Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 14/98 ze dne 9. dubna 1998
Pozemky v Lubině prodány, Draftex tam postaví továrnu

K o p ř i v n i c e,  L u b i n a (tom) - Více než rok trvající jednání o prodeji obecních pozemků v Lubině firmě Draftex, vyvrcholila minulý týden v úterý, kdy došlo k podpisu kupní smlouvy. Město tak získá do svého rozpočtu nejenom 13 731 400 korun, které za prodej pozemků utrží, ale práci v nové továrně, jež na pozemcích vyroste, by mělo najít v příštích měsících a letech zhruba pět stovek lidí.

„Podepsáním smlouvy o prodeji pozemků jsme lidem zajistili několik set pracovních příležitostí u firmy, která má v Evropě a možná i v celém světě velice dobré jméno, u firmy, která nabízí práci nezaměstnaností nejpostiženější části obyvatelstva, tedy ženám,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar. „K tomu se však dá přidat řada dalších důvodů, proč jsme Draftexu pozemky prodali. Například jsme zvážili to, že firma dodává součástky řadě výrobců automobilů. Automobilový průmysl je přitom tahounem rozvoje. Tady nepůjde jen o pracovní příležitosti, ale také o usazení kvalitní firmy v regionu. Bude to rovněž příklad pro další firmy. Draftex navíc na sebe může nabalit celou řadu dalších dodavatelských firem a různých služeb,“ řekl Kunčar.

Téměř čtrnáctimilionovou sumu ovšem Draftex na účet města nepošle ihned celou, ale zaplatí ji postupně. „Podle usnesení zastupitelstva převede firma 8 238 840 korun do sedmi dnů po podpisu smlouvy (dnes by již tedy měly být tyto peníze na účtu města, pozn. red.), další část kupní ceny 2 746 280 korun bude splatná po vydání stavebního povolení a poslední část, rovněž 2 746 280 korun, bude splatná po zapsání výrobního závodu do katastru nemovitostí,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Podle něj se těmito splátkami Draftex jistí proti zbytečným průtahům při vydávání různých povolení. „Oni chtěli, aby i radnice měla zájem na tom, ať továrna stojí co nejdříve,“ dodal Jalůvka.

„Vzhledem k tomu, že výroba by měla být zahájena v červnu 1999, poslední splátka by měla být městu uhrazena nejpozději v tomto termínu,“ podotkl Jalůvka.

Podle Kunčara nebylo do poslední chvíle jasné, zda Draftex pozemky v Lubině nakonec koupí. To potvrdil i jednatel Draftexu Zdeněk Piškytl. „My jsme museli zvažovat všechna pro a proti. Jedná se o miliardovou investici. Zvažovali jsme i jiné možnosti, protože se rýsovalo, že jiná alternativa bude o několik milionů levnější, než stavba závodu v Kopřivnici. Proto jednání trvala až dosud a podpis smlouvy se uskutečnil až nyní,“ řekl Piškytl.

„Hledali i jiné možnosti, ale tlačil je čas, protože mají vyrábět součástky pro nový vůz mladoboleslavské Škody. Firma je vázána termínem, kdy musí pro Škodu začít vyrábět a proto hledala cestu, jak zainteresovat na rychlosti stavby nového závodu také radnici. Proto jsme dohodli postupné placení kupní ceny. Jde o to, aby firma co nejrychleji továrnu postavila a začala vyrábět, a tím se stala pro město prospěšnou,“ potvrdil také Kunčar.

Piškytl připomenul, že hodnota pozemků, které kupuje, je pouze milion dvě stě tisíc korun. „My za ně platíme přes třináct milionů,“ uvedl Piškytl.

Cena, za kterou zastupitelstvo pozemky prodalo, je podle starosty Jalůvky obvyklá. „Piškytl si pozemky asi nechal ocenit jako zemědělskou půdu. Za takovou cenu se ale pozemky ke stavbě neprodávají. Řekl bych, že jsme neprodělali ani my, ani Draftex. Tržní cenu jsme určili v zastupitelstvu na základě posudku. Čtvereční metr přišel firmu na dvě stě korun. Tím, že firma na cenu přistoupila, je vidět, že i jinde jsou ceny podobné,“ řekl Jalůvka.

K ceně pozemků zároveň podotkl, že „jsou země, kde se nevyužité pozemky dávají investorům zadarmo nebo za symbolickou cenu“. „My si to nemůžeme dovolit, nejsme tedy z tohoto pohledu asi zcela výhodný partner, ale firma asi zvážila výhody levné a kvalifikované pracovní síly, která zde je,“ prohlásil Jalůvka.

Pokud firma Draftex nezačne s výstavbou továrny do tří let, potom musí podle uzavřené kupní smlouvy nabídnout pozemky městu zpět k odkoupení.

Komunističtí zastupitelé před podpisem smlouvy vyjádřili obavy, zda firma netahá radnici za nos. „Ten, kdo někoho tahal za nos více než čtyřicet let, byli právě oni,“ reagoval Piškytl.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20