Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 11/98 ze dne 19. března 1998
Židle pod místostarostou Kunčarem se notně kymácí

K o p ř i v n i c e (tom) - Půl roku před komunálními volbami se zakymácela židle pod místostarostou Kopřivnice Zdeňkem Kunčarem (nedávno odešel z ODS), jako nikdy dříve, přestože již v minulosti se objevily snahy jej z funkce odvolat. Zatímco loni, když jej navrhla sesadit z místostarostovského křesla zastupitelka Marie Pešlová (KDU-ČSL), za ním stála většina zastupitelů, dnes, kdy má zasedat městské zastupitelstvo, by ruku pro jeho setrvání ve funkci zřejmě nezvedli ani jeho nejbližší kolegové - starosta Josef Jalůvka a uvolněný člen městské rady Petr Chromečka.

Kunčar se totiž v posledním období názorově rozešel s ostatními představiteli města, kteří byli zvoleni za Občanskou demokratickou stranu. ODS Kunčar na počátku března opustil, sám však své místo nabídnout nehodlá. „Řešili jsme to už na posledním zasedání městské rady, kdy se na mne někteří obrátili s tím, co hodlám dělat, a že bych se měl vzdát funkce. Řekl jsem jim, že nemám pocit, že bych se měl stydět za to, že jsem vylezl po něčích zádech a že jsem nic zvláštního neprovedl. Jestli má někdo pocit, že jsem něco provedl, tak ať někdo mé odvolání navrhne. Já to ale sám neudělám, protože kdybych měl teď sám odstupovat, tak se na mě budou všichni dívat, jako že mám máslo na hlavě. Předpokládám, že když mě někdo bude odvolávat, tak řekne proč. Jestli to bude jenom proto, že jsem odešel ze strany, to nevím,“ řekl Kunčar.

Dodal však, že zřejmě do strany znovu vstoupí. „Ty problémy, které by po mém odvolání nastaly, nestojí za to. Bojím se, že když budu odvolán, tak budeme ztrácet čas až do podzimních voleb politickým handrkováním, kdo přijde na mé místo, místo toho, aby se řešily důležité problémy města. Jestli ale budu muset odejít, svět se nezboří,“ uvedl Kunčar.

Nepřekonatelné problémy v souvislosti s Kunčarovým odchodem nevidí ani Jalůvka s Chromečkou. Jalůvka řekl, že „každý je nahraditelný“, zatímco Chromečka míní, že „do podzimních voleb by se dala práce na radnici zvládnout i ve dvou“.

Ačkoliv Jalůvka ani Chromečka za Kunčarem nestojí, nehodlají vystoupit s návrhem na jeho odvolání, ale uvedli, že by odejít měl. „My jsme v ODS o Kunčarově odvolání jednali a dohodli se, že nikdo z ODS odvolání navrhovat nebude,“ řekl Chromečka.

„Není to otázka politiky uvnitř ODS, ale já to vnímám hlavně jako politiku města. V případě, že by Kunčar prezentoval to, že má výhrady, že nesouhlasí s politikou města, pokud se neztotožní s názorem většiny, potom je lepší, aby se funkce vzdal,“ prohlásil Jalůvka s tím, že pokud se Kunčar neztotožňuje s cíli města, měl by z radnice odejít bez ohledu na to, jestli je momentálně členem ODS či nikoliv.

Jalůvka však připouští, že „může mít kterýkoliv ze zastupitelů jakýkoliv názor, jakmile se ale něco většinou schválí, musí rozhodnutí respektovat“.

„Nic jiného jsem ale po celou dobu nedělal, než že jsem rozhodnutí zastupitelstva respektoval, i když jsem s nimi vůbec nesouhlasil. Jako jediný jsem například hlasoval proti zvyšování ceny za privatizaci bytů a domů. Dnes se ukázalo k čemu rozhodnutí zastupitelsva vedlo - k tomu, že se od té doby nic nezprivatizovalo,“ podotkl Kunčar.

„Já odsuzuji Kunčarovu nerozhodnost, zda být v ODS či ne. Mě uráží, že někdo, kdo byl zvolen za ODS, odešel ze strany a dnes se k ní nehlásí. Já jsem se snažil dělat volební kampaň pro tyto lidi, pro tu stranu jako takovou a je pro mne velmi zarážející, když tito lidé dnes odcházejí. Kunčar by měl zvážit, zda chce kopat dál za stranu, za kterou byl zvolen,“ uvedl Chromečka.

O tom, kdo by mohl Kunčara ve funkci místostarosty nahradit, se údajně dosud nejednalo. „Pokud by odstoupil nebo byl odvolán, přemýšleli bychom i o tom, zda varianta vydržet do voleb bez místostarosty, nebude schůdnější,“ dodal Jalůvka.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20