Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 9/98 ze dne 5. března 1998
Už dnes je jasné, že letošní rozpočet bude brzy měněn

K o p ř i v n i c e  (tom) - Rozpočet města pro letošní rok, který schválili minulý týden zastupitelé, zřejmě dlouho ve schválené podobě nevydrží a již tento měsíc se bude muset zastupitelstvo zabývat schvalováním rozpočtových změn. Již dnes se totiž v rozpočtu objevily položky, s nimiž schválený rozpočet nepočítal.

Ještě než došlo na zasedání zastupitelstva ke schválení rozpočtu, bylo rozhodnuto, že se město zbaví akcií Severomoravské energetiky, a. s. a Severomoravské plynárenské, a. s. „V rozpočtu, který je schválený, se počítá pouze s příjmy z prodeje akcií Severomoravské energetiky. Plynárenské akcie, které hodlá koupit společnost SPP Bohemia, tam započítány nejsou. Z hlediska rozpočtu tedy bude muset zastupitelstvo zvážit, jak s téměř deseti miliony korun za tyto akcie naloží - zda je ponechá v rezervním fondu nebo pokryjeme některé výdaje, které zůstaly takzvaně pod čarou,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Za akcie Severomoravské energetiky, jež budou převedeny do majetku města Ostravy, utrží město necelých čtrnáct milionů korun.

Z programu jednání zastupitelstva bylo vyřazeno projednávání kupní smlouvy na pozemky v Lubině firmě Draftex. „Kvůli schválení této smlouvy se zastupitelstvo sejde zřejmě již v březnu a zároveň by mohlo schválit první rozpočtové změny,“ dodal Jalůvka s tím, že „je lépe, když je schválený alespoň takový rozpočet, protože se špatně hospodaří, když není rozpočet žádný“.

Projednávání rozpočtu v zastupitelstvu přitom starosta považuje za solidní. „Kromě tradičních vystoupení těch zastupitelů, kteří vždy všechno negují, proběhlo schvalování hladce. Myslím si, že to svědčí o tom, že rozpočet byl projednáván dokola několik měsíců a i zastupitelstvo mělo k rozpočtu dva semináře,“ podotkl Jalůvka.

Letošní rozpočet byl schválen v objemu 203 333 tisíc korun.

Město se zbaví akcií některých firem

K o p ř i v n i c e  (tom) - O tom, že se město začne zbavovat některých akcií, rozhodlo minulý týden zastupitelstvo. Z usnesení dvacátého zasedání městského zastupitelstva vyplývá, že město převede 13 817 kusů akcií Severomoravské energetiky, a. s., do majetku města Ostravy za minimální cenu tisíc korun za kus a 7 344 kusů akcií Severomoravské plynárenské, a. s., převede na společnost SPP Bohemia, a. s., za minimální cenu 1 300 korun za kus.

Příslušné smlouvy o převodu akcií by měly být podepsány tento týden.

O tom, jak město s penězi utrženými z prodeje akcií naloží, bude zastupitelstvo teprve rozhodovat, podle starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky však je prodej výhodnější, než kdyby město akcie těchto společností vlastnilo. „Tento majetek má pro město větší cenu v podobě peněz, než v podobě akcií. Podle expertů, se kterými jsme prodej konzultovali, tyto akcie neponesou dividendy nejméně patnáct let. Takže i kdyby ty peníze ležely na účtu, tak na úrocích to přinese více peněz,“ řekl Jalůvka.

O prodeji akcií Energetiky byli radní rozhodnuti již delší dobu, možnost výhodného prodeje plynárenských akcií se však naskytla teprve před pár týdny. „Veškeré nabídky za plynárenské akcie byly maximálně za jejich nominální hodnotu, tedy tisíc korun, kdežto nabídka SPP Bohemia je vyšší o tři sta korun za kus. Cena akcií na burze přitom stále klesá,“ podotkl Jalůvka.

Akcie, které dividendy městu přinášejí, však radní zatím prodat nechtějí. Jde například o akcie společností Severomoravských vodovodů a kanalizací, které Kopřivnice vlastní v nominální hodnotě 78 milionů. Výhodné jsou pro město také akcie České spořitelny, a. s.

Někteří zastupitelé, kteří hlasovali proti prodeji akcií, nesprávně poukazovali na to, že akcie jsou majetkem města, který je možno použít jako zástavu za úvěry. Prodávané akcie však takto použít nelze, protože nejsou veřejně obchodovatelné a banky je jako záruky neberou.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20