Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 10/98 ze dne 12. března 1998

Za neplacení parkovného lze pokutovat, míní radní

K o p ř i v n i c e (tom) - Zatímco právní experti ministerstva vnitra a dopravy se stále dohadují, zda mají městští strážníci právo nasazovat řidičům botičky a vymáhat po nich pokuty za nezaplacení parkovného, kopřivničtí radní tvrdí, že zdejší strážníci mohou řidiče pokutovat.

„Podle současné právní úpravy není možné kvalifikovat nesplnění povinnosti zaplatit cenu určenou za stání vozidla na vymezeném úseku místní komunikace jako přestupek,“ míní mluvčí ministra vnitra Dagmar Raupachová. Její názor podporují i mnozí právníci, kteří tvrdí, že policie může používat technické prostředky jen tehdy, stojí-li automobil v místě, kde je to zakázáno. Pokud najde řidič, který nezaplatil parkovné, na svém voze botičku a strážník podmiňuje její sundání zaplacením pokuty, měli by to podle právníků řidiči odmítnout.

Naopak pracovníci ministerstva dopravy připouštějí, že existují dva právní názory na to, zda smí strážníci řidiče pokutovat. „Záleží jen na občanech, zda si nechají pokuty líbit,“ řekl Libor Nedorost z katedry správní vědy Právnické fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Uvolněný člen kopřivnické městské rady Petr Chromečka, který má na starosti oblast bezpečnosti ve městě, do které spadá i městská policie, je však přesvědčen, že strážníci při vybírání pokut mají v legislativě oporu. „já se domnívám, že máme vyhlášku, která toto určuje, takže strážník městské policie je, pokud v parkovací zóně nasadil na auto botičku, krytý. Pokud bychom vyhlášku neměli, pak je to o něčem jiném. Potom bych se přikláněl k tomu, že se pokutovat za neplacení parkovného nemůže,“ řekl Chromečka.

Jednoznačnou odpověď na to, zda strážníci mohou řidiče pokutovat, však nikdo zřejmě nedostane, dokud si resorty vnitra a dopravy nevyjasní výklad zákona. Od loňského srpna platí v Kopřivnici vyhláška o úplatném stání vozidel, podle které může městská policie posuzovat nezaplacení parkovného podle přestupkového zákona. V případě, že se ministerstva dohodnou na tom, že podle zákona pokutovat za neplacení parkovného nelze, bude muset radnice vyhlášku změnit.

Přestože se objevily pochybnosti o legálnosti pokutování, zdejší radnice je přesvědčena o tom, že vyhláška je v souladu se zákony. „Každá vyhláška je konzultována s právníky a okresním úřadem a ti ve vyhlášce nic závadného nenašli. Proto ji nemíním měnit,“ podotkl Chromečka.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20