Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 16/98 ze dne 23. dubna 1998
Kvůli ručení podnikatelům město přišlo o dva miliony

K o p ř i v n i c e (tom) - O více než dva miliony korun zchudla v uplynulých letech obecní pokladna díky ručení města za špatné úvěry podnikatelům. Zaznělo to v pořadu kabelové televize Co vy na to a minulý týden to potvrdil také starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

„Město muselo uhradit v roce 1994 za podnikatele Ladislava Zbavitele téměř dva a půl milionů korun. V tomto případě vede město soudní při,“ řekl Jalůvka s tím, že pře neprobíhá se Zbavitelem, ale s peněžním ústavem, který Zbavitele úvěroval. „Zatím to vypadá nadějně, myslím si, že ty peníze dostane město zpět,“ prohlásil Jalůvka.

Druhý případ, na kterém radnice prodělala, byly záruky za podnikatele Miloše Müllera. „Jeho závazky ale převzal Eduard Indrúch, který dnes dluží městu milion osm set tisíc korun. Indrúch dnes vede jednání se Spořitelnou o přeúvěrování, takže by se část peněz měla také vrátit,“ dodal Jalůvka.

Dohromady tedy radnice kvůli úvěrům, jež podnikatele nezaplatili, přišla o více než čtyři miliony korun, naopak ale na darech od úspěšnějších podnikatelů, kterým záruky za jejich úvěry poskytla, vydělala milion devět set tisíc korun.

Rozhodnutí o ručení za úvěry podnikatelům schvalovalo na počátku devadesátých let městské zastupitelstvo. Zastupitelstvu návrhy na poskytnutí záruk předkládali Jalůvka, tehdy ještě ve funkci místostarosty a někdejší ředitel Centra pro rozvoj podnikání Jiří Huške, který v té době pracoval na radnici jako vedoucí odboru rozvoje podnikání. Jalůvka však dnes necítí, jak řekl, zodpovědnost za to, že záměry podnikatelů nebyly dostatečně prověřeny. „Každé ručení je rizikové, takže těžko z toho mohou vyvodit nějakou osobní zodpovědnost. Nakonec záruky schvalovalo zastupitelstvo. Tehdy navíc byla taková doba, že jsme chtěli podnikatelům pomoci a nešlo je lépe prověřit,“ uvedl Jalůvka.

Dnes již máme takové mechanismy, že by se podobné případy nestaly,“ podotkl Jalůvka a dodal, že díky pomoci podnikatelům poskytnutím záruk se město podílelo na vzniku stovek nových pracovních míst. „Když dnes vzpomene na to, že zde byla nezaměstnanost kolem jedenácti procent a dnes je bez práce šest až sedm procent lidí, tak se mnozí diví,“ řekl Jalůvka.

Poukázal také na to, že ve srovnání s jinými městy je prodělek Kopřivnice zanedbatelný. „Jiná města musela peněžním ústavům platit sta miliony,“ doplnil starosta.

Komunistický zastupitel Josef Pavelka řekl, že jeho strana na obrovské riziko ručení upozorňovala již před lety. „Ukázalo se, že je to tak,“ prohlásil Pavelka. „Náš názor byl, abychom podporovali podnikání jiným způsobem, ale ne přímo garancemi za úvěry. Šťastnější by bylo, kdyby například začínající podnikatelé měli daňové úlevy, jak je běžné ve světě,“ uvedl Pavelka.

Podle radního Oldřicha Jaška (ČSSD) bylo schvalování záruk také odrazem toho, že počátkem devadesátých let mohutně propouštěla Tatra a zastupitelé hledali možnost zaměstnání pro propuštěné z Tatry. „Přínos poskytování záruk by se neměl vyhodnocovat pouze podle peněz,“ řekl Jašek.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20