupli se na druhou příčku tabulky před Křen Frenštát, jenž v tomto třetím turnaji neuspěl a odešel s nulou...

Z výsledků: FC Inter - AC Lemon 0:0, TC - Bublinky 2:1, TB - Seliko 0:1, Bublinky - Sporting 5:2, Šankar - Sampdoria 0:5 K., Sporting - TC 0:4, Sampdoria - Jelita 4:2, Catastrofic - Lazio 1:3, Lazio - Seliko 1:0, Jelita - Křen 4:3, Křen - Sampdoria 1:2, Catastrofic - TB 2:1, TB - Lazio 1:1, Jelita - Šankar 2:2, Catastrofic - Seliko 1:2, Šankar - křen 5:1.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20